Megtiltotta a zöldhatóság a vörösiszap-tározó működtetését – bezár a MAL?
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. május 12. szerda

Pongrác ünnepli névnapját.
Holnap Szervác napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Megtiltotta a zöldhatóság a vörösiszap-tározó működtetését – bezár a MAL?
Megtiltotta a zöldhatóság a vörösiszap-tározó működtetését – bezár a MAL? PDF Nyomtat Email
2012 május 30., szerda 23:34

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 2012. május 23-án honlapján közzétett határozatában azonnali hatállyal megtiltotta a MAL Zrt.-nek a vörösiszap-tározó létesítmény működtetését. Mivel a vörösiszap-tárolás a timföldgyár technológiájának nélkülözhetetlen része, ez kizárólag az üzem leállításával valósítható meg. A határozatot valószínűleg a napokban kapja kézhez hivatalosan a MAL Zrt. vezetése.
A Fidesz-kormány láthatóan nem számolt az általa kikényszerített száraz technológia hatásaival, vagyis az erős kiporzással, az üzemeltető MAL Zrt. pedig meg sem próbált tenni semmit az ellen, így állhatott elő a térségben egy újabb környezeti katasztrófahelyzet, melynek során száraz, szeles időben egészen a Balatonig hordja az egészségre és a környezetre káros port a szél. A hatóságok részéről fejetlen kapkodás tapasztalható az elmúlt napokban, a bányakapitányság múlt héten 5 napot adott a cégnek a probléma megszüntetésére. A környezetvédelmi hatóság – az igazgató ciprusi útja miatti távollétében – az igazgatóhelyettes nevével fémjelezve már másnap azonnali hatállyal megtiltja a tevékenységet emberek ezreinek megélhetése felett rendelkezve. Mindeközben a hatóság irányításáért felelős államtitkár még csak a gyár „esetleges” bezárásáról vizionál sajtótájékoztatóján.

A Jobbik tiltakozik ez ellen a felelőtlen kormányzati magatartás ellen, és határozott, ámde a munkahelyek ezreinek megőrzését is szem előtt tartó cselekvésre szólítja fel az illetékes tárcákat. Véleményünk szerint az eredeti nedves technológia – annak szabályos üzemeltetése mellett – biztonságos lett volna, de a MAL Zrt. megszegte az előírásokat, ezért következett be a vörösiszap-katasztrófa. Jelen pillanatban azonban ugyanaz a felelőtlen csoport vezeti a céget, és újabb katasztrófahelyzetet idézett elő nemtörődöm magatartásával. Követeljük a cég szakmai felügyelet alá vonását a büntetőeljárás lezárultáig, valamint a vállalat működőképességének és munkahelyek ezreinek megőrzését. A Jobbik szakmai kabinetének tudomására jutott, hogy a vörösiszap fémkohászati eljárással történő hasznosítására komplett technológiával rendelkező beruházók jelentkeztek, akikkel a Fidesz-kormány mindezidáig szóba sem állt. Hazánk környezeti állapotának megőrzése és ezen időzített bombák felszámolása érdekében kormányra kerülésünk esetén haladéktalanul megkezdjük az ország valamennyi ilyen létesítményének eltüntetéséhez szükséges intézkedések meghozatalát. Addig is a végsőkig kiállunk a térségben élő emberek egészségének és munkahelyeinek egyidejű megőrzése mellett.

Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások