Simonka Csaba álmában is hazudik
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. május 13. csütörtök

Szervác ünnepli névnapját.
Holnap Bonifác napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Simonka Csaba álmában is hazudik
Simonka Csaba álmában is hazudik PDF Nyomtat Email
2011 december 22., csütörtök 00:22

A szocialista Simonka Csaba, a főváros Közbeszerzési Bizottságának külsős tagja pusztán azért fordult ma a sajtóhoz, hogy hasznosnak vélt munkásságának létjogosultságát bizonygassa. Azt szerette volna szemléltetni, hogy a közbeszerzések területén minden változatlan maradt az előző ciklusok gyakorlatához hasonlóan, s tovább folytatódik „az Európai Unió és az adófizetők pénzének intézményesített lenyúlása” a városházán, immár jobbikos közreműködéssel.

Állítása szerint a Tarlós István által vezetett időszakban „törvénytelen közbeszerzési eljárások miatt több mint 17 milliós” büntetést kellett fizetnie a fővárosnak.

Simonka Csaba – aki hivatalos minőségében is közbeszerzési tanácsadó – valótlanságokról és értelmezhetetlen számokról tájékoztatta a médiát, miközben elégtelen bizonyítványt állított ki jogi, közbeszerzés-jogi és számtani képességeiről.

Az valóban igaz, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben és a szinte kilátástalanul forráshiányos Budapesten minden forint nélkülözhetetlen, ezért különösen fájdalmas lenne bármekkora összeget büntetésre fizetni.

Simonka Csaba azon külsős bizottsági tagok egyike, aki MSZP-sként folytatólagosan delegáltja a Közbeszerzési Bizottságnak, így neki kellene leginkább tudnia, hogy a 2011-ben lezárult Közbeszerzési Döntőbizottsági ügyek még a korábbi ciklusban, 2010. október 3-át megelőzően indultak. Ebből levezethetően ami büntetést ki kellett fizetni, azért a korábbi bizottság, többek között konkrétan Simonka Csaba is felelős.

Nem megkerülve az állítólagos 17 milliós büntetésre adott választ, szükséges a nagyságrendekről is beszélni. A fővárosi közbeszerzéseket a millióstól a milliárdos nagyságrendű ügyekig meghatározzák. A kicsitől a nagyig ezeket a városháza dolgozói készítik elő, a bizottság és a közgyűlés indítja el, folytatja és zárja le. Az eljárások tekintetében – nem elválaszthatatlanul a jelen gazdasági és pénzügyi válságtól – jogorvoslatot kezdeményeznek a kivitelezés, a szolgáltatás elnyerése érdekében azon ajánlattevők, akik nem feleltek meg a feltételeknek, vagy nem nyertek.
A döntésekkel szemben indított eljárások is jelentősen csökkentek az elmúlt egy évben a korábbi évekhez viszonyítva. Az ebben a ciklusban indított több mint 70 közbeszerzési eljárásból 11-et támadtak meg, melyből a hivatali előkészítést érintően csak egyetlen ügyben szabtak ki bírságot. Ennek értéke pedig egymillió forint volt. Az ajánlatok érvényességének vagy érvénytelenségnek meghatározása egyértelműen szakmai kérdés. Azonban e szakmai kérdések megítélése nem nevezhető egyszerűnek, hiszen politikai ciklusoktól és közbeszerzési törvényektől is függ. A Közbeszerzési Döntőbizottság olykor önmagának is ellentmondó, a szakmában elfogadott gyakorlattól eltérő jogalkalmazási gyakorlatot folytatott. Szó sincs tehát bárminemű felelőtlenségről, közpénzek elherdálásáról, közpénzek intézményesített lenyúlásáról.

Simonka Csaba feltehetőleg álmodta az általa közölt történéseket, még az is lehet, hogy saját múltját idézte fel. Ez legyen az ő egyéni problémája. Az álmoknak azonban vége, szükséges lenne végre felébredni.

Szabó György, a Jobbik fővárosi képviselője, a Közbeszerzési bizottság elnöke

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások