Zöld Nyíl villamosbeszerzés: vajon tényleg a legjobb pályázat nyert?
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. május 6. csütörtök

Ivett ünnepli névnapját.
Holnap Gizella napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Zöld Nyíl villamosbeszerzés: vajon tényleg a legjobb pályázat nyert?
Zöld Nyíl villamosbeszerzés: vajon tényleg a legjobb pályázat nyert? PDF Nyomtat Email
2011 szeptember 03., szombat 19:18

Az Európai Unió által támogatott miskolci villamos fejlesztés a város legnagyobb, meghatározó, a villamosközlekedés több mint 100 éves történetének az alapításhoz mérhető nagyságrendű projektje. Ezért is fontos, hogy ebben az ügyben szakmailag és politikailag is bölcs döntések szülessenek.
Szeptember 1-jén 31 új jármű beszerzéséről kellett döntenie Miskolc közgyűlésének. A negyedszerre kiírt közbeszerzési pályázat előkészítését már az októberben hivatalba lépett fideszes városvezetés végezte.

Sajnos, ez a városvezetés elhúzta az időt az előző tender lezárásával. A polgármester „újra akarta értelmezni” az egész projektet, Ganz villamosgyárat szeretett volna építtetni Miskolcra, helyi vállalkozóknak akart szerepet adni. Szembesült viszont azzal, amire mi jó előre figyelmeztettünk, hogy a közbeszerzési törvény nem teszi lehetővé a projekt módosítását. Azt is el kellett viselnie, hogy ezt a törvényt – még ha ő szerette volna is – nem fogja megváltoztatni a 2/3-os fideszes parlamenti többség. Feleslegesen töltött el tehát több hónapot a vágyálmok kergetésével: nincs villamosgyára Miskolcnak, minden az eredeti tervek szerint halad. Csak éppen elvesztegettek sok-sok hónapot.

A beérkezett ajánlatok közül aztán az egyetlent, amely magyar kötődésű, referenciahiányra hivatkozva érvénytelenítette a bíráló bizottság. De erre a sorsra jutott a legolcsóbb ajánlat is.
A két, érvényesnek nyilvánított ajánlatból a bíráló bizottság a mintegy 500 millió forinttal drágábbat javasolta győztesként kihirdetni, s végül ezt a javaslatot fogadta el a közgyűlés fideszes többsége. Arra hivatkoztak, hogy a szervizelés olcsóbb az AnsaldoBredánál, mint a második helyen végzett CAF-nál. Kiszámoltuk, a szervizelés költségeivel együtt is kedvezőbb a CAF ajánlata. Éppen ezért nem tudtuk jó szívvel támogatni az előterjesztést, a szocialista frakció tagjai tartózkodtak a szavazáskor.

A közgyűlésen kiderült az is, hogy a járműbeszerzésre rendelkezésre álló keretből, a 75 milló EU-ból 15 millió megmaradt. Mi lesz ennek a pénznek a sorsa? Maradhat Miskolcon? Van-e akkora lobbiereje Miskolcnak, hogy a 15 millió eurót itt tartsa? Nem tudjuk, s nem is kaptunk rá választ a városvezetéstől. Ez is befolyásolt bennünket döntésünk meghozatalában.

Kihirdette tehát a tender győztesét a város, mi pedig gratulálunk a nyertesnek. Reménykedünk abban, hogy a városvezetés nem követett el hibát, s az eljárás során mindent a törvényeknek megfelelően végzett.

Az persze továbbra is homályban marad, hogy a helyi vállalkozások, munkások részesülhetnek-e ebből a fejlesztésből…

Az MSZP miskolci önkormányzati frakciója nevében:

Dr. Simon Gábor frakcióvezető

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások