Akár tetszik, akár nem: Kolozsvár az Kolozsvár!
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. május 12. szerda

Pongrác ünnepli névnapját.
Holnap Szervác napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Akár tetszik, akár nem: Kolozsvár az Kolozsvár!
Akár tetszik, akár nem: Kolozsvár az Kolozsvár! PDF Nyomtat Email
2011 augusztus 09., kedd 22:09

Mélységes felháborodással értesültem arról, hogy pártom Borsod megyei frakcióvezetőjét és a társaságában tartózkodó nemzeti érzelmű honfitársakat hétfőn a román hatóságok durván megsértették emberi jogaikban. Tűrhetetlen és egyben jelzésértékű az a román eljárás, amely mondvacsinált okokra hivatkozva bűnözőként kezeli azokat, akik egy ideiglenesen kihelyezett magyar nyelvű „Kolozsvár” táblával kívánnak ma, a 21. században tisztelegni Mátyás király szülővárosa előtt.

Bárhol a világon, de legfőképp az Európai Unió határain belül elfogadhatatlan az a balkáni mentalitás, mellyel a román rendőrség riogatja azokat, akik büszkék Erdély fővárosának magyar gyökerére. Ezzel a hatóság nyíltan provokálja az erdélyi magyar közösséget.

Honfitársaink békés „táblaavatásának” méltatlan megtorlása újabb bizonyítéka annak, hogy Románia erőszakosan, a leggátlástalanabb eszközökkel próbál támadást intézni a nemzet megmaradásának kulcsát jelentő magyar kultúra, magyar nyelv ellen. Mindennél többet elárul erről a szándékról az, hogy a közel hatvanezer magyar lakost számláló Szamos-menti kincses város nevét csak románul lehet kitáblázni, s aki ezt nemcsak magyarként, de európaiként is másként gondolja, az a román rendőrség megalázza, bűnözőként kezeli.

Ezek után csak a köszönet szava illetheti meg Miklós Árpádot és barátait, hiszen még ha nem is akarták otthagyni a magyar nyelvű helységfeliratot, akciójukkal rávilágítottak a Romániában hivatalosan is tetten érhető magyarellenességre. Erre az európai értékrenddel össze nem egyeztethető jelenségre a Jobbik EP-képviselőjeként kötelességem felhívni mind a magyar kormány, mind az Európai Unió illetékeseinek a figyelmét. Egyúttal határozottan kérem őket, a legrövidebb időn belül szólítsák fel Romániát az európai alapjogok betartására, s ennek jegyében a magyarságot ért durva jogsértések azonnali megszüntetésére. Ennek első jeleként tisztelettel megkérem Kolozsvár önkormányzatát, pótolja a városban hiányzó kétnyelvű feliratokat értve ez alatt a településre érkezőket fogadó magyar nyelvű „Kolozsvár” helységnévtáblákat is.

Őszintén remélem, hogy a két ország viszonyára korántsem hízelgő incidens után a román hatóságok belátják, hogy hibáztak, s bocsánatkérésük után felhagynak az Erdélybe látogató magyar turisták vegzálásával. Ennek fényében remélem, hogy Miklós Árpáddal hamarosan Miskolcon személyesen foghatok kezet, s kifejezhetem sajnálatomat, amiért nem lehettem ott a rendhagyó „táblaavatáson”.

Szegedi Csanád EP-képviselő, a Jobbik alelnöke

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások