Esterházy emlékének meggyalázása nem maradhat válasz nélkül!
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. május 13. csütörtök

Szervác ünnepli névnapját.
Holnap Bonifác napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Esterházy emlékének meggyalázása nem maradhat válasz nélkül!
Esterházy emlékének meggyalázása nem maradhat válasz nélkül! PDF Nyomtat Email
2011 augusztus 24., szerda 09:05

A felvidéki magyarság elnyomásának és sorozatos megalázásának egyik élharcosa, Ivan Gasparovič szlovák államfő ismét hallatta hangját. Egy antifasiszta lapnak tett minapi nyilatkozata sértő, provokáló, de egyúttal végtelenül ostoba is volt, szerinte ugyanis Esterházy János, a felvidéki magyarság két világháború közötti vezetője „Hitler és a fasizmus híve volt”, ezért helytelennek tartja, hogy Kassán mellszobrot állítottak neki.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom felháborítónak, ugyanakkor a szlovák politikai elit nagy többségének tájékozottságára sajnos jellemzőnek tartja Ivan Gasparovič szavait. Elképesztő, hogy 2011-ben egy európai uniós tagállam felelős vezetője a szovjet és a csehszlovák kommunista bíróságok koncepciós eljárásainak rágalmait visszhangozza. A felvidéki kereszténydemokrata-keresztényszocialista politikus egyébként annyira volt „náci”, hogy 1942. május 15-én a szlovák parlament tagjai közül egyedüliként szavazott nemmel a zsidóság kitelepítéséről szóló törvényjavaslatra.

Esterházy Jánost a második világháborút követően letartóztatták, Moszkvába hurcolták, ahol koholt vádak alapján tíz év kényszermunkára ítélték, majd Szibériába deportálták. 1949-ben kiadták a csehszlovák hatóságoknak, ahol újabb koncepciós per során halálra ítélték, ezt azonban később életfogytiglanra enyhítették. A halál egy morvaországi börtönben érte. A politikust 1993-ban az orosz legfelsőbb bíróság rehabilitálta, a szlovák állam azonban megalakulása óta adós az erkölcsi elégtétellel, így az államfő kirohanása egyáltalán nem tekinthető egyedi esetnek, vagy valamilyen „félreértésnek”.

Örömmel tapasztaltuk, hogy ebben az ügyben – számos más, hasonló esettel ellentétben – legalább megszólalt valaki a kormány részéről. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szavai, miszerint „reméli, hogy az elnöki nyilatkozat nem szándékos támadás, nem is a történelmi ismeretek hiányából fakad, hanem csak újságírói tévedés” azonban igen haloványan csengenek, és a kimagyarázásra már-már baráti segítséget ajánlanak. Szögezzük le világosan: Gasparovič nyilatkozata igenis szándékos támadás, amely a történelmi tények tudatos elferdítéséből származik!

A Jobbik felszólítja a magyar diplomáciát, hogy haladéktalanul fejezze ki tiltakozását, és követelje a szlovák államfő hivatalos bocsánatkérését! Amíg vértanúinkat szabadon rágalmazhatják, addig a ma élő felvidéki magyar testvéreink sem remélhetik alapvető emberi és kisebbségi jogaik tiszteletben tartását. Az újabb nyílt provokációra tehát határozott választ kell adnunk!

Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások