Média Építészeti Díjra jelölték az ózdi "Kultúrgyár"-projektet
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. május 8. szombat

Mihály ünnepli névnapját.
Holnap Gergely napja lesz.
Főoldal Hírek B.A.Z. megyei hírek Média Építészeti Díjra jelölték az ózdi "Kultúrgyár"-projektet
Média Építészeti Díjra jelölték az ózdi "Kultúrgyár"-projektet PDF Nyomtat Email
2016 november 10., csütörtök 10:57

A Média Építészeti Díja abból a célból jött létre, hogy áttörje a kommunikációs korlátot az építészek és nagy nyilvánosság között, a magyar közéleti, kulturális színteret megcélozva.

Az épület kategóriában döntőbe jutott az Ózdi gyártelep rehabilitáció, a Rudapithecus Látványtár a Majomszigeten, a CEU új belvárosi épületegyüttese, az Arkt Művészeti Ellátó, a Time Box: pavilonok a Mikháza Régészeti Parkban, illetve a debreceni Szent György templom.
Az ózdi gyártelep rehabilitációjának tervezője Csontos Györgyi, építész. „Mikor a jelölésről értesültem, velem örültek az építész munkatársaim is szintúgy, hiszen ez a projekt sok embernek az odaadó csapatmunkáját is tükrözi. Speciális feladatot jelentett a "Kultúrgyár" mindegyik elemének megtervezése, de az épületek fizikai és mentális környezete sem volt hétköznapi terület a projekt résztvevőinek - a beruházásban és a kivitelezésben résztvevőket is beleértve. Külön öröm számomra, hogy a hat jelölt közül kettő épületegyüttes is az észak-magyarországi, azaz a borsodi iparvidékről származik. Bízom benne, hogy ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy a többnyire negatív kontextusban emlegetett térség most végre pozitív összefüggésben kerüljön nyilvánosságra. Ózd különleges adottságokkal rendelkező és sokkal jobb sorsra érdemes város, amit valószínűleg a nemzetközi szakmai zsűri is megérezhetett a jelöléskor...” - nyilatkozta az építész.

Az ózdi épületeket a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet építtette 2015-ben. Az egyik épület a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark, a másik a Digitális Erőmű, amely többek között a Digipédiának, a MaNDA kulturális adatbázisán alapuló digitális keresőrendszer fejlesztésének is otthont ad.

Az Építészfórum idén 12. éve rendezi meg a díjat, amelyre 91 épülettel és 67 tervvel neveztek. Az előzsűri értékelése szerint a benyújtott pályázatok bizonyítják, hogy a magyar építészek és ügyfeleik tudják, hogy hogyan navigáljanak okosan és jó érzékkel a modernizmus, kortárs irányzatok, tradícionalizmus és kézművesség uralkodó szelei közt a krízis sújtotta Európában. Mindeközben nem félnek égető társadalmi problémákat felvetni, és ezekre jól átgondolt fenntartható válaszokat adni. A munkákat a nyilvános díjátadón látványos prezentációk keretében mutatják be alkotóik az ország vezető médiumainak képviselői és a nagy nyilvánosság előtt.

Az előzsűri a döntőbe jutott épületeteket és terveket eltérő bírálati szempontok alapján választotta ki. A kiválasztott épületekben közös, hogy fontos mai témákat feszegetnek: átalakítás, örökség, lakhatás, fenntarthatóság, kézművesség, emellett mindegyikben fellelhető a bátorság és egy-egy nagy gesztus.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások