A Fidesz „keresztbe hazudja a világot"
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. május 6. csütörtök

Ivett ünnepli névnapját.
Holnap Gizella napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva A Fidesz „keresztbe hazudja a világot"
A Fidesz „keresztbe hazudja a világot" PDF Nyomtat Email
2011 július 29., péntek 06:00

A szakszervezetekkel közösen bírálta az MSZP a Munka törvénykönyvének tervezetét.

Több munkáért kevesebb bért, viszont nagyobb kiszolgáltatottságot hoz a munkavállalók számára, ha a parlament jelenlegi formájában fogadja el az új Munka törvénykönyvét. Mindezt Rohonka Sándor, az MSZOSZ megyei képviselet-vezetője (képünkön jobbra) jelentette ki csütörtökön Miskolcon.Rohonka Sándor Gúr Nándorral, az MSZP megyei elnökével közösen tartotta meg tájékoztatóját. A szakszervezeti vezető elmondta: hónapok óta várható volt, hogy a fideszes kormányzat új Munka törvénykönyvét szeretne elfogadtatni 2/3-os parlamenti többségével. Az elmúlt egy év során ugyanis négyszer is módosították a jogszabályt, mind a négyszer úgy, hogy az új szabályokkal a munkavállalók érdekei sérültek. A mostani törvényjavaslattal kapcsolatban hangsúlyozta: az is követi a trendet, az abban felsorolt változtatások 95 százalékával a munkaadók járnak jól.

A jelenleg érvényben lévő Munka törvénykönyve szerint a 20 napos alapszabadság mellé 25 éves kortól háromévente egy nap jár még pluszban, s ezeket a plusznapokat is alapszabadságként kell kezelni. A tervezet szerint viszont az alapszabadság mértéke 20 nap lenne. 26 éves korban egyel, 31 éves kortól pedig ötévente két-két nappal nőne a kivehető szabadnapok száma. Ebben a rendszerben 51 éves korára érheti el a dolgozó a 30 napot, szemben a mostani 45-tel.

A javaslat szerint megszűnne az úgynevezett műszakpótlék. A délutános műszakosok semmi pluszpénzt nem kapnának, az éjszakások viszont igen, de jóval kevesebbet, mint most: 15 százalékot. Az új törvénykönyv rögzítené azt is, hogy rendeletben a kormány határozza meg a kötelező legkisebb munkabér összegét. Ezt eddig a májusban megszüntetett Országos Érdekegyeztető Tanács javaslatára hirdette ki a kormány.

A törvénytervezetben az is szerepel, hogy a rendkívüli munkavégzést nem kötelező kifizetni, a pluszmunkával eltöltött időt szabadnapok formájában is kiadhatja a munkáltató. Szintén a munkaadó jár jól azzal, hogy a próbaidő idejét hat hónapra növelheti, azaz addig következmények nélkül bármikor elbocsáthatja a dolgozót. Ha a dolgozó munkavégzés közben kárt okoz, a teljes kárt meg kell majd térítenie, még akkor is, ha a károkozás nem szándékosan történt.

Újdonság lenne az is, hogy az apákat, ha gyerekük születik, már csak ötnapos fizetés nélküli szabadság illetné meg. A jelenleg hatályos szabályozás szerint viszont az apák most ötnapos munkaidő-kedvezményben részesülnek, s ezekre a napokra távolléti díj jár nekik.

Az új törvénykönyvben már nem szerepelne az a most meglévő rendelkezés, amely szerint a munkavállaló munkaviszonyát rendes felmondással a rá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül a nyugdíjba vonulásig csak különösen indokolt esetben szüntethetik meg. A javaslat szerint viszont a jövőben a munkáltató hamarabb bocsáthatná el rendes felmondással a most még védelmi időszakban lévő munkavállalóit. A táppénzen lévők, a várandósok, szülési szabadságon lévők, a gyermekgondozás, illetve hozzátartozó otthoni gondozása miatt fizetés nélküli szabadságukat töltő, a beteg gyermeket táppénzen ápoló és az önkéntes katonai szolgálaton lévő munkavállalókkal a védelmi idő alatt is közölhető a felmondás. A felmondási idő pedig – ellentétben az eddigi tizenöt, illetve harmincnapos szabállyal – a védelmi idő lejártát követő napon kezdődik.

A rendkívüli felmondás intézménye helyett az azonnali hatályú felmondást vezetné be az új törvénykönyv. A munkaviszony jogellenes megszüntetésének jogkövetkezményei is megváltoznak. Megszűnik az elmaradt munkabér jogintézménye, mivel a munkaviszony nem a bírósági ítélet jogerőre emelkedésének napján szűnik meg, hanem a munkaviszonyt megszüntető nyilatkozat közlésekor. Az elmaradt munkabér helyett a munkavállalót kártérítés illeti meg, amelynek mértéke legfeljebb 18 havi átlagkereset. Ennek akkor lehet jelentősége, ha egy munkaügyi per évekig húzódik, és ez után kellene egy vállalkozásnak jelentős összegeket kifizetnie a kirúgott alkalmazottnak.

A javaslat felszámolná az úgynevezett szakszervezeti kifogás intézményét. Vagyis az új szabályok szerint az érdekképviseletek már nem nyújthatnának be kifogást a szakszervezeti tisztségviselő munkaviszonyának rendes felmondása ellen.

Rohonka Sándor elmondta: a szakszervezetek természetesen megteszik észrevételeiket a jogszabály-tervezettel kapcsolatban, ám az eddigi arrogáns fideszes gyakorlatból kiindulva nem sok esélyt látnak arra, hogy érdemi változtatásokat fogadjon el a kormány.

Gúr Nándor a fideszes vezetés eddigi intézkedéseit minősítve kijelentette: az elmúlt bő egy évet ámokfutás és cinizmus jellemezte. Emlékeztetett a köztisztviselők könnyebb kirúgását lehetővé tévő jogszabályokra, az Országos Érdekegyeztető Tanács szétverésére, és az összes többi, a társadalom többségét negatívan érintő intézkedésekre. Elmondta azt is, hogy a Fidesz a hibás kormányzati gazdaságpolitika árát is a dolgozókkal fizetteti meg, mert lehetővé teszi a munkaadók számára, hogy a kormányzat által erősen ajánlott bérkompenzáció miatti veszteségüket a munkavállalókon hozzák be.

Szerinte a kormány azzal, hogy családbarátnak nevezi magát, „keresztbe hazudja ez egész világot". A Fidesz ugyanis az új Munka törvénykönyvében is csapást mér a kismamákra, a lombikprogramban részt vevőkre, ráadásul korábban úgy módosította az adójogszabályokat, hogy az adókedvezményeket csak a gazdag családok vehessék igénybe, az átlagkeresetűek, vagy a szegények ne.

Kijelentette, hogy az MSZP számára a Munka törvénykönyvének tervezete jelenlegi formájában elfogadhatatlan, s küzdenek azért, hogy a lehető legkevesebb elképzelés valósulhasson meg az abban foglaltakból. Hangsúlyozta azt is, hogy ebben a küzdelemben minden olyan szervezettel szeretnének összefogni, amelyek szintén károsnak és igazságtalannak tartják a készülő jogszabályt,-írja az eszakonline.

 

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások