A Jobbik hazahozná a külföldön rekedt magyar kulturális javakat
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. május 12. szerda

Pongrác ünnepli névnapját.
Holnap Szervác napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva A Jobbik hazahozná a külföldön rekedt magyar kulturális javakat
A Jobbik hazahozná a külföldön rekedt magyar kulturális javakat PDF Nyomtat Email
2012 július 11., szerda 21:58

Kulturális örökségünk hazánk múltjának és jelenének pótolhatatlan, egyedi és meg nem újítható forrása, a nemzeti és az egyetemes kultúra elválaszthatatlan összetevője. Ezen örökségünk elválaszthatatlan részét képező, ugyanakkor a Magyar Állam akaratától független módon az idők folyamán külföldön rekedt kulturális javaink felkutatása, megóvása, illetve hazaszállítása a Magyar Állam kötelessége.
A Jobbik ezért felkéri a kormányt, hogy készítsen katasztert a külföldre hurcolt magyar kulturális javakról, derítse fel azok fellelhetőségi helyét, valamint indítsa meg a tárgyalásokat azok hazahozataláról. A nemzeti párt továbbá szükségesnek tartja egy, a javaslatban foglalt feladatok végrehajtására vonatkozó ütemterv létrehozását is, melyet a benyújtott határozati javaslat szerint legkésőbb 2012. december 31-ig kellene a kormánynak az Országgyűlés asztalára letenni.

A Jobbik szerint minden nemzet elemi kötelessége javainak, történelmi ereklyéinek megőrzése. Magyarország a trianoni diktátum, illetve a szovjet megszállás miatt speciális helyzetben van, rendkívül nagy az elmaradásunk. A költségvetési megszorítások e nemes ügyet sem kímélték, hiszen a múlt évben a magyar műkincsek hazahozatalát célzó Ithaka-program 50 millió forintos előirányzatát és az alap 27 milliós tartalékát is elvonták. Ugyanakkor úgy véljük, hogy tekintettel a határainkon túl található számos magyar kulturális értékre, valamint az ügy fontosságára, elengedhetetlen a kormányzati intézkedések felújítása.

Ferenczi Gábor és Pörzse Sándor, a Jobbik országgyűlési képviselői

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások