A magyar külpolitika teljes kudarcát jelenti a szerb kárpótlási törvény
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. május 13. csütörtök

Szervác ünnepli névnapját.
Holnap Bonifác napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva A magyar külpolitika teljes kudarcát jelenti a szerb kárpótlási törvény
A magyar külpolitika teljes kudarcát jelenti a szerb kárpótlási törvény PDF Nyomtat Email
2011 szeptember 28., szerda 19:55

A szerb parlament hétfőn elfogadta a vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvényt, amely nem vonatkozik mindazokra, akik 1941 és 1945 között a „megszálló erők” tagjai voltak, vagy azok leszármazottai. A jogszabály így tulajdonképpen a hírhedt beneši dekrétumokhoz hasonlóan a kollektív bűnösség elvét alkalmazva rekeszti ki a délvidéki magyar közösség tagjainak döntő többségét.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom e konkrét ügy mentén is kénytelen megállapítani, hogy az EU soros elnökségének ellátása nemzetpolitikai szempontból a magyar diplomácia teljes kudarcával végződött. Hazánk képviselői nem győzték hangsúlyozni, hogy a soros elnöki tisztséget nem kívánják magyar nemzeti szempontok érvényesítésére használni, ehelyett csak azt hallhattuk: „Szolgálni fogjuk Európát!” Nos, ezen ígéretükhöz következetesen ragaszkodtak is. A kormányzati sikerpropaganda ellenére – amely egyébként a romastratégia elfogadását tartja legnagyobb eredményének – a soros elnökség fél éve alatt az elcsatolt területeinken élő magyarságot érintő ügyek egyikében sem sikerült előrelépést elérni: a székely autonómia tabukérdéssé vált, a kárpátaljai magyarok zaklatásának problémája elsikkadt, a szlovák állampolgárságuk megfosztásával fenyegetett felvidéki magyarok iránt pedig továbbra is teljes érzéketlenséggel viseltetik a magyar külügy. Az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának múlt heti ülésen Győri Enikő, a Külügyminisztérium Európai Uniós ügyekért felelős államtitkára az említettek ellenére megpróbált tájékoztatást nyújtani a soros elnökség nemzetpolitikai szempontból fontos „eredményeiről”. A megszokott üres frázisok – párbeszéd szükségessége, kis lépések politikája, szomszédok érzékenysége – hangoztatása mellett persze semmilyen érdemleges eredményről nem tudott beszámolni. A Jobbik többszöri, konkrétumokat hallani akaró kérdésére végül csupán csak annyit tudott megemlíteni: eredményesen lobbiztak annak érdekében, hogy a szerb kárpótlási törvény ne tartalmazzon majd a magyarság kollektív bűnösségére utaló részeket. Ennyiben foglalhatóak össze tehát fél év nemzetpolitikai sikerei; és mint ahogy azt szomorúan tudomásul kellett vennünk, a magyar diplomácia végül még ebben az egy konkrét ügyben is kudarcot vallott.

A Jobbik az eddig követett magyar külpolitika kudarcának beismeréseként tekinti, de egyben üdvözli is a szerb nagykövet behívatását! Csak remélni tudjuk, hogy a Martonyi János és Németh Zsolt vezette magyar diplomácia végre magáévá teszi a Jobbik régóta hangoztatott álláspontját, és az uniós csatlakozás támogatásáért cserébe határozott, a délvidéki magyar közösség érdekeit messzemenőkig figyelembe vevő feltételeket szab majd Szerbia számára.

Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások