Rendezett munkaügyi kapcsolatok függvénye lesz az állami támogatás: nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal?
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. május 13. csütörtök

Szervác ünnepli névnapját.
Holnap Bonifác napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Rendezett munkaügyi kapcsolatok függvénye lesz az állami támogatás: nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal?
Rendezett munkaügyi kapcsolatok függvénye lesz az állami támogatás: nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal? PDF Nyomtat Email
2012 február 01., szerda 17:51

A kormány január 26-i rendeletében szigorúan kívánja szabályozni az állami támogatások juttatását, például bizonyos munkaügyi jogsértések, mint fekete foglalkoztatás vagy a bérek utáni és egyéb közterhek fizetésének elmulasztása esetén a munkáltató elveszíti a jogosultságát.
Ez persze támogatható kezdeményezés lenne, normálisan és alacsony korrupciós szinttel működő gazdaság, államigazgatás, igazságszolgáltatás esetén. Kérdés, hogy miként gondolja Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter például a dolgozók bejelentésére és a közterhek fizetésére vonatkozó kitételt, miközben köztudott, hogy a Pest megyei önkormányzatnál sem fizetik rendesen sem a béreket, sem a közterheket a dolgozók után. Márpedig Pest megye közgyűlésének elnöke nem más, mint a kormánypárti képviselő, Szűcs Lajos. Ráadásul a kormány ugyan papíron átvette január 1-jével a megye tartozását és ennek fejében a tartozást közel két és félszeresen meghaladó vagyont, azonban azóta sem kerültek rendezésre még a bérközterhek felhalmozódott hátralékai sem.

De itt említhetnénk meg a kiszervezett távolsági közlekedési szolgáltatókat is, melyek a Volán helyett egyre romló minőségű szolgáltatással, és immár nem is szürke, hanem fekete foglalkoztatás keretében veszik fel sorra az állami támogatásokat és nyerik el a testre szabottan kiírt pályázati tíz- és százmilliókat – nem egyszer munkahelyteremtésre. Tehetik mindezt, mert minden feljelentés, bejelentés hiába, egy hatóság sem hajlandó vizsgálni az ügyeket a kormányzati kapcsolatok miatt.

Kérdésként merül fel, hogy ezeket a szigorú szabályokat megint csak az egyszeri halandókra, a valóban független, piacból élő kis- és középvállalkozásokra fogja a kormány alkalmazni? Valóban az a céljuk, hogy a még valahogy vegetáló, túlélésért küzdő magyar munkáltatóktól vegyenek el lehetőségeket például a roma esélyegyenlőség nem kellő segítése miatt?

A kormány politikája a „vizet prédikál, bort iszik” tipikus esete. Kíváncsian várjuk, hogy a kormányrendelet végrehajtása kiterjed-e majd a kormányközeli cégekre, fideszes önkormányzatokra is?

Bertha Szilvia, a Jobbik országgyűlési képviselője

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások