Rendkívüli megyei közgyűlés Borsodban
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. május 6. csütörtök

Ivett ünnepli névnapját.
Holnap Gizella napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Rendkívüli megyei közgyűlés Borsodban
Rendkívüli megyei közgyűlés Borsodban PDF Nyomtat Email
2011 október 06., csütörtök 20:30

A megyei közgyűlés elnöke az MSZP szerint nem köthetett volna megállapodást az intézményátadások kapcsán.

Rendkívüli közgyűlést kezdeményez a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés szocialista frakciója. A közgyűlésen beszámoltatnák dr. Mengyi Roland közgyűlési elnököt arról, milyen felhatalmazás alapján állapodott meg – további 18 megyei közgyűlési elnökkel egyetemben – Orbán Viktorral arról, hogy a megyei fenntartású intézményeket január 1-jétől már az állam működtesse.

 

Erre ugyanis szerintük nem volt joga, a közgyűlés nem döntött ebben a kérdésben, ráadásul a feladatellátáshoz kapcsolódó vagyon jelentős része nem is a megyei közgyűlésé, hanem települési önkormányzatoké, kistérségi társulásoké. Az intézményeket csak üzemelteti a megye. Mindezt Kormos Dénes, a megyei közgyűlés szocialista frakciójának vezetője és Lukács András frakcióvezető-helyettes jelentette ki csütörtökön, Miskolcon.

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn megállapodást írt alá a 19 megyei közgyűlési elnökkel (köztük dr. Mengyi Rolanddal, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnökével) arról, hogy a jövő év január elsejétől az állam átveszi a megyei önkormányzati intézményeket. Cserébe az állam átvállalja az önkormányzatok által korábban felvett hiteleket.

A megállapodást azonban az MSZP megyei közgyűlési frakciója szerint jogszabályi felhatalmazás nélkül kötötte meg dr. Mengyi Roland. Lukács András elmondása szerint a szerződéssel a hűtlen gazdálkodás gyanúja is felmerül, hiszen az átadandó vagyon és a cserébe átvállalandó hiteltartozások nem egyenlítik ki egymást: 18 milliárd forintnyi vagyont adna át az önkormányzat, az állam viszont 10 milliárd forintnyi kötelezettségvállalást fizetne ki. Ráadásul – mint mondta – így is maradna 2 milliárd forintnyi hitele az önkormányzatnak, hiszen a legújabb hírek szerint a működési kiadásra felvett hiteleket nem vállalna át az állam. Mindez azt eredményezheti, hogy – mivel a feladatellátásokra, a feladatok elvonása miatt 2012-től már alig kapnának állami normatívát – nagyjából annyi lenne az önkormányzat hitele, mint az egész évi költségvetése, azaz teljes körű működésképtelenség következne be.

Kormos Dénes emlékeztetett arra is, hogy az iskolák, kórházak, szociális intézmények átadásával ismét átalakul a megyei önkormányzati feladatellátás, noha az előző átalakítás, melyet a fideszes megyevezetés indított el idén, s amely eddig legalább 200 álláshely megszüntetésével járt, még be sem fejeződött. „Teljes a fejetlenség ezen a területen, ami nem csoda, mert még egymással sem beszélnek a döntéshozók. Nemcsak mi, több kormánypárti települési polgármester is nehezményezi, hogy nem egyeztetnek velük, az itt élőket érintő, súlyos társadalmi hatásokkal járó döntéseket az emberek feje felett hozzák meg" – mondta.

Forrás:eszakonline.hu

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások