Jobbik: Endrésik Zsoltnak le kell mondania a mandátumáról
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. május 13. csütörtök

Szervác ünnepli névnapját.
Holnap Bonifác napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Jobbik: Endrésik Zsoltnak le kell mondania a mandátumáról
Jobbik: Endrésik Zsoltnak le kell mondania a mandátumáról PDF Nyomtat Email
2012 április 26., csütörtök 22:08


A Jobbik elnöksége továbbra is fenntartja, hogy Endrésik Zsoltnak vissza kell adnia országgyűlési képviselői mandátumát - nyilatkozta Novák Előd az ellenzéki párt alelnöke csütörtökön az MTI-nek. A párt alelnöke azt követően nyilatkozott erről, hogy Endrésik Zsolt újságírókkal közölte: "nem én váltam alkalmatlanná képviselőnek, hanem az elnökség vált alkalmatlanná arra, hogy elnökségként működjön."
Novák Előd ismertette: a Jobbik országos elnöksége és a frakciója szerdán döntött úgy, hogy kizárja a frakcióból Endrésik Zsoltot. Az indoklás szerint a Jobbik számára egyértelművé vált, hogy Endrésik Zsolt országgyűlési képviselő, valamint Kisgergely András és Nagyházi Zoltán önkormányzati képviselők "önös politikai érdekeik alapján, valótlan információkkal a párt megosztására törekedtek, melyhez segítségül hívták az áruló, esküszegő Pősze Lajost - volt jobbikos, jelenleg független országgyűlési képviselőt - és a balliberális hvg.hu hírportált is."

Endrésik Zsolt, a párt borsod megyei elnöke és a párt teljes megyei elnöksége április közepén mondott le. A hvg.hu akkor azt írta, hogy információik szerint az Endrésik Zsolt vezette testület "így akarja a pártvezetés (elsősorban Vona Gábor elnök és Szabó Gábor pártigazgató) tudomására hozni, hogy elegük van a párt alelnökéből, Szegedi Csanádból."

Endrésik Zsolt csütörtökön újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy szerda hajnalban ismeretlenek feltörték a személyes email-fiókját és onnan belsős jobbikos címekre leveleket küldtek szét, amelyek egy része valódi volt, egy része manipulált, egy része pedig hamisítvány. A szétküldött levelekben - amelyeket szerdán a kuruc.info és a barikad.hu is nyilvánosságra hozott -  Endrésik Zsolt Pősze Lajossal, Kisgergely Andrással és Nagyházi Zoltánnal a hvg.hu-n megjelent cikk végleges tartalmáról egyeztetett. Az MTI kérdésére ugyanakkor Endrésik Zsolt kijelentette: ez "szemenszedett hazugság", semmilyen köze nem volt a megjelent cikkhez és sosem szivárogtatott ki a Jobbik belső ügyeiről semmit.

Novák Előd ezzel kapcsolatban elmondta: a Jobbik részletes vizsgálatot folytatott le az ügyben, amelynek a végén a frakció titkos szavazással döntött a képviselők visszahívásáról. A szavazáson két tartózkodás mellett minden képviselő a kizárásra voksolt - mondta Novák Előd.

Hozzátette: az elnökség több tanút is meghallgatott, köztük több, "legközelebbi harcostársát is" és mind alátámasztották, hogy életszerű a Pősze Lajossal folytatott, nyilvánosságra került levelezés. Novák Előd úgy fogalmazott: az elnökség meggyőződött arról, hogy a levelezés valós.

A jobbikos politikus elmondta: Endrésik Zsolt állításával szemben írásban védekezett a kizárása előtt, ugyanis szerdán délelőtt a frakció levelezési listájára elküldött egy néhány soros védekezést, amelyben tagadta, hogy valósak lennének a nyilvánosságra került emailek.

Endrésik Zsolt csütörtökön elismerte, hogy a Jobbiknak tett esküje szerint az elnökség kétharmados döntése esetén vissza fogja adni a mandátumát, de úgy fogalmazott: akkor azt gondolta, hogy "harcostársakkal van körbevéve, de változtak az idők és lehet, hogy nem én váltam alkalmatlanná képviselőnek, hanem az elnökség vált alkalmatlanná arra, hogy elnökségként működjön."

Novák Előd ezzel kapcsolatban leszögezte: nem volt az eskünek olyan "záró rendelkezése", amely szerint ha az elnökség alkalmatlan lesz, akkor nem vonatkozik rá a lemondási kötelezettség. Éppen ezért a Jobbik továbbra is fenntartja, hogy Endrésik Zsoltnak le kell mondania a mandátumáról.

Novák Előd arra is reagált, hogy Endrésik Zsolt csütörtökön úgy fogalmazott: két hete borsod megyei elnökként a helyi elnökséggel együtt lemondott a tisztségéről, "mivel olyan folyamatok zajlanak a megyében és az egész Jobbikon belül, hogy néhány vezető személyiségnek - konkrétan Szegedi Csanádnak - mindent lehet, a vezetés teljes támogatásával és Szabó Gábor pártigazgató falazásával mindent el tud intézni".

A Jobbik alelnöke elmondta: helyi konfliktusnak tekintik az esetet, amellyel ugyanakkor foglalkozik az országos elnökség. Bár az ezzel kapcsolatos vizsgálat még zajlik, Novák Előd elmondta: nem tartják valósnak Endrésik Zsolt állításait Szegedi Csanád szerepéről.

MTI

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások