Hétfőn dönt a Legfelsőbb Bíróság: valóban jogellenes volt a 2009. július 4-i Erzsébet téri gárdistatüntetés feloszlatása?
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. május 13. csütörtök

Szervác ünnepli névnapját.
Holnap Bonifác napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Hétfőn dönt a Legfelsőbb Bíróság: valóban jogellenes volt a 2009. július 4-i Erzsébet téri gárdistatüntetés feloszlatása?
Hétfőn dönt a Legfelsőbb Bíróság: valóban jogellenes volt a 2009. július 4-i Erzsébet téri gárdistatüntetés feloszlatása? PDF Nyomtat Email
2011 november 20., vasárnap 22:55

A Legfelsőbb Bíróságon november 21-én (hétfőn) 11:30 órai kezdettel kezdődik az a tárgyalás, ahol a bíróság arról dönt Kiss Róbert volt gárdafőkapitány keresete alapján, hogy 2009. július 4-én az Erzsébet téren a rendőrség által végrehajtott, 216 hazafi (többségében gárdista) előállításával végződött és brutális módon végrehajtott oszlatás jogszerű volt-e vagy sem. A Főváros Bíróság 2010 őszén jogerős ítéletében az ombudsmanhoz hasonlóan kimondta, hogy a rendőrségnek nem volt jogalapja a Gárdát két nappal korábban betiltó ítélet ellen tiltakozó, békésen földön ülve demonstrálók oszlatására, illetve előállítására. A Nemzeti Jogvédő Szolgálat a példátlan jogtiprásról közleményt adott ki.

A rendőrség a jogerős döntésbe nem tudott belenyugodni, és rendkívüli jogorvoslattal élt. A gárdisták érdekeit a perben Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, országgyűlési képviselő képviseli. A hétfői tárgyalás nagy jelentőséggel bír, hiszen nagyban meghatározza, hogy a térről elhurcolt gárdisták és hazafiak (köztük Vona Gábor Jobbik-elnök és Kiss Róbert volt gárdafőkapitány) kaphatnak-e kártérítést a törvénytelen rendőri akció miatt. Több tucat szabálysértési eljárás indult a meghurcolt gárdistákkal szemben, amelyek többségéből azonban a gárdisták győztesen kerültek ki. Az esemény a Bajtársiasság Napja néven vonult be a történelembe, mivel a gárdisták – bár megtehették volna – nem verték szét a rendőri erőket, csupán passzívan szegültek szembe a karhatalmisták agressziójának.

A nemrég elhunyt Fejér megyei gárdakapitányt, Hermann Istvánt itt fújták le közvetlen közelről a pribékek rendkívül erős koncentrációjú könnygázzal, miközben testével védte a rendőrök által kezelésbe venni kívánt Jobbik-elnököt. A lánglelkű hazafi egészségi állapota ezt követően romlott meg látványosan, és sajnos az orvosok nem tudták megmenteni életét.

Az igazságtételt ebben az ügyben is ki kell kényszeríteni: a brutális oszlatás felelőseinek börtönben a helye, a meghurcoltaknak pedig mentesítés és kártérítés jár. Az eset kiemelten szerepel a 2002-2010 között, az állam részéről elkövetett szabadságjogi jogsértéseket vizsgáló, Gaudi-Nagy Tamás által készített és az Országgyűlés Emberi Jogi Bizottsága által 2010. december 8-án elfogadott részjelentésben.

A tárgyalás nyilvános, azon minden érdeklődő részt vehet!

Jobbik Magyarországért Mozgalom

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások