Ismét kihelyezhető lesz az Árpád-kori emlékeket jelző közlekedési tábla
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. május 13. csütörtök

Szervác ünnepli névnapját.
Holnap Bonifác napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Ismét kihelyezhető lesz az Árpád-kori emlékeket jelző közlekedési tábla
Ismét kihelyezhető lesz az Árpád-kori emlékeket jelző közlekedési tábla PDF Nyomtat Email
2012 április 07., szombat 19:03

2006-ban az MSZP-SZDSZ kormányzat a megszüntette az Árpád-kori emlékek jelzésrendszerét. Az akkori Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium az „Árpád-kori emlékek” megnevezésű idegenforgalmi jelzőtáblát törölte, és helyére ugyanezen a jelzésszámon a „zsinagóga” megnevezésű jelzőtáblát tette.

2011. november 14-én szóbeli kérdést intéztem a Nemzeti Fejlesztési Miniszterhez, melyben felhívtam a figyelmet arra, hogy a megszüntetett közlekedési jelzőtábla egy keretbe foglalt Árpád-pajzsot ábrázolt. Kifejtettem, hogy véleményünk szerint ez is a magyar történelem degradálásának egy kicsinyes eszköze, ami azonban a sok-sok nemzetromboló lépés közül csupán egyetlen területről egyetlen példa. A parlament üléstermének falán is látható Árpád-pajzsot a Fidesz-KDNP kormány is minden erejével tiltja, saját történelmének megtagadására kényszerítve a magyarokat. Hozzátettem, Árpád-kori emlékhelyeinket méltatlan pusztán „Vár, várrom” megjelöléssel illetni, és a közúti jelzőtáblák rendszerének egy kis, de annál fontosabb módosításával is utalhatnánk azok jelentőségére.

2011 novemberében a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz intézett kérdésemben felvetettem: „Elfogadhatatlan, hogy az Árpád-kori emlékeket jelző közúti táblát megszüntetik, de az, hogy helyére éppen egy zsinagóga kerül, elgondolkodtató és félelmet keltő. Úgy érzem, hogy ez a korábbi változtatás annak a szellemi honfoglalásnak a része, mely a Simon Peresz izraeli államelnök által korábban bejelentett gazdasági megszállásunkat előzi meg.”

Fónagy János, miután szélsőségesnek nevezte felszólalásomat, mégis azt állította, hogy a tábla visszaállításának nincs akadálya. Négy hónap elteltével azonban semmilyen előrelépés nem történt az ügyben, ezért újból a minisztériumhoz fordultam. Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter asszony az alábbi ígéretet tette: ahol az „Árpád-kori műemlék”-et mutató emlékhely kitáblázása szükséges, az országos közút kezelője, illetve a közlekedési hatóság hozzájárul a jelzések kihelyezéséhez.

Más és talán ennél sokkal fontosabb kérdés, hogy lesz-e hová kihelyezni az Árpád-kori emlékhelyeket jelző táblát. Az éppen napirenden lévő, A kulturális örökség védelméről szóló törvény módosításával a kormány ugyanis azt szorgalmazza, hogy bármilyen nagyberuházásnál, például autópálya-építéseknél a föld mélyén nyugvó nemzeti kincseinket ne legyen szükséges feltárni, azokat elfedhessék.

Ehhez lesz még a Jobbiknak is néhány szava a vitában. Egy következő, valóban nemzeti kormánynak pedig elsődleges feladata lesz annak megakadályozása, hogy ősi kultúrkincsünk ne merüljön feledésbe és ne válhasson a nemzetközi nagytőkés lobbi áldozatává.

Ferenczi Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője

 

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások