A gyermekbarátság fejlődéslélektana
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. február 29. szombat

ünnepli névnapját.
Holnap napja lesz.
Főoldal Kultúra Kultúra A gyermekbarátság fejlődéslélektana
A gyermekbarátság fejlődéslélektana PDF Nyomtat Email
2019 december 16., hétfő 10:05

A gyermekek minden korosztályban másként élik meg a társas kapcsolataikat és a barátságokat. Azáltal, hogy fokozódik bennük az, hogy elfogadják a másik fél eltérő véleményét, jelentős mértékben gazdagodnak a kapcsolataik.


Egy amerikai pszichológus, Robert Selman egy ötfokozatú keretrendszert dolgozott ki, amely alapján könnyen vázolható és megérthető a gyermekbarátságok fejlődése.


A 4+1 mérföldkő


Az életkorok között természetesen vannak átfedések, hiszen a gyermekek habitusa és környezete eltérő, akárcsak az otthonról hozott minta.


A gyermekek kapcsolatai a különböző életkorokban minőségileg nagy eltéréseket mutathatnak, de ahogy a gyermekek növekednek, egyre komplexebb lesz a viszony.


A gyermekbarátságok fejlődése az alábbi 5 szakaszra osztható fel:


  1. “Én így akarom” szakasz - 3-6 éves korosztály


Ebben az időszakban a barátság alapja a közös játék, így véletlenszerűen alakulnak ki a kapcsolatok, amelynek az a meghatározó elve, hogy ki van éppen a közelben, és ki akar ugyanazzal vagy ugyanazt játszani. Vagyis a lojalitás nem meghatározó szempont még. Ebben a szakaszban, ha a játék során felfedezik, hogy a társuk véleménye eltér az övékétől, az felzaklatja őket.


  1. “Mi a hasznom nekem ebből” szakasz - 5-9 éves korosztály


A pillanatnyi érdekeken már túlmutatnak a kapcsolataik, valamint fontosak számukra az azonos korú társak. Sok esetben a barátságot nem csak a közös érdeklődés szüli, hanem a magánytól való félelem vagy az alku.


  1. “Tartsd magad a szabályokhoz” szakasz - 7-12 éves korosztály


Ha eltérő időben jelentkezik, akkor az ebbe a szakaszba tartozó gyermekek már képesek a barátaik érdekeit is szem előtt tartani. Bár mereven állnak hozzá, de megjelenik a kölcsönösség és az igazságosság a kapcsolataikban. Ha nincs viszonzás, az gyakran a barátság végét is jelentheti. Rendkívül kritikusak, sokszor irigyek még.


  1. “Törődés és osztozkodás” szakasz - 8-15 éves korosztály


Megjelenik a bizalom a gyermekek közötti kapcsolatban, hiszen képesek lesznek megosztani olyan dolgokat a másikkal, amit még senkinek sem mondtak el korábban. Továbbá előtérbe kerül a segítőkészség a másik problémáival szemben. Elsősorban a lányokra igaz ugyan, de ebben a szakaszban jellemző az “összenövés”, az egymás iránti erős ragaszkodás.


  1. “Jóban-rosszban kitartunk egymás mellett” szakasz - 12 év felett


Az érzelmi közelség hangsúlyossá válik, a féltékenység érzése azonban enyhül. Fontossá válik a gyermek számára a másik fél támogatása.


Az egyes szakaszok nem elkülönülnek, hanem egymásra épülnek, ezáltal az érettebb szint a korábbi szakasz kibővített formájának is tekinthető. Ahogyan a gyermekek kapcsolatai, barátságai is az idő múlásával egyre összetettebbé válnak./X/

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások