"Jó erkölcsbe ütköző" fideszes szerződés?
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. május 10. hétfő

Ármin ünnepli névnapját.
Holnap Ferenc napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva "Jó erkölcsbe ütköző" fideszes szerződés?
"Jó erkölcsbe ütköző" fideszes szerződés? PDF Nyomtat Email
2011 augusztus 06., szombat 21:37

A miskolci Fidesz elnök cégével szerződött az önkormányzat, minimum érdekes feladatokra. A fideszes városvezetés hivatalba lépése után szinte azonnal önkormányzati szerződéshez jutott a jelenlegi miskolci Fidesz-elnök, Molnár Attila cége, a Brillant M Bt. A radostyáni székhelyű, biztosítást, nyugdíjalapot kiegészítő fő tevékenységi körrel bejegyzett társaság egy hónapig, egészen pontosan 2010. november 30-ig végzett „stratégiai tanácsadást" Miskolc önkormányzatának, 300 ezer forint + áfa összegért. Minderről Bartha György és Földesi Norbert szocialista önkormányzati képviselő számolt be pénteken Miskolcon.

Mint elmondták, a „Stratégiai tanácsadásra irányuló megbízási szerződést" az önkormányzat részéről dr. Kriza Ákos, Miskolc fideszes polgármestere látta el kézjegyével. A megbízó megbízta az egyebek mellett iparcikk jellegű bolti vegyes kiskereskedelemmel, élőállat nagykereskedelmével, vadgazdálkodással is foglalkozó Brillant M Bt.-t, hogy a Miskolci Piac Zrt.-vel és a városi magisztrátussal kapcsolatban stratégiai tanácsokat adjon, és helyzetelemzést végezzen. A szerződésben szerepel, hogy a megbízás akkor minősül teljesítettnek, ha a megbízott „a szükséges egyeztetéseket, tárgyalásokat lefolytatja, illetve ha kellő tájékoztatást és esetismertetést készít a polgármester részére".

A társaság az elvégzett munkáról ennek alapján feljegyzést készített. Ebben szerepel, hogy a díjazásért cserébe egyeztettek és tárgyaltak a Miskolci Piac Zrt.-vel, s intézkedésekre is javaslatot tettek. Hogy mifélékre, arra a dokumentum nem tér ki. Ezen kívül „intézkedtek" a karácsonyi vásár előkészítésében, tárgyaltak dr. Besenyei Lajossal és Pungor Andrással a városi magisztrátus megalakításának ügyében (nem is alakult meg), áttekintették a város energetikai stratégiáját (munkájuk során még egy gyöngyösi konferenciára is eljutottak), feltárták „a lehetséges szinergiákat" a Bükk-Mak Leader Nonprofit Kft.-vel való együttműködésben, kezelték „a biomassza erőmű körül kialakult feszültségeket", s megvizsgálták a Diósgyőr–Lillafüred turisztikai lehetőségeit (itt „esetleges anomáliák" után is kutattak).

A két szocialista képviselő szerint a felsoroltak java része olyan feladatokat tartalmaz, melyek elvégzéséhez egyáltalán nem lett volna szükség semmiféle tanácsadásra. A lillafüredi turisztikai lehetőségek „megvizsgálására" például van a városnak egy Miskolci Turisztikai Kft.-je, érthetetlen tehát, hogy mi szükség lenne a Brillant M Bt. közreműködésére ezen a területen. A Bükk-Mak Leaderrel kapcsolatban Földesi Norbert megjegyezte, azt a „szinergiát is feltárhatta volna" a Brillant, hogy miért éri meg a 160 ezres lélekszámú Miskolcnak csatlakoznia egy olyan közösséghez, amely a 10 ezer lakos alatti települések eredményesebb pályázati részvételéért alakult meg. Bartha György arra is rámutatott, hogy szerinte „a biomassza erőmű körül kialakult feszültségeket" egyáltalán nem kellett kezelni, a beruházó cég és a résztulajdonos önkormányzat megfelelően tájékoztatta a lakosságot. Szerinte jól mutatja a Brillant szakmai hozzá nem értését, hogy a kilián-déli beruházás során – a Molnár Attiláék beszámolójában foglaltakkal ellentétben – nem biomassza erőmű, hanem fűtőmű épül. A kettő között az a lényeges különbség, hogy az erőmű áramot is termel, a fűtőmű viszont nem.

Bartha György és Földesi Norbert szerint úgy tűnik, hogy a Brillant M Bt.-vel kötött önkormányzati szerződés a választási kampány sikeres megvívásáért járó jutalom. Szerintük a 300 ezer forint + áfa összeggel Molnár Attila és felesége jövedelmét szerette volna a Fidesz biztosítani az adófizetők pénzéből mindaddig, amíg más önkormányzati cégnél, vagy a hivatalban nem tud állást biztosítani nekik. Ezt támaszthatja alá az is, hogy a szerződés lejártát követő nappal Molnár Attila a részben városi tulajdonú AVE Miskolc Kft. ügyvezetője, Molnárné Palotai Mariann pedig a polgármesteri hivatal HR (Human resource, azaz emberi erőforrás) vezetője lett. Mindezzel hiteltelenné válik a fideszes városvezetés, amely az előző, szocialista vezetésről híresztelte azt, hogy „jó erkölcsbe ütköző" szerződéseket kötött.

A két szocialista képviselő a sajtón keresztül kérdezi dr. Kriza Ákos polgármestertől: mikor vizsgáltatja meg a szerződést „független jogi szakértőivel", s mikor tesz az ügyben büntetőfeljelentést?-írja az eszakonline.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások