Gúr Nándor az MSZP országos alelnöke
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. május 6. csütörtök

Ivett ünnepli névnapját.
Holnap Gizella napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Gúr Nándor az MSZP országos alelnöke
Gúr Nándor az MSZP országos alelnöke PDF Nyomtat Email
2012 március 31., szombat 19:18

A szocialisták Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnökét a küldöttek 88 százaléka támogatta.

Simon Gábor leköszönő választmányi elnököt választotta az MSZP elnökhelyettesévé a párt szombati tisztújító kongresszusa. Az országos választmányt a következő két évben Botka László szegedi polgármester vezetheti, aki egyedüli jelölt volt a tisztségre. Gúr Nándort, az MSZP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnökét és Horváth Csabát, a szocialisták fővárosi frakcióvezetőjét alelnökké választották.

Simon Gábor szoros versenyben – 56:44 arányban – győzte le az előzőleg a pártelnökválasztáson Mesterházy Attilával szemben alulmaradó Szanyi Tibort. Simon Gábor 213, Szanyi Tibor 164 szavazatot kapott, Balogh András eddigi elnökhelyettes visszalépett a jelöltségtől.

A két alelnöki helyért hárman versenyeztek: Gúr Nándort 88 százalék támogatta, Horváth Csabát pedig a küldöttek 66 százalékának szavazatával választották meg. Herczog Edit európai parlamenti képviselő a voksok 38 százalékával maradt alul.

Az újonnan létrejövő etikai és fegyelmi ügyek tanácsát Steiner Pál, a központi pénzügyi ellenőrző bizottságot továbbra is Tukacs István irányítja. Bárándy Gergely eddigi elnökségi tag az országos etikai és egyeztető bizottság elnöke lett.

Botka László megválasztása után újságíróknak azt mondta: feladatuk a választók bizalmának visszanyerése, az elmúlt két évben ugyanis az MSZP bizonyította életképességét, túlélte a választási vereséget és a Gyurcsány-platform távozását.

Kiemelte, hogy a szombati kongresszus lezárta az MSZP megújítását, ezután "hiteles, demokratikus és vállalható" alternatívák felállításába kezdenek, mert a szocialista párt nélkül nem lehetséges a Fidesz-kormány leváltása.

Simon Gábor elnökhelyettes – aki eddig választmányi elnök volt, és bár újra jelöltette magát, végül e tisztségtől néhány nappal ezelőtt visszalépett – elmondta: új együttműködés jött létre a párton belül, céljuk egy olyan MSZP felépítése, amely 2014-ben leválthatja az Orbán-kormányt.

Gúr Nándor azt emelte ki, hogy a jövőben is azokért küzd majd, akik a "rendszer elszenvedői".

Horváth Csaba arról szólt, hogy az MSZP talpra állt, és most a választókkal kíván "közvetlen szövetséget" kötni.

Mesterházy Attila pártelnök közölte, hogy a kongresszus határozatot fogadott el, rögzítve, milyen elveket valló pártokkal és civil szervezetekkel akarnak és tudnak együttműködni. A szempontok között szerepel, hogy az MSZP szövetségesei demokratikus értékeket valljanak, semmiféle együttműködést nem folytathatnak szélsőséges erőkkel, céljuknak tekintsék az "Orbán-rendszer" leváltását, az új köztársaság és a szolidáris társadalom megteremtését.

Az MSZP kongresszusa Schmitt Pál plágiumügyére reagálva is elfogadott egy határozatot. A küldöttek úgy foglaltak állást, hogy morális válság alakult ki, miután a köztársasági elnökről "bebizonyosodott, hogy méltatlan tisztségének betöltésére". A párt kongresszusa ezért felszólítja Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy az Országgyűlésben kezdeményezze a köztársasági elnök lemondatását.

Párbeszéd a nemzetért címen elfogadtak egy állásfoglalást is, amelyben a szocialista párt a szolidáris Magyarország és az új, negyedik köztársaság felépítésére tesz ajánlatot.

A zárt kongresszus tíz elnökségi tag megválasztásával folytatódik, a helyekre kétszeres a túljelentkezés.

 

Írta: MTI

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások