Legyen vége a bankok uralmának!
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. május 13. csütörtök

Szervác ünnepli névnapját.
Holnap Bonifác napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Legyen vége a bankok uralmának!
Legyen vége a bankok uralmának! PDF Nyomtat Email
2012 február 16., csütörtök 23:16

A Jobbik másfél éves munkájának köszönhetően az Országgyűlés Alkotmányügyi bizottsága javasolta a kormányzatnak, hogy fontolja meg a devizahitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítását. Ez a felhívás üzenetértékű, mivel beismerést és előremutatást foglal magába. Beismerést abban a tekintetben, hogy bár a Fidesz-KDNP-kormányzat képviselőinek többsége másfél éve ismételgeti, hogy a jobbikos indítványok megvalósíthatatlanok, most mégis ezek felé fordulnak – az általunk régóta hangoztatott magáncsőd intézményének bevezetése úgyszintén megtalálható az ajánlási pontok között.

Éppen itt az ideje, hogy a kormányzat felismerje a Jobbik által régóta hangoztatott szociális összeomlás veszélyét: a PSZÁF szerint már tavaly októberre 144 ezerre nőtt azon hitelesek száma, akiknek elmaradásai meghaladják a 90 napot. Melléjük értendők a családtagok, így látható, hogy rengetegen maradnak az út szélén, ha a kabinet nem tesz érdemi lépéseket a legnehezebb sorsúak érdekében is. Érdemes tudatosítani: az egyoldalú szerződésmódosítások lehetőségét egy 2001-es kormányzati döntés tette lehetővé, s bár később ezt részben kivezették, azért a pénzintézetek továbbra is egyeztetés nélkül játszadozhatnak az ügyfelekre terhelt kamatokkal. A lavina indítása tehát ekkorra datálható, csak ezt követte az a folyamat, amely során a Gyurcsány-rezsim hagyta elszabadulni a sofőr nélküli buldózert: az előnytelen szerződésekkel alátámasztott devizahitelezést.

A kabinet „mentőcsomagjai” jellemzően a magasabb jövedelműeknek szólnak, s nem igazán törődnek azokkal, akik bár mindent megtesznek, mégis csak egyre lejjebb csúsznak, például azért, mert az elhibázott gazdaságpolitika miatt nem kapnak munkát vagy elveszítették megélhetésüket. A Jobbik javaslatai azonban teljes körűen kezelnék a problémát és biztonságot nyújtatnának minden érintett számára. A hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítása ugyanis elvenne minden indokolatlan árfolyamnyereséget a bankoktól – így azt a profitot is, amit azáltal zsebeltek be, hogy a kezelési költségeket sokszor forint helyett devizában számolták el. Így a forint árfolyamának romlásakor indokolatlan haszonra tettek szert. A forintosítás emellett visszaadja az adósoknak az árfolyamveszteségből eredő kárösszeg nagy részét, így ez az egyetlen útja annak, hogy valóban kiszabadulhassanak az adósságcsapdából.

Abban, hogy immáron egy kormányzati többségű parlamenti bizottság is a Jobbik megoldásait ajánlja megfontolásra a kormánynak, előremutatás is fellelhető: ha a kabinet ilyen fáziskéséssel is, de belátja, hogy bizonyos kérdésekben nincs más út, mint egy radikális huszárvágás, akkor a devizahitelesek megmentésén túl talán elfogadja receptünk egyes részleteit az államadósság újratárgyalását és a gazdasági bűnök elkövetőinek elszámoltatását illetően is. Afelől azonban nincsenek kétségeink, hogy a teljes körű megoldást csak egy Jobbik-kormány bátorsága hozhatja el.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások