Rendvédelem: az elvárások maradnak, a kompenzáció sehol
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. május 13. csütörtök

Szervác ünnepli névnapját.
Holnap Bonifác napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Rendvédelem: az elvárások maradnak, a kompenzáció sehol
Rendvédelem: az elvárások maradnak, a kompenzáció sehol PDF Nyomtat Email
2011 szeptember 19., hétfő 21:39

A Honvédelmi és Rendészeti Bizottság tárgyalta a Jobbik azon törvénymódosító javaslatának tárgysorozatba vételét, mely a hivatásos rendvédelmi életpályát választók egyes kötelmeinek megszüntetését célozta. A tárgyalt javaslat megszüntette volna a kifogástalan életvitel-ellenőrzést nem csak a rendvédelmi dolgozók, hanem családtagjaikat is érintő, rendkívül megalázó gyakorlatát, valamint a külföldre utazás esetére szóló bejelentési kötelezettséget is.

A javaslat annak a jogfosztottságokat megszüntető sorozatnak a része, melyet a hivatásos állományba lépőknek kell vállalniuk. Tekintve, hogy megszüntették azokat a kedvezményeket, járandóságokat, melyek eredetileg a plusz elvárásokért cserébe jártak – utolsó elemként a szolgálati nyugdíj –, és helyettük újat nem állapítottak meg, valamint a kormány által tervezett életpálya modell sem tartalmaz ilyen kompenzációs elemeket, így a nagyarányú pályaelhagyás megakadályozására, illetve a pályaválasztáskori kontraszelekció elkerülésére indokolt lehet a jogfosztottságok csökkentése is.

A bizottsági ülésen számos kormánypárti képviselő és a kormány megbízottja is ecsetelte a kötelmek, a jogfosztottság értelmét, a feddhetetlenség, a folyamatos szolgálatkészség fontosságát, melyek nélkül sem a rendvédelem, sem a köztisztviselői munka nem szervezhető meg hatékonyan. Arra kérdésre, hogy ha ekkora elvárások vannak, és ezeket ennyire fontosnak vélik a kormánypártok, akkor miért nem kompenzálják, fizetik meg valamilyen módon ezeket a vállalásokat, miért nem tesznek valamit azért, hogy vonzó legyen ez a pálya, és a még itt-ott meglévő, minőségi munkaerő ne hagyja el a szakmát, nem érkezett válasz.

Természetesen egyes jogfosztottságok fontosságával és értelmével a Jobbik is tisztában van, azok nélkül hatékony rendvédelem valóban nem működhet, ám a kormánypárti képviselőknek itt az ideje elgondolkodni azon, mit várnak el, és mit adnak vagy leginkább mit vesznek el cserébe, és ezért milyen állományra és milyen szolgáltatásra számíthatnak a jövőben.

A bizottság kormánypárti és szocialista képviselői leszavazták a tárgysorozatba vételt, így ez a fontos téma, a Jobbik kezdeményezésére sem kerülhet az Országgyűlés elé.

Bertha Szilvia, a Jobbik országgyűlési képviselője

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások