Bizonytalan és hiányos az egészségügyi dolgozók béremeléséről szóló javaslat
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. május 13. csütörtök

Szervác ünnepli névnapját.
Holnap Bonifác napja lesz.
Főoldal Hírek B.A.Z. megyei hírek Bizonytalan és hiányos az egészségügyi dolgozók béremeléséről szóló javaslat
Bizonytalan és hiányos az egészségügyi dolgozók béremeléséről szóló javaslat PDF Nyomtat Email
2012 március 21., szerda 00:21

A Jobbik szerint az egészségügyi dolgozók bérfejlesztéséről szóló kormányzati szándékok elnagyoltak, hemzsegnek a bizonytalansági tényezőktől és számos egészségügyi dolgozót kihagynak az emelésre érdemesek köréből.
A Fidesz-kormány az egészségügyi dolgozók béremelésének fedezeteként olyan forrásokat jelöl meg, melyeket egyúttal más célok finanszírozására is szán, az egészségügyi termékdíjból várt 15 milliárd forint az idei költségvetési bázisösszeget tavalyhoz képest nem emelte. A beígért szerkezeti átalakítás pedig várhatóan további forrásokat von el, nem fogja hozni az ebből remélt újabb 15 milliárd forintot. A bérfelzárkóztatásra elkülönítendő 30,5 milliárd forint kevés, ahhoz ugyanis, hogy minden dolgozó megkapja jussát, ennek az összegnek csaknem négyszeresére lenne szükség. A kormányzat által felkínált emelés a rezidensek által jogosan követelt összegnek körülbelül harmada. Továbbá az alapbér-emelés – a kormány szándékai szerint, de a Munka törvénykönyvével ellentétesen – az ügyeleti díjba nem számít bele, így a dolgozók jogos fizetéstől esnek el.

Nagy hiányossága a javaslatnak, hogy a bérfejlesztésből körülbelül 10 ezer egészségügyi dolgozót kihagy. Így nem jár emelés sem az alapellátásban dolgozó szakdolgozóknak és asszisztenseknek, sem az orvosi hivatást alapellátásban vagy kórházi ellátásban vállalkozási tevékenység keretében végzőknek, sem pedig a mentést ellátó egészségügyi dolgozóknak.

Mindemellett az emelés törvényi háttere sincs kidolgozva, azt Szócska Miklós államtitkár szerint is legkorábban nyár végére tudja kidolgozni a kormány. Hiányzik továbbá az a megígért garancia is, mely alapján a bérfejlesztés további lépéseivel a hazai egészségügyi fizetések felzárkóztathatók lennének a többi európai ország béréhez.

A Jobbik ragaszkodik a 2012-es költségvetési vitában benyújtott javaslatához: az egészségügyi dolgozók itthon tartása érdekében szükséges bérfejlesztéshez a kormányzat teremtse elő a szükséges összeget, a bérfejlesztés további lépcsőit pedig garantálja törvényben!

Gyenes Géza országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának alelnöke

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások