Tokaj: a világörökség, ami 100 százalék magyar
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. május 13. csütörtök

Szervác ünnepli névnapját.
Holnap Bonifác napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Tokaj: a világörökség, ami 100 százalék magyar
Tokaj: a világörökség, ami 100 százalék magyar PDF Nyomtat Email
2011 december 01., csütörtök 19:50

Tizennyolc év egy ember életében nagy idő, egy állam életében viszont rettentően kevés, történelmi léptékkel mérve szinte elhanyagolható. Minden bizonnyal ennek köszönhető, hogy a lombikban fogant Szlovákia laboratóriumi körülmények között próbál magának állami jelképeket, történelmet, hagyományokat gyártani.
Ha pedig a kreativitás elfogy, megnézi, mit rejt az ezeréves „szomszéd” igaz történelme, s mint élősködő rovar, úgy teszi magáévá annak értékeit. S lesz a magyar népdal szlovák himnusz, a magyar hármashalom szlovák címer, a szlovák bor pedig tokaji. Mert jól csengő borvidékük még nincs, s ha már az állami szintű tradíciórablás eddig is sikeresen működött, miért ne akarnának maguknak egy minőségi magyart.

Hogy komolyan gondolják a tokaji borvidék újabb, józan ésszel fel nem fogható importálását, jelzi, hogy hétfőn a Szlovák Szabadalmi Hivatal bejegyeztette az Európai Unióban a „Tokaj Szőlészeti Térség” termékleírását. Ezúttal azonban hiba csúszott a számításba, ugyanis a szabadalmi hivatal nem egyeztetett akciójáról a szlovák Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal, amely pedig jó úton haladt afelé, hogy a kijelölt határidőig, vagyis év végéig teljesítse az eredeti „Tokaji” előállításának feltételét, ami nem más, mint a magyar féllel való megegyezés.

Vagyis ha a szlovákok nem akarták volna idő előtt rátenni kezüket ismét történelmi borvidékünkre, akkor a magyar kormány szép csendben megegyezett volna Szlovákiával a Tokaj név használatáról…

Most, hogy mohó szomszédjaink elszalasztották a Fidesz-kormány szolgalelkűségében rejlő történelmi lehetőséget, a magyar diplomácia kap egy újabb esélyt, hogy bebizonyítsa, Tokajt a magyar nemzet elidegeníthetetlen részének tekinti. Ehhez pedig az Orbán-kormánynak nem kell mást tennie, mint az Európai Bíróságon megtámadnia a jogalap nélküli bejegyzést, s egyszer s mindenkorra a lombikbébi tudomására hozni, hogy hiába szerveznek szlovák EP-képviselők Brüsszelben Tokaji borkóstolást, bizony van a Kárpát-medencében számtalan olyan világörökség, ami száz százalékig magyar.

Szegedi Csanád EP-képviselő, a Jobbik alelnöke

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások