Élhetőbb várossá alakult Pétervására
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. június 15. kedd

Jolán ünnepli névnapját.
Holnap Jusztin napja lesz.
Főoldal Közélet Barangoló Élhetőbb várossá alakult Pétervására
Élhetőbb várossá alakult Pétervására PDF Nyomtat Email
2019 február 27., szerda 19:15

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program segítségével zöldebb és esztétikusabb látványt nyújt Pétervására. Az önkormányzat 575 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a „Zöld város kialakítása” elnevezésű pályázati konstrukció keretében. A Heves megyei településen a projekt támogatásával folytatta az elmúlt években már elkezdett városrehabilitációt.


Pétervására a térségben betöltött központi gazdasági szerepének erősítése mellett további célja, hogy a lakosok is jobban érezzék magukat a városban. Ennek érdekében az önkormányzat a központi és a közösségi épületek, a piac, a város közterületeinek megújítását, a zöldfelületek rendezését végezte el kialakítva egy egészségesebb és esztétikusabb lakókörnyezetet.

A Szabadság tér a város központi része, ahol két épület felújítását, illetve átalakítását végezte el a városvezetés. A főtéren álló Szabadság tér 2. nagyobb részében sport- és szabadidős létesítményt hozott létre, kisebb részében pedig kereskedelmi-szolgáltató tereket alakított ki. Az épület átalakításánál is fő szempont volt, hogy akadálymentes, energiahatékony és biztonságos legyen, így energiatakarékos világítás és térfigyelő kamerák kerültek fel az épületre. Emellett rendeződött az udvar; növényeket telepítettek, megnövelve ezzel is a zöldterületet. A téren álló szomszédos épület felújításánál ugyanezeket a szempontokat tartották szem előtt, a tér közelében pedig parkolóhelyeket alakítottak ki. Szintén rendezték a városközpontban lévő Kossuth utcai piac területét; egyrészt megújítva funkciójában, másrészt esztétikusabb megjelenésében. Úgy alakították ki, hogy a piac a kapcsolódó területekkel együtt találkozóhelyként, városi parkként is működhessen. A főtér szomszédságában álló sportcsarnok és egyben egészségügyi központ telke elhanyagolt állapotban volt, felújítása már jó ideje szerepelt a városvezetés terveiben. Komplex rekreációs és sportközpontot alakítottak ki azzal a céllal, hogy az eddigieknél sokkal több sportolási lehetőség nyíljon. A gyerekjátszótér mellett az önkormányzat kialakított kifejezetten a fiatalok igényeiknek megfelelő, és extrém sporteszközökkel is felszerelt területet. A már korábban felújított templomdomb és sírkert környezetét is rendezték, amely amellett, hogy kulturális örökség, egyben fontos turistacélpont is. A város központjában megújultak a zöldterületek gyepesítéssel, cserjék ültetésével, fasorokkal szegélyezett sétányok kiépítésével, amelyek kellemes gyalogos összeköttetést biztosítanak az egyes településrészek között. A zöldebb lett a Kossuth utcai saroktelek, a Petőfi utca egy része, a Szénégető-patak parti sétány, a Szabadság tér keleti oldala és a Papláza is.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások