Teljesen figyelmen kívül hagyják a nyereséges multik a kötelező bérkompenzációt
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. május 13. csütörtök

Szervác ünnepli névnapját.
Holnap Bonifác napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Teljesen figyelmen kívül hagyják a nyereséges multik a kötelező bérkompenzációt
Teljesen figyelmen kívül hagyják a nyereséges multik a kötelező bérkompenzációt PDF Nyomtat Email
2012 március 30., péntek 18:00

Újabb bizonyítéka a Fidesz elhibázott adó- és bérkompenzációs politikájának, hogy nem csak azok a cégek nem hajtják végre a béremelést, ahol erre nincs gazdasági fedezet, hanem azok sem, ahol bőven lenne. Jellemzően ezek a multinacionális cégek, melyek a lakosság kizsigerelésével a mai gazdasági helyzetben is hihetetlen profitra tesznek szert, de sem a kötelező bérkompenzációt nem hajtják végre, sem az inflációkövető béremelést, hogy legalább a fizetések vásárlóértéke ne csökkenjen.

Az EDF-DÉMÁSZ 1996-ban privatizált, immár francia tulajdonú társaságcsoport vezetése nem ismeri el a hivatalos magyarországi inflációs várakozást, és nem ennek megfelelően kíván bérmegállapodást kötni. Nem kívánják magukra nézve elismerni a Villamosenergia-ipari Ágazati Bérmegállapodásban foglalt ajánlást sem. A dolgozók által a cég székháza elé bejelentett demonstrációt a rendőrség először megtiltotta.

Az elmúlt kétéves kormányzati munka pedig olyan mértékben lehetetlenítette el a munkavállalói érdekek képviseletét, hogy az érdekvédőknek szinte semmi eszköz nem maradt a jogaik érvényesítésére. Azon jogaikéra, melyeket a kormány is elismer, és elvileg törvényt is alkotott róla, de végrehajtatni képtelen. A civil szférának pedig a szakszervezeti jogok kivégzésével, a sztrájktörvény módosításával gyakorlatilag nem hagyott lehetőséget az érdekvédelmi harchoz.

Egyre nyilvánvalóbb, hogy az Orbán-kormány agyonbonyolított adórendszerével és a törvény szerint kötelező, de életképtelensége miatt szinte nem is létező bérkompenzációs rendszerével mindenki rosszul jár, kivéve azokat a továbbra is szemérmetlenül nyerészkedő multikat, akik minden forintot kivisznek az országból, amire csak lehetőségük nyílik.

A Fidesz-kormány érthetetlen okból kitartóan ragaszkodik hibás döntéséhez, és figyelmen kívül hagyja a lakosság számára okozott károkat. Pedig a megoldás egyértelműen a progresszív személyi jövedelemadó-sávok kialakítása, igazságos és egyszerű, családtámogatást és társadalmi szolidaritást is megjelenítő adórendszer létrehozása lenne, valamint a hatékony munkavállalói érdekképviselet törvényi biztosítása.

Bertha Szilvia, a Jobbik országgyűlési képviselője

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások