Valódi családi csődvédelmet követel a Jobbik
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. május 13. csütörtök

Szervác ünnepli névnapját.
Holnap Bonifác napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Valódi családi csődvédelmet követel a Jobbik
Valódi családi csődvédelmet követel a Jobbik PDF Nyomtat Email
2012 július 01., vasárnap 16:52

A Jobbik számtalan alkalommal követelte, hogy a kormányzat dolgozzon ki egy családi csődvédelmi konstrukciót, amellyel minden, önhibáján kívül nehéz helyzetbe került család élhetne. Pusztán morális alapon is felmerül a kérdés, hogy ha a cégek, vállalkozások jelenthetnek csődöt, akkor egy család, aki érdekében a gazdaság működik, miért nem teheti meg ugyanezt, ha korábban minden elérhető eszközével megpróbálta rendezni életét. Ugyanakkor a jelenleg kibontakozó szociális-társadalmi katasztrófa közepette, amikor is kiderült, hogy a Fidesz-KDNP kormányzat ígérete ellenére mégiscsak tömegeket hagy magára az út szélén, egy hasonló módszer kidolgozása egyenesen kötelező volna.

A Jobbik üdvözli, hogy a közelmúltban a KDNP is támogatásáról biztosította a családok csődvédelmét, éppen azért, mert ők korábban, még ellenzékben szintén fontosnak tartották e vívmány átvételét, kormányra kerülésük óta viszont jellemzően nem is válaszoltak pártunk ez irányú felvetéseire. Éppen emiatt tartjuk elismerésre méltónak, hogy az említett szervezet belátta hibáját, és legalább kezdeményezés szintjén elképzelhetőnek tartja, hogy a családok is védelmet kaphassanak. Ellentmondásos ugyanakkor a KDNP azon elképzelése, hogy a családokon segíteni hivatott „csődgondnokok” szociális munkások és családvédők mellett a pénzügyi szférából érkezők is lehetnének.

A Jobbik határozott elképzelései szerint kimondottan az anyagi haszon kizárásával, erős állami felügyelet alatt kell kiépíteni egy hasonló rendszert, amelynek révén az ellehetetlenült család a helyi önkormányzatnál vagy bíróságon bejelentheti, hogy csődbe került, s ez által védelmet kérhet. A mellé rendelt segítő pedig elsősorban nem a családi kassza elosztását végezné (ezt nem tartanánk etikusnak), sokkal inkább erőteljes képviseletet biztosítana a család adósságát kezelő pénzintézettel szemben. Utóbbi oka, hogy a károsultak helyzetét szinte minden esetben javítani lehetne, ha megfelelő jogi végzettségű és hátterű tárgyaló fél segíthetne megegyezni a bankkal. Másrészt a családot segítő személy naprakész információkkal támogathatná a család felnőtt tagjait a munkaerő-piaci és államilag támogatott átképzési lehetőségekről is, így mindenki jól járhatna anélkül, hogy az érintett károsultak megalázó, mások által irányított helyzetbe kerülnének.

A Jobbik éppen ezért vitát kezdeményez a családi csődvédelem rendszerének részleteiről, de alapvetésként leszögezzük, hogy ami a cégeknek jár, annak egy tisztességes gazdasági környezetben a családoknak is járnia kell.

Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások