A kormány új adópolitikája: még több munkanélküli, csökkenő fizetések, kevesebb adóbevétel
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. május 13. csütörtök

Szervác ünnepli névnapját.
Holnap Bonifác napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva A kormány új adópolitikája: még több munkanélküli, csökkenő fizetések, kevesebb adóbevétel
A kormány új adópolitikája: még több munkanélküli, csökkenő fizetések, kevesebb adóbevétel PDF Nyomtat Email
2012 január 08., vasárnap 21:31

Még csak az év első napjaiban járunk, de már látszik a kormány intézkedéseinek negatív hatása. A decemberben módosított munkaszerződések jellemzően nem magasabb béreket, hanem alacsonyabb foglalkoztatási óraszámot tartalmaznak (természetesen a ledolgozott órák száma a korábbival megegyezik), legjobb esetben is a 2011-es fizetésért. Ez azonban a dolgozók számára több ezer forintos nettó jövedelemcsökkenést jelent a kieső adójóváírás miatt.

A megemelt minimálbért sem tudják – vagy ha megtehetnék, akkor sem akarják – kifizetni a munkáltatók, itt is a főállás helyett a részmunkaidőre történő bejelentést tekintik megoldásnak. És ennek még mindig örülni lehet, hiszen sok esetben a vállalkozások inkább létszámcsökkentéssel próbálják a költségeket finanszírozható szinten tartani. Kérdés, hogy miként maradnak életben a szükséges dolgozói állomány nélkül a vállalkozások, és mekkora munkaügyi visszaéléseket vagy vállalkozói csődhullámot fog eredményezni ez a helyzet.

Összességében elmondható, hogy a kormány megint adott egy nagy pofont mind a munkáltatóknak, mind a munkavállalóknak. Hogy a költségvetéssel mi lesz, nem tudni, hiszen a javasolt bérkompenzáció helyetti elbocsájtások és részmunkaidős foglalkoztatásra történő átjelentések miatt a tényleges bevételek előre megjósolhatóan messze elmaradnak majd a tervezettől.

A Jobbik értetlenül áll az előtt, hogy ezt a nyilvánvaló következményt miért nem látta előre a kormány. Vagy ha nem is látta, miért nem vette a fáradságot, hogy legalább átgondolja a Jobbik által hangoztatott véleményeket, melyek az adórendszer változtatásainak a kis- és középvállalkozások életképességére, valamint a munkaerőpiacra gyakorolt tragikus hatását jósolták.

Mind a munkanélküliségre, a vállalkozások működésére, mind az életszínvonal emelkedésére és a költségvetési bevételekre sokkal pozitívabb hatása lenne az igazságosabb, többkulcsos személyi jövedelemadó újbóli bevezetése és az élőmunkára rakódó járulékok csökkentése, szigorú munkaügyi ellenőrző rendszer garanciája mellett.

Bertha Szilvia, a Jobbik országgyűlési képviselője

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások