A gazdaságot versenyképtelenné teszi, az embereket pedig elszegényíti a „sárga veszedelem” költségvetési tervezete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. május 13. csütörtök

Szervác ünnepli névnapját.
Holnap Bonifác napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva A gazdaságot versenyképtelenné teszi, az embereket pedig elszegényíti a „sárga veszedelem” költségvetési tervezete
A gazdaságot versenyképtelenné teszi, az embereket pedig elszegényíti a „sárga veszedelem” költségvetési tervezete PDF Nyomtat Email
2012 június 17., vasárnap 23:39

A benyújtott költségvetési tervezet szerint jövőre tovább folytatódik a megszorításokra épülő gazdaságpolitika, miközben a kormány a tervezett intézkedésekkel jelentősen rontja a magyar gazdaság növekedésének esélyeit. Az Orbán-kormány a költségvetési hiány mérséklésének érdekében nem az építő, munkahelyeket teremtő gazdaságpolitikát választotta, hanem brutális mértékben szorít az adóprésen, és a megszorítások eszközéhez nyúlva az idei évre tervezettnél is jóval nagyobb adóbevételeket irányoz elő.

A tervbe vett intézkedések miatt folytatódik a magyar emberek tömeges elszegényedése és a jelenleg 4 millió létminimum alatt élő számának további, százezres nagyságrendű növekedése, a 2010 óta másfélszeresére nőtt kivándorlási kedv élénkülése várható. Bár a kormány költségvetési politikája már rövid távon is kíméletlen és fájdalmas lesz, a közép- és hosszú távú hatások még pusztítóbbak, hiszen a tervezett intézkedések a dolgozni akaró, piacképes szaktudással rendelkező rétegek jövőképét veszik el, ezen keresztül pedig az egész társadalom fenntarthatóságát veszélyeztetik.

Komoly kockázatokat hordoznak a költségvetés megszokottan hurráoptimista növekedési adatai: miközben a kormány a beruházások több évi zuhanása után jövőre annak változatlanságát valószínűsíti, ezzel párhuzamosan 1,6 százalékos GDP-növekedéssel számol. Az adóprésbe fogott, kiszámíthatatlan adókörnyezetben tevékenykedő magyar vállalkozások romló helyzete, az EU mediterrán országai miatt erősen kockázatos nemzetközi környezet a növekedési kilátásokat erősen rontja, így a költségvetési hiánycél teljesülését is veszélyeztetik. Ez nem csak a tervezett költségvetési hiány jelentős túllépését, hanem a korrekció érdekében az eddigi gazdaságpolitikai logikának megfelelően újabb megszorító jellegű kormányzati intézkedéseket is eredményezhet.

A Jobbik a költségvetés tervezetét a fentiek miatt elfogadhatatlannak tartja, és annak visszavonására szólítja fel a Fidesz-kormányt.  Csak olyan költségvetést vagyunk hajlandóak támogatni, amely a költségvetési hiánycél elérését nem a lakosság kizsigerelésével, a kifizethetetlen sárga csekkek számának emelésével hanem a magyar gazdaság motorjainak beindításával éri el. A Jobbik szerint az egyensúlyt javító intézkedéseknél nem újabb megszorításokra, hanem az értékteremtő folyamatok beindítására, munkahelyek megteremtésére, a dolgozó, adót fizető emberek számának növelésére, az életszínvonal hosszú távon is fenntartható növelését biztosító gazdaságpolitikára van szükség.

Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások