Azonnali intézkedést követel a Jobbik a külhoni magyar oktatási-nevelési támogatások ügyében
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. május 12. szerda

Pongrác ünnepli névnapját.
Holnap Szervác napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Azonnali intézkedést követel a Jobbik a külhoni magyar oktatási-nevelési támogatások ügyében
Azonnali intézkedést követel a Jobbik a külhoni magyar oktatási-nevelési támogatások ügyében PDF Nyomtat Email
2011 október 09., vasárnap 20:41

A Jobbik felháborodva értesült a kormányzati nemzetpolitika újabb botrányáról: az előbb iskolakezdésre, majd szeptember végére ígért oktatási-nevelési támogatások Erdélybe, Felvidékre és Kárpátaljára sem érkeztek meg. A gyermekeiket magyar iskolába járató külhoni magyar családok hiába várták, hogy a kormány teljesíti ígéretét, és az előző évekhez képest egyszerűbb ügyintézéssel juthatnak hozzá a támogatáshoz. Ehelyett 250 ezer embert köteleztek bankszámla nyitására, így tovább lassítva és bonyolítva az eljárást.

Bár a jövő évi költségvetés tervezete ismét nem növeli érdemben az elcsatolt területeinken élő nemzetrészeknek szánt összegeket, nem emeli a tíz éve változatlan, 20 ezer forintos oktatási-nevelési támogatást sem, számos magyar család számára még így is jelentős segítségről lenne szó, amellyel iskolakezdéskor jogosan számoltak.

Bebizonyosodott, hogy a kormányzat a nemzetpolitikát érintő legalapvetőbb adminisztrációs feladatok ellátására is képtelen, a Bethlen Gábor Alap működését pedig teljes káosz és fejetlenség jellemzi. A Jobbik már hónapokkal ezelőtt felhívta a figyelmet a problémákra, már akkor jeleztük például, hogy a megítélt pályázati pénzek kifizetése akadozik. Semjén Zsolt akkor visszautasította a feltételezést, hogy a Bethlen Gábor Alap rendszerével problémák lennének, sőt külön leszögezte, a Felvidéken és Erdélyben közelmúltban történt változások növelik majd a hatékonyságot. Azóta azt is tudjuk már, hogy a nyári, elvileg előfinanszírozott programok jelentős részének támogatási összegei a mai napig sem érkeztek meg a nyertesekhez. Ilyen botrányos hanyagság és dilettantizmus még az MSZP-SZDSZ időszakra sem volt jellemző!

Félelmeink tehát beigazolódtak, Semjén Zsolt májusi szavainak fényében pedig különösen elkeserítőek a fejlemények. A minap egy írásbeli kérdésre adott válaszában ő maga is elismerte, hogy a magyar családok sem Erdélyben, sem Felvidéken, sem Kárpátalján nem jutottak még pénzükhöz. A szavakban rendkívül elkötelezett, nemzetpolitikai fordulatot ígérő, ám azt rendre elszabotáló kormány a tettek mezején ismét teljes alkalmatlanságáról ad tanúbizonyságot. Újfent azt kell tapasztalnunk, hogy a hivatalosan a Szülőföld Alap problémáinak orvoslására létrehozott Bethlen Gábor Alap csak még átláthatatlanabb rendszert, semmibe vett határidőket és teljes káoszt hozott.

A Jobbik felszólítja Semjén Zsoltot, hogy haladéktalanul kezdődjön meg az elmaradt oktatási-nevelési támogatások kiutalása a külhoni magyar családok részére. Ismét és sokadjára követeljük, hogy nevezzék meg, kik a felelősök a támogatási rendszer teljes csődjéért, a BGA folyamatos működési zavaraiért, és vonják le a szükséges konzekvenciákat!

Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások