A vidéket kizsákmányoló, nagybirtokos lobbi győzött
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. május 13. csütörtök

Szervác ünnepli névnapját.
Holnap Bonifác napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva A vidéket kizsákmányoló, nagybirtokos lobbi győzött
A vidéket kizsákmányoló, nagybirtokos lobbi győzött PDF Nyomtat Email
2012 január 19., csütörtök 20:17

A Jobbik megdöbbenéssel értesült, hogy Ángyán József lemondott a Vidékfejlesztési Minisztériumban betöltött államtitkári tisztségéről. Megítélésünk szerint az ő esetleges távozásával a kormánynak a 2010. évi választások előtt meghirdetett – és hivatalosan még most is létező – agrárpolitikájának a leghitelesebb, legelkötelezettebb és legnagyobb szakértelemmel bíró tagja esne ki a minisztériumi vezetésből. Az a folyamat, amely vélhetően az államtitkár döntéséhez vezetett, már jó ideje látható volt. Míg ugyanis szavakban a kormány mindvégig a családi gazdaságok fontosságát hangoztatta, addig a szaktárca intézkedéseivel pontosan ennek az ellenkezőjét – a nagybirtok rendszer erősítését – szolgálta.

Erre példa az állami földek jelenleg is folyó bérbeadásának a gyakorlata. Az állami tulajdonban lévő földeket ugyanis az esetek döntő többségében nem az arra valóban rászoruló családi gazdaságok részére adják bérbe, hanem ismételten a posztszocialista, állampárti eredetű nagygazdaságok hajdani elvtársainak, a jelenlegi földbirtokosoknak. Ez ellen a gyakorlati agrárpolitika ellen a magyar nép és a magyar föld védelme érdekében a Jobbik a leghatározottabban tiltakozik.

Sajnos e folyamatok nem minden előzmény nélküliek, visszavezethetőek az első Orbán-kormány idején privatizált 12 nagy mezőgazdasági kombinát privatizációjára (a szakmában csak piszkos tizenkettőknek nevezett nagygazdasági körre), illetve azoknak a tulajdonosi hátterére. Határozottan leszögezzük, hogy nincs jobb- vagy baloldali nagybirtok, hanem csak nagybirtok létezik, amelynek léte a magyar nép érdekei ellen való.

A jelenlegi helyzet kódolva volt a Vidékfejlesztési Minisztérium legfelsőbb szintű vezetőinek – a miniszternek és az államtitkároknak – a kiválasztása által. Az egyetlen kivétel volt Ángyán József, a többi ugyanis a nagybirtokosok érdekköréhez tartozik, illetve azoknak a bábja. A kialakult helyzetre tekintett felszólítjuk Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy a minisztérium legfelsőbb vezetői szintjén hajtson végre személyi változtatásokat, különben ennek hiánya a meghirdetett Darányi Ignác tervben leírtak hitelességét is megkérdőjelezi.

A Jobbik véleménye szerint Ángyán József távozásával világossá vált, hogy a kormány eldöntötte a vitát, ami a szaktárcán belül régóta jelen volt, azaz a kis és közepes családi gazdaságok helyett a kizárólagosan profitérdekelt tőkés társaságokat részesíti előnyben. Ezek a társaságok eddig is kizsákmányolták a magyar termőföldet, ráadásul nevetségesen kevés bérleti díjat fizetnek az állami földek után. Ők viszik el a támogatások nagy részét, miközben munkahelyet alig teremtenek, továbbá nem érdekük az élelmiszer-feldolgozó ipar feltámasztása és a vidéki Magyarország megerősödése sem. Kijelenthető, hogy a Fidesz tovább megy azon a vidékellenes úton, amit a szocialista elődeik kitapostak.

Varga Géza országgyűlési képviselő, a Jobbik mezőgazdasági kabinetjének elnöke, Magyar Zoltán országgyűlési képviselő

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások