Az SZDSZ-es elődök útjára lép a fideszes oktatáspolitika?
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. május 12. szerda

Pongrác ünnepli névnapját.
Holnap Szervác napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Az SZDSZ-es elődök útjára lép a fideszes oktatáspolitika?
Az SZDSZ-es elődök útjára lép a fideszes oktatáspolitika? PDF Nyomtat Email
2011 szeptember 21., szerda 15:56

Az elmúlt napokban nyilvánosságra került felsőoktatási koncepció alapján egyértelmű, hogy a kormány a hallgatókat szolgáló változtatások helyett az SZDSZ által kitaposott úton kíván továbbhaladni. Ezzel a Fidesz a korábbi oktatási miniszter, a neoliberális Magyar Bálint által megálmodott fizetős felsőoktatást valósítaná meg, ahol kulcsszerepet kap „az egyetemi tanulmányokra fizetett önköltség”, egyszóval a tandíj.

Miközben 2008-ban a „háromigenes” népszavazáson az akkor még ellenzéki Fidesz a tandíj eltörlése mellett kampányolt, 3 és fél esztendő elteltével – immár kormányzati pozícióban – Gyurcsányhoz hasonlóan fizetőssé tenné a felsőoktatást, és számtalan formában kívánja megsarcolni a diplomáért küzdő hallgatókat. Ezzel ismét bizonyosságot nyer, hogy az MSZP és a Fidesz érdekei valójában ugyanazok: mindketten csupán költségvetési és nem társadalmi szempontok által vezérelve hozzák meg döntéseiket.

A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy a vizsgalehetőségek radikális csökkentése mellett már az első utóvizsgát és a megismételt tantárgyfelvételt is pótdíjazáshoz kívánják kötni. A kormány tovább kívánja csökkenteni az állami finanszírozású férőhelyek számát, ugyanakkor jelentősen emelné a fizetős képzésben tanulók költségtérítésének összegét. Továbbá megszűnne az a lehetőség, hogy a költségtérítéses képzésben kiemelkedően teljesítő hallgatók az állam által finanszírozott képzési formába lépjenek át. Így a felsőoktatásban tanuló költségtérítéses hallgatók közül senki nem lesz érdekelt a jobb tanulmányi eredmény elérésében.

A Jobbik évek óta hangoztatja: a felsőoktatás kereteinek átalakítására szükség van. Azonban a kormány másfél éves működése során semmilyen előrelépést nem tudott felmutatni a felsőoktatást sújtó problémák megoldására, csupán a bizonytalanságot növelték tovább. Megengedhetetlen az, hogy a kormány a gazdagok kiváltságává kívánja tenni a felsőoktatást, és minden lehetséges eszközzel meg kívánja sarcolni a hallgatókat. A források kivonása helyett strukturális átszervezésre és a jól teljesítő hallgatók támogatására lenne szükség, nem pedig újfajta diákhitel-típus kialakítására és ezzel a leendő diplomások munkavállalás előtti eladósítására. A jelenlegi koncepció szerint  nem az ész, hanem a pénz lenne az alapja a diplomának, amely nyilvánvalóan az oktatás színvonalának csökkenést jelentené. Ezzel pedig tovább növekedne a társadalmi rétegek közti differencia.

Hazánk felemelkedésének egyik legfontosabb záloga a színvonalas felsőoktatás. A gazdagok kormánya viszont a felemelkedés útja helyett a Bokros, Gyurcsány és Bajnai nevével fémjelzett úton halad, mely a felsőoktatás lezüllesztésének és a társadalom további kettészakításának útja.

Farkas Gergely országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Oktatási Bizottságának tagja

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások