Az önfeladás útjára lépett a felvidéki magyarság
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. május 13. csütörtök

Szervác ünnepli névnapját.
Holnap Bonifác napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Az önfeladás útjára lépett a felvidéki magyarság
Az önfeladás útjára lépett a felvidéki magyarság PDF Nyomtat Email
2012 március 12., hétfő 10:54

A szombati szlovák választásoknak csupán egyetlen pozitív eredménye van, Ján Slota szélsőségesen magyarellenes Szlovák Nemzeti Pártjának (SNS) kiesése a parlamentből. A korábbi kormányzása idején magyarellenes törvényeket alkotó Smer fölényes győzelme azonban tovább fogja rontani a felvidéki magyarság helyzetét. A voksolás az elkötelezett magyar érdekképviselet újabb súlyos vereségét is eredményezte: a Magyar Koalíció Pártja (MKP) nem jutott be a törvényhozásba. Bekerült viszont a szlovák-magyar békés együttélés fontosságát hirdető vegyespárt, a Most-Híd. A Bugár Béla vezette formációnak az elmúlt két évben lett volna lehetősége, hogy kormánypártként érdemi előrelépéseket tegyen akár a nyelvtörvény, akár az állampolgársági törvény megváltoztatása érdekében, áttörés azonban egyik területen sem történt. A magyarok többsége mégis rájuk szavazott.

Súlyos figyelmeztetés ez a Kárpát-medence többi magyar közössége számára, és komoly felelősséget ró a külhoni magyar politikai vezetők mindegyikére is. Trianon pusztító következményei egyre inkább visszafordíthatatlannak tűnnek; egyik elszakított nemzetrészünk végveszélybe került, mivel már nemcsak létszámában szenvedett súlyos vesztességet, hanem identitásában is tragikusan meggyengült. Az elmúlt évek során világossá vált ugyanis, hogy az etnikai elv feladása egy nemzeti közösség politikai önszerveződése során valójában az asszimilációs politika elfogadásának első lépését jelenti, és hosszútávon az egész közösség önfeladásához vezet.

De súlyos figyelmeztetést jelentenek az eredmények a magyar kormány számára is. Hogyan is várjuk el az elcsatolt területeinken élő nemzettársainktól, hogy bátran és büszkén vállalják magyarságukat, ha eközben nem érzik a hátuk mögött az anyaország védelmét és határozott kiállását, nem érezhetik azt, hogy Magyarország érdemben fellép az őket ért jogsértések ellen? Hogyan bízhatunk a megmaradásban akkor, amikor nem kapnak segítséget és támogatást a szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok?

Az utolsó utáni órában vagyunk! A szerb EU-csatlakozás román vétója bebizonyította, hogy nemcsak szükséges, de lehetséges is az unión belüli határozottabb nemzeti érdekérvényesítés. A magyar kormánynak ideje tehát szakítania a megalkuvással, az önfeladást elősegítő diplomáciával, és végre a leghatározottabban kiállnia az elszakított magyarság érdekében! Addig, amíg még van kiért.

Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások