Virtuálissá vált a megyei önkormányzat
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. május 6. csütörtök

Ivett ünnepli névnapját.
Holnap Gizella napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Virtuálissá vált a megyei önkormányzat
Virtuálissá vált a megyei önkormányzat PDF Nyomtat Email
2012 május 14., hétfő 21:23

A szocialisták szerint döntési kompetencia nélküli vitafórummá silányították a közgyűléseket. A hitelfelvétel azért megy.

Ígérete ellenére az elmúlt két évben nemhogy növelte volna, egyenesen csökkentette az önkormányzatok normatíváját a Fidesz. A megyei önkormányzatok vagyonát, intézményeit államosították, a testületet tulajdonképpen érdemi feladat nélkül hagyták. Minderről Lukács András, az MSZP megyei frakcióvezetője (képünkön balra) beszélt hétfőn Miskolcon.

Elmondta: a megye tavalyi gazdálkodása kritikán aluli volt. A tavalyi hitelfelvételi előirányzat 470 millió forintot tett ki, ezt év közben 1 milliárd 17 millióra módosították. Ezzel szemben a tényleges hiány úgy lett 2 milliárd 556 milliárd forint, hogy működési támogatásként még 577 millió forintot is kapott a megye az államtól. „Az elmúlt 20 évben sohasem volt akkora mértékű a költségvetési hiány, mint tavaly. Ráadásul az önkormányzatot 530 millió forintnyi vagyonvesztés is érte, amire szintén nem volt még példa a rendszerváltás óta" – sorolta a számokat a frakcióvezető.

Szerinte az idei esztendő sem jobb, a februárban elfogadott költségvetést májusban máris módosítani kellett, a funkciótlan önkormányzat évi 343 milliós költségvetését 100 millióval megemelték, ezt az összeget hitelből akarják finanszírozni. Pedig – mutatott rá Lukács András – a törvény szerint az önkormányzat nem tervezhet a költségvetésébe hitelből finanszírozott hiányt. Ráadásul ennek a százmilliós hitelnek egy jelentős része (27 millió) a kormány és a megyei vezetés munkáját dicsérő havilap, a Kulcs magazin kiadására kell, miközben a tehetséges diákok támogatására 2012-re és 2013-ra összesen 10 millió forint jut.

Kormos Dénes frakcióvezető-helyettes szerint a kormány magára hagyta az önkormányzatokat, a megyében élőket. A megyei önkormányzat legutóbbi ülésén megvitatott közbiztonsági előterjesztéssel kapcsolatban kifejtette: hét százalékkal nőtt a lopások száma, úgy, hogy közben ma már jellemzően nem műszaki cikkeket és tartós fogyasztási termékeket lopnak az emberek, hanem élelmiszert. Vagyis ezen a területen is tetten érhető a lakosság elszegényedése.

A szocialista politikus szóvá tette azt is, hogy a tavalyi évben is romlott a megye gazdasága. A 74 ezer 685 vállalkozásból ténylegesen 30 ezer működik. A vállalkozások tőkehiányosak, fejlesztésre, innovációra nincs forrásuk. Csökkent a megye megtartóereje is, egyre többen költöznek el a térségből. Szerinte a megye fideszes vezetése alkalmatlan feladata ellátására, s arra is, hogy képviselje az itt élőket.
Forrás:eszakonline.hu

 

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások