Egyhetes roma színházi fesztivál kezdődik Borsodban
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. szeptember 21. hétfő

Máté ünnepli névnapját.
Holnap Móric napja lesz.
Főoldal Kultúra Kultúra Egyhetes roma színházi fesztivál kezdődik Borsodban
Egyhetes roma színházi fesztivál kezdődik Borsodban PDF Nyomtat Email
2020 augusztus 10., hétfő 06:24

A TeatRom fesztivál közel hatvan színházi eseménnyel, koncertekkel és roma ízekkel várja a közönséget augusztus 15-23. között Miskolcon és környező kistelepüléseken.

 Igazi kulturális csemegére számíthat, aki az augusztus végi hosszú hétvégén Miskolcra, vagy a Szikszói kistérségbe látogat.

A TeatRom programjában kilenc nap alatt - tucatnyi helyszínen - helyi színházi és zenés produkciók, profi színházi előadások, koncertek, alternatív utcai és cirkuszi megmozdulások, workshopok láthatók. A fesztivál egyik központi helyszíne a miskolci Factory Aréna. Emellett, hat csereháti kistelepülés: Rásonysápberencs, Alsóvadász, Kázsmárk, Méra, Felsővadász, Selyeb és Szikszó városa ad otthont a vándorfesztiválnak, amely minden napján tartogat valami újabb és különleges eseményt.

A fesztivál résztvevői között szerepel, többek között, Csányi Sándor színművész, Müller Péter Sziámi AndFriends, a Romano Drom, a Vojasa és Parno Graszt formációi, a Romano Glaszo, a Tudás Hatalom Csoport, a Független Színház Magyarország, a Somnakaj musical, a Bélaműhely, a Ládafia Bábszínház, a Láthatáron Csoport, Nizsai Dániel bábművész és a Magyar Zsonglőr Egyesület artistái.

Külföldről olyan neves utcaszínházi együttesek érkeznek, mint a németországi Clowns Without Border és a szlovén Kud Ljud happening csoport.

A fesztivál célja a profi roma és nem roma előadók, a helyi, amatőr művészeti kezdeményezések egymással és az itt élő közösségekkel való találkozása. A fesztivált szervező Utcaszínházi Alkotóközösség mentorált ifjúsági csoportjai saját szerzeményű előadásaikat mutatják be, de fellép a Szikszó Közmunkás Kórus, a helyi népdalkörök, iskolai kórusok, a Máltai Szimfónia Program növendékei, a léhi M&M zenekar, a tomori Dorco Band, sok helyütt közös produkcióban a fesztivál profi résztvevőivel. Érkeznek résztvevők Nyíregyházáról, egy adósságcsapdáról szóló fórumszínházi előadással, a Káva Kulturális Műhely trénereivel és a győr-moson-sopron megyei Csornáról, a Romungró Fiúk zenekar személyében, akik fafaragó bemutatót is tartanak, amikor éppen nem muzsikálnak.

A fesztivál nyitónapján, augusztus 15-én egész napos konferenciára is kerül sor a miskolci Városházán, amelynek előadói között neves roma értelmiségiek, kulturális-kormányzati, döntéshozók, oktatási szakemberek, önkormányzati szereplők és roma önszerveződési aktivisták szerepelnek, védnöke a felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkár, Langerné Victor Katalin, és vendége lesz a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, dr. Horváth Zita is. Az egész napos esemény célja, hogy öt nagy témakörben a romaság kulturális és szellemi szükségleteit, lehetőségeit összefoglaló állásfoglalásokat dolgozzon ki.

Az ingyenes művészeti fesztivál elsősorban színházi előadásokra épül, de olyan hagyományos fesztivál elemek is helyet kapnak benne, mint a spontán örömzenélés, mesterségbemutatók, közös főzés, iskolamarketing, és fórumszínházi események Szegedi Dezső, a Miskolci Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színművésze vezetésével.

A TeatRom ingyenesen látogatható, azonban egyes előadások megtekintése, a járványügyi előírások betartása érdekében, előzetes regisztrációhoz kötött.

 

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások