Romániához képest Magyarország
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. május 6. csütörtök

Ivett ünnepli névnapját.
Holnap Gizella napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Romániához képest Magyarország
Romániához képest Magyarország PDF Nyomtat Email
2011 december 13., kedd 23:21


Mire elég a nyugdíj? címmel interpelláltam hétfőn a parlamentben, kérdéseimre Matolcsy György nemzetgazdasági minisztertől reméltem választ. Többek között arról beszéltem, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a nyugdíjasoknak küldött levelében néhány hete azt állította: a kormány megvédi a nyugdíjak értékét, mert a 4,2 százalékos nyugdíjemelés annyit ad hozzá a nyugdíjaikhoz, amennyit a tervezett infláció miatt 2012-ben elveszítenek.
Ezzel szemben viszont Miskolcon azt látjuk: a városvezetés a közüzemi szolgáltatások díjai közül néhányat kiugróan magas százalékkal emelne meg. Dr. Kriza Ákos fideszes polgármester például az ivóvíz díjának növelésére négy alternatívát terjesztett a december 15-i városi közgyűlés elé, amely alternatívák 4,2%-tól 13,8%-os emelésig szóródnak. A városi tömegközlekedés emelkedése 4,4%-tól 8,3%-ig terjedhet, amelyek azonban nettó árak, így az emelés áfával növelten és az új, 27%-os áfa-kulccsal még ettől is jóval nagyobb emelkedést jelentenek.

Feltettem tehát kérdéseimet: mire elég a miniszterelnöki levélben megígért 4,2%-os nyugdíjemelés? Egyetért-e a miniszter a közüzemi díjak drasztikus emelésével? Egyetért-e az ilyen mértékű közüzemi díjemelésekkel?

Sajnos, nem tudhattam meg, hogy a miniszter egyetért-e ezekkel, mert az interpellációra nem ő válaszolt. Helyette államtitkárát, dr. Cséfalvay Zoltánt engedték a mikrofonhoz, aki szintén nem válaszolt. Az például nem nagyon érdekelte, hogy Miskolcon milyen díjemelés lesz, mert ez szavai szerint egyrészt „egyformán érinti a lakosságot, ezért nem célszerű egyik, vagy másik társadalmi réteg szembeállítása”, másrészt azokra „mivel képviselő-testületi hatáskörökről van szó, a kormánynak nem lehet ráhatása”.

Cséfalvay államtitkár nyilván nem hallott az Orbán-féle centrális erőtérről, vagy arról, hogy Miskolcon a Fidesz azzal kampányolt 2010-ben, milyen jó lesz az itt élőknek, ha a fideszes kormány mellett fideszes lesz a városvezetés is, hiszen akkor mennyi mindent el lehet majd intézni. A gyöngyszem viszont válaszában mégis az volt, amikor a 4,2 százalékos nyugdíjemelést védve megjegyezte: „Ezzel biztosítjuk, hogy a nyugdíjak értékállósága meg legyen őrizve, szemben jó néhány országgal, most hadd utaljak például egyetlenegy példára: a szomszédos Romániában 15 százalékkal csökken a nyugdíjak értéke.”

Sajnos, itt tartunk 2011 decemberében: a kormány a romániai viszonyokhoz képest próbálja meghatározni, jó-e nekünk a fideszes gazdaságpolitika, vagy nem jó.


Dr. Simon Gábor
országgyűlési képviselő,
Magyar Szocialista Párt

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások