SZÜLETÉSNAPOM(87) AZ ATLANTI ÓCEÁN VIRÁGOS KERTJÉBEN
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. május 10. hétfő

Ármin ünnepli névnapját.
Holnap Ferenc napja lesz.
Főoldal Utazás SZÜLETÉSNAPOM(87) AZ ATLANTI ÓCEÁN VIRÁGOS KERTJÉBEN
SZÜLETÉSNAPOM(87) AZ ATLANTI ÓCEÁN VIRÁGOS KERTJÉBEN PDF Nyomtat Email
2018 november 30., péntek 10:27

image1

 

IGREJA DE NOSSA SENHORA DO MONTE FUNCHAL: MADEIRA

   SZÜLETÉSNAPOM(87)AZ ATLANTI ÓCEÁN VIRÁGOS KERTJÉBEN

     (My birthday (87) on the most beautiful isle of the world: Madeira

Írta: Kiss László www.kisshajos.hu

L.: www.royalmagazin.huUTAZÁS rovatban

Santoriniből – az AEGEI TENGER egyik gyöngyszeméről - haza utazva, már a repülőgépen azon törtem a fejemet, hogy hol lehetne megünnepelni méltóképpen a nyolcvanhetedik születésnapomat.

Nem sokáig kellett töprengenem, hamar kipattant az agyamból a következő csodálatos sziget látványa.

A továbbiakban három dolog is motivált, hogy ide tegyem le a voksomat.

  • Nyolcvanhét esztendő már igen szép kornak számít, tele megszámlálhatatlan élménnyel, gazdag tapasztalatokkal, földön, vízen,levegőben.

Úgy éreztem, hogy ennyi idő után megérdemlem, hogy ezt a jeles napot egy exkluzív helyen ünnepeljem meg.

Ezért esett a választásom MADEIRA -ra, az ATLANTI ÓCEÁN VIRÁGOS KERTJÉRE.

  • Egy következő szempontom volt, hogy itt felkereshetem utolsó magyar királyunk: IV.KÁROLY sírját, s elhelyezhetem a kis – magammal vitt - piros-fehér – zöld szalagokkal ékesített magyar koszorút.

  • Nem elhanyagolható szempont volt részemről, hogy itt született az én kedvenc focistám: Cristiano Ronaldo, akinek a szobrát magamhozölelhetem.

Kíváncsi voltam a PESTANA – CR7. HOTEL- ra is.

Mind ezek az érvek hamar meggyőztek, hogy lefoglaljam a szállodámat, s megvásároljam a repülőjegyeket.

image2

Liszaboni átszállással a hideg Európából néhány órás repülés után a tavasz melegét sugárzó, virágaival tündöklő sziget RONALDO AIRPORT – on landoltam.

A sárga taxival néhány perc alatt eljutottam a TELEFERICO (CABLE CAR) Libegő állomásához, hogy első funchali utam IV.Károly sírjához vezessen.

Az 560 méteres szintkülönbséget 15 perc alatt dolgoztuk le a 3718 m. hosszú vonalon, s közben gyönyörködni lehetett az alattunk elterülő városban, flóráját, faunáját mutogató hegyekben.

Óriási forgalmat bonyolít le a 39 kabinból álló libegő.

Nyolc férő hely van egy kabinban, így 800 utast tudnak kiszolgálni óránként.

image3

image4

Mire felérkeztem a felső állomásra, már a kezembe is nyomták az induláskor rólam készített remek fotót, egy ügyesen összeállított dossziéba beragasztva madeirai emlékként, néhány euróért.

Nagyon tetszett nekem ez a technikai bravúr, igen ötletesnek találtam.

Mindössze hat perc alatt eljutottam az IGREJA NOSSA SENHORA DO MONTE FUNCHAL (Misszonyunk templom)- hoz, ahová magammal vittem a Miskolcon elkészített gyönyörű kis koszorúmat.

A sok látogató között hamar bejutottam a sír közelébe, s elhelyezhettem az emlékezés koszorúját.

image5

„REMEMBER OUR LATE KING CHARLES IV.

(Emlékezzünk utolsó királyunkra IV.Károlyra) Másik szalagon a születésem dátuma: 1931.11.26.

Utólsó királyunk itt halt meg Funchalban száműzetésben, tüdő betegségben. Külön kis kápolnában helyezték örök nyugalomra, de a szívét Svájcban őrzik.

A mellkasából kimetszett két oldalbordájából egy kilenc centiméteres darab Budapesten a Szent István bazilikában van a HERMÁJÁBAN. (Ereklye tartó)

Azért is becsülöm nagyra ma is, mivel az volt a véleménye, hogy „Nincs még egy olyan nép mint a magyar!”

II.János Pál avatta BOLDOGGÁ!

Annak is örülök, hogy fiával Habsburg Ottóval és unokájával Habsburg Györggyel volt szerencsém még életében személyesen találkozni.

A templom előtt helyezték el nagy méretű szobrát.

image6

Én már csak így találkozhattam Vele!

Ebben a templomban borultam le Teremtőm előtt, hogy hálát adjak csodálatos 87 esztendőmért. Utolsóként jöttem ki a templomból a gondnok kérésére.

Legnagyobb sajnálatomra a betervezett következő programomról le kellett mondanom.

Úgy terveztem, hogy a templomtól a Wicker Basket Sledges (Fonott kosár szán) CARREIROS közreműködésükkel jutok le 48 km/óra sebességgel a városba.

Vasárnap lévén, a programot már délben befejezték.

Hiába kértem őket, hogy engem még egyedül vigyenek le a két személyes szánkón. Már nem lehetett, ugyanis teherautókra pakolták az összes szánkót, s szállították a tároló helyekre.

image7

CARREIROS

Évszázadok óta gyakorolják ezt a közlekedési módot. Most már viszont teljesen az idegenforgalom szolgálatába állították.

Nagyon nagy forgalmat bonyolítanak le ezekkel a különös módon kiképzett kosaras szánokkal. Jelentős idegenforgalmi bevételre tesznek szert.

Két erős, izmos ember vezeti és irányítja, illetve fékezi a szánokat olyan cipőkkel, amelyek talpán vastag gumi réteg van.

Kénytelen voltam visszatérni a cable carhoz, hogy tizenöt perc alatt vissza érjek az Óceán partjához, a város központba.

Nem is bántam, mert így újból a magasból gyönyörködhettem a panorámában.

image8

image9

image10

image11

image12

image13

A sziporkázó napsütés, az Óceán csendes morajlása arra csábított, hogy bele vessem magam a város megismerésébe, sétát tegyek a pálmafák övezte hangulatos sétányon.

image14

image15

image16

image17

image18

A taxisok látják, tudják, hogy sok idősebb ember napfürdőzik az Óceán partján, akik haza felé várhatóan igénybe veszik majd szolgáltatásaikat.

image19

A modern, hatalmas, korszerű óceán járó találkozása Kolumbusz hajójának a SANTA MARIA-nak élethű másával. Az elsővel Barcelonában, a másodikkal Las Palmasban találkoztam a Kanári szigeteken.

image20

A helybéliek tudták, hogy a bankot hol kell megépíteniük. A város alapító ZARCO szobra mellett, a város közép pontjában.

image21

A katedrális is természetesen a város frekventált helyén várja a hívőket.

image22

A világhírű RITZ - mint a világ minden nagy városában – itt is megtalálható, azzal a különbséggel, hogy ilyen csodálatos azulejo csempék sehol más világrészben nem található.

image23

A GRAND GOLDEN GATE-ben én is szívesen el sörözgettem, élvezve a körülöttem zöldellő, virágzó, csodálatos parkok látványát.

image24

image25

image26

image27

A VÁROS SZÍNHÁZA

image28

TENGERÉSZ HENRIK, aki megnyitotta a nagy felfedezések korát, megelőzve Kolumbusz Kristófot is. Természetesen az Óceán partján!

Akiről már gimnazista korom történelem óráin hallottam, most szemben állva a szoborral hajthattam fejet nagysága előtt. Micsoda nagy hajósok!

image29

A város casinoját gyönyörű parkba álmodták- és építették meg. Az építmény egy koronához hasonlít. Nem véletlen, hogy a mi legkedvesebb királynőnk SISI szobra mellette kapott helyet.

image30

image31

image32

A város éléskamrája. Piac

image33

VÁROSHÁZA

image34

Eljutottam végre CRISTIANO RONALDO DOS SANTOS AVEIRO -hoz, legkedvesebb focistámhoz, akit – talán nem csak itt a szülőföldjén – a világ legjobb játékosának tartanak. Kezet szoríthattam vele, legalábbis a szoborral.

Hogy milyen nagy tiszteletben tartják szülőföldjén, azt most itt megtapasztalhattam.

Olyan tömeg vette körül a szobrot, hogy alig tudtam hozzá férni legalább egy kézfogás illetve egy fotó erejéig.

A PESTANA és CR7 előkelő hotelben résztulajdonos.

Ide építették, közvetlen a szálloda mellé a RONALDO MUZEUMOT, ahol bemutatják az összes relikviáit.

image35

image36

image37

image38

image39

image40

image41

image42

image43

image44

Az óceánjáró hatalmas hajók egymás után érkeznek a PESTANA kikötőjébe. Szívesen, nagy élvezettel elszopogattam a sörömet, ilyen csodálatos látványok mellett. Érkeznek ide a virágos szigetre a vendégek a világ minden részéről.

Valahányszor tenger, óceán partokhoz utazom, a legkedvesebb tartózkodásom evés vagy ital fogyasztása céljából, azt a helyet keresem meg mindig, amelyik legközelebb van a vízhez, vagy éppen a víz fölött van.

image45

image46

Estére szárazföldi programot szerveztem. Születésnapi előeste!

Restaurante Tipico-ba Folklór műsor és vacsora, ahonnan eljöttek értem a hotelembe, majd a program után vissza is szállítottak. Precíz német szervezés!

image47

image48

image49

RESTAURANT TIPICO

image50

Haza felé ilyen látvány fogadott. Kivilágított hegyoldal!

Születésnapi vacsorához előre foglaltam interneten asztalt a MOZART RESTAURANT – ba. Elegáns étterem, korhű berendezésekkel, Mozart zene mellett. Finom vacsora, előzékeny, udvarias kiszolgálás.

Mivel az asztal foglaláshoz regisztrálnom kellett, a csinos, fiatal üzletvezető Krisztina felfigyelt a születésnapi dátumomra, ezért felkérte a séfet, hogy készítsen egy meglepetés tálat a vacsorámhoz. Ezt észre vette a nemzetközi vendég sereg, azonnal jöttek gratulálni, koccintani.

Felejthetetlen élményben volt részem 87.-ik születésnapi vacsorámon.

image51

image52

image53

image54

Meggyőződtem arról, hogy igazuk van azoknak, akik azt állítják, hogy a világ legszebb szigete, az ATLANTI ÓCEÁN VIRÁGOS KERTJE: M A D E I R A!

Tisztességes, szorgalmas nép lakja a szigetet.

Tisztelik, szeretik a természetet, s mindent elkövetnek azért, hogy minél szebb legyen a környezetük.

Nem találni a szigeten egyetlen négyzet centimétert sem, amelyik ne lenne megművelve. A növények, virágok megszámlálhatatlan változatossága minden elképzelést felül mul. Gondosan ügyelnek a rendre, a tisztaságra!

Javasolnám minden nációnak, menjenek el, szerezzenek tapasztalatot, s kövessék a jó példát! Már csak ezért is volt érdemes ott töltenem a születésnapomat.

Gazdagabb lettem rendkívül sok tapasztalattal, amit szívem szerint szívesen megosztanék másokkal.

(Az úti élmény beszámolómból kimaradt sok fotó megtalálható: www.kisshajos.huGALÉRIA rovatában)

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások