Egyszerű recept az otthon készített fonott kalácshoz
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. június 12. szombat

Villő ünnepli névnapját.
Holnap Antal, Anett napja lesz.
Főoldal Életmód Gasztrománia Egyszerű recept az otthon készített fonott kalácshoz
Egyszerű recept az otthon készített fonott kalácshoz PDF Nyomtat Email
2021 április 01., csütörtök 09:53

A saját kézzel elkészített húsvéti kalács semmihez sem hasonlítható
A foszlós fonott kalács hozzá tartozik az ünnepi menühöz Húsvétkor. Lágy, puha, édes tésztája remekül ellensúlyozza a füstölt sonka, a torma, vagy éppen a mustár karakteres ízét. Bár hazánkban egész évben népszerű ételnek számít, ettől függetlenül Húsvét idején kiemelt figyelmet kap. A Sencor most egy egyszerűen elkészíthető recepttel szeretne hozzájárulni a gondtalan ünnepi készülődéshez.




Hozzávalók (2 rúdhoz):
•    50 dkg fehérliszt
•    8 dkg vaj
•    5 dkg cukor
•    2,5 dkg élesztő
•    2,5 dl tej
•    1 db tojás
•    1 csipet só

Elkészítéséhez először melegítsük fel a tejet egészen addig, míg langyos nem lesz. Következő lépésként morzsoljuk bele az élesztőt, majd adjunk hozzá egy teáskanálnyi cukrot. Ezt követően futtassuk fel az élesztőt és várjuk meg amíg megemelkedik a massza teteje. Ha ez megtörténik, akkor vegyük le a főzőlapról, majd olvasszuk fel a vajat. Ezután öntsük a lisztet a robotgép – például az STM 6357GG - keverőtáljába, adjuk hozzá a kihűlt vajat, a tojást, a maradék cukrot, a felfuttatott élesztőt és egy csipetnyi sót.

Ezt követően legalább 4-5 percen keresztül dagasszuk robotgéppel a tésztát. „Fontos, hogy egy csomómentes, szép textúrájú, jól eldolgozott massza keletkezzen, amelyik elválik az edény falától, felülete pedig sima. A húsvéti fonott kalács tésztája lágyabb, mint a kenyéré, de semmiképpen sem lehet ragacsos” – hívta fel a figyelmet Lucza András, a Sencor SDA Divízió vezetője. Éppen ezért, ha szükséges, akkor lehet még hozzászórni némi lisztet. Az elkészült tésztát ezt követően érdemes letakarni egy konyharuhával, majd legalább 40 percig pihentetni. A kelesztés akkor tekinthető sikeresnek, ha legalább a duplájára nő a tészta.

Következő lépésben felezzük el és az egyik felét osszuk fel három egyenlő részre. Ezekből sodorjunk egy ujjnyi vastag csíkokat, amelyeket aztán a végüknél fogva össze kell fonni. Ha ezzel megvagyunk, akkor hajtsuk végre ezt a lépést a tészta másik felével is. Ezután a két kalácstésztát még legalább 15 percig pihentetni kell végül pedig nem szabad megfeledkezni a tetejük tojásfehérjével történő lekenésével, mert ettől sülnek meg szép barnára. A két kalács tésztát ezt követően előmelegített sütőbe tesszük, ahol 170-180 fokon aranybarnára sütjük őket. A sütés ideje körülbelül 25-30 percet vesz igénybe. Fogyasztása akkor javasolt, amikor már teljesen kihűlt a kalács.


blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások