A nyelvvizsga váltsa ki a nyelvi érettségit!
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. május 13. csütörtök

Szervác ünnepli névnapját.
Holnap Bonifác napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva A nyelvvizsga váltsa ki a nyelvi érettségit!
A nyelvvizsga váltsa ki a nyelvi érettségit! PDF Nyomtat Email
2011 december 01., csütörtök 20:13

Az Országgyűlés Oktatási bizottsága támogatta Ferenczi Gábor módosító javaslatát, mely visszaállítaná a diákok azon korábban eltörölt kedvezményét, hogy a „C” típusú, államilag elismert nyelvvizsga kiválthatná az idegen nyelvi érettségit. Az illetékes államtitkár azonban nem támogatja az előremutató kezdeményezést. A jobbikos honatya szerint a tanulókat a korábbi évek pozitív tapasztalatai alapján motiválja a nyelvtanulásban, ha a nyelvvizsga megszerzése után felmentést kaphatnak az adott nyelvből az érettségi alól. A javaslat szerint a jövőben a középfokú, „C” típusú nyelvvizsgát a középszintű, a felsőfokú, „C” típusú nyelvvizsgát pedig az emelt szintű nyelvi érettségi vizsgán jeles osztályzatként számítanák be.

A nyelvtanári végzettséggel és a nyelvoktatás területén évtizedes tanári tapasztalatokkal rendelkező jobbikos képviselő a bizottsági ülésen elmondta, hogy számos egyetemen, főiskolán a diploma megszerzésének a feltétele nem is egy, hanem legalább két nyelvvizsga-bizonyítvány bemutatása. Hazánk lakosságának idegen nyelv ismeretét összevetve az uniós tagállamok statisztikáival pedig megállapítható Magyarország lemaradása. Ráadásul jelenleg mintegy 30 ezer hallgató nem veheti át diplomáját a nyelvvizsgával igazolt nyelvtudása hiányában. A képviselő hozzátette, hogy a nyelvvizsga beszámítása életszerű és ösztönző lenne a diákok számára, mert egy idegen nyelv számukra szükséges szintű elsajátítása után felszabaduló idejüket és energiájukat vagy egy második idegen nyelv tanulására fordíthatnák, vagy azon tantárgyak tanulásában mélyedhetnének el alaposabban, melyek továbbtanulásukhoz szükségesek. A honatya hozzátette, egy nyelvvizsga a munkaerőpiacon is nagyobb értékkel bír, mint egy nyelvi érettségi.

A bizottsági támogatás ellenére az oktatásért felelős tárca nem támogatta a módosítást. Hoffmann Rózsa államtitkár asszony arra hivatkozott az elutasítás indoklásában, hogy az érettségi rendszer szabályozása külön tervezetben kerül majd a ház elé.

A Jobbik felháborítónak tartja, hogy úgy kell tárgyalni a köznevelési törvényt, hogy a majdan szabályozandó érettségi rendszer kereteiről semmit sem tudunk. Ráadásul a kormányzat nem veszi figyelembe a szakma gyakorlati tapasztalatait, a diákok érdekeit, és nem a gyakorlatban is jól működő köznevelési törvény megalkotását tartja szem előtt.

Jobbik Magyarországért Mozgalom

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások