MSZP: Összefogást a Miskolci Egyetemért!
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. május 6. csütörtök

Ivett ünnepli névnapját.
Holnap Gizella napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva MSZP: Összefogást a Miskolci Egyetemért!
MSZP: Összefogást a Miskolci Egyetemért! PDF Nyomtat Email
2012 január 26., csütörtök 21:02

Nem lesz ösztöndíjas jogász- és gazdászképzés Miskolcon. A pártoknak közösen kell a döntés ellen fellépni.


„Városunknak óriási szüksége van a Miskolci Egyetem által képzett és az elmúlt évtizedekben útjukra bocsátott hallgatókra, amely stratégiai célként kell, hogy a jövőnket is meghatározza. Az egyetemi oktatáshoz minden miskolci polgárnak, diáknak egyenlő esélyekkel kell hozzáférnie, ezért különösen aggasztó az elmúlt hetekben közzétett azon döntés, mely szerint a jövőben jogász és közgazdász és egyéb képzések a Miskolci Egyetemen csak költségtérítéses formában indulnak. Ezen kormányzati intézkedés nagymértékben veszélyezteti a tehetséges, azonban szerény anyagi lehetőséggel rendelkező miskolci családok gyermekeinek továbbtanulási esélyeit. A szocialista frakció szerint pártpolitikán felülálló városi érdek, hogy a kormányzat megváltoztassa jelenlegi álláspontját, így kezdeményezzük, hogy ezt valamennyi miskolci politikai erő egységesen kérje. Javasoljuk, hogy Miskolc Város közgyűlése éljen az Önkormányzati törvényben biztosított felterjesztési jogával, s kezdeményezze a döntés megváltoztatását". Többek között ez szerepel abban a levélben, melyet dr. Simon Gábor országgyűlési képviselő, az MSZP miskolci önkormányzati frakciójának vezetője küldött dr. Kriza Ákosnak, Miskolc fideszes polgármesterének. A levélről és a helyzetről a szocialista képviselő számolt be csütörtöki tájékoztatóján, Miskolcon.

Mint mondta, egy prosperáló és fejlődő Miskolci Egyetem nélkül a város fejlődése elképzelhetetlen. Ő maga is egyetért az egyetem rektorának egy korábbi véleményével, azzal, hogy a miskolci dolgozók, az értelmiség alapvető bázisa az intézmény, így azt sokkal inkább fejleszteni, mint leépíteni kellene. Felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdász és jogász szakok állami ösztöndíjának miskolci megszüntetése gyorsíthatja a lakosság elvándorlását is, hiszen a fiatalok, ha más városba kénytelenek jelentkezni, mert csak ott van államilag finanszírozott képzés, nagyobb az esélye annak, hogy ott is ragadnak, ott élik majd le az életüket, az ottani gazdaságot erősítik. Dr. Simon Gábor egyetért az egyik városi középiskola igazgatójának véleményével is, miszerint ez az egész kvótaosztogatási eljárás tisztességtelen az érettségi előtt álló diákokkal szemben: a gyerek 3-4 éven keresztül arra készült, hogy a Miskolci Egyetemre jelentkezik jogásznak, vagy közgazdásznak, ám ezt most nem teheti meg, mert itt nincs ilyen államilag finanszírozott képzés.

A szocialista politikus arra kérte dr. Kriza Ákost, hogy álljon a kezdeményezés élére, közös erővel próbálják meg rábírni a kormányzatot a döntés megváltoztatására,-írja az eszakonline.

 

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások