A Rubik-kocka tíz oldala
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. május 20. hétfő

Bernát, Felícia ünnepli névnapját.
Holnap Konstantin napja lesz.
Főoldal Kultúra Kultúra A Rubik-kocka tíz oldala
A Rubik-kocka tíz oldala PDF Nyomtat Email
2018 május 25., péntek 15:58

10 érdekesség, amit nem tudtál a legendás fejtörőről


Egy bűvös kis kocka, amely több mint 40 évvel ezelőtt született, azóta pedig - fejtörést okozva emberek millióinak - meghódította az egész világot. Rubik Ernő ikonikus logikai játéka feltűnt már a legnagyobb hollywoodi filmekben, pörgött Will Smith, de Ryan Gosling kezében is, ezúttal pedig a magyar kockásokon a sor, hogy bemutassák tehetségüket. A Red Bull Rubik-kocka világbajnokság vasárnapi, hazai fordulóján minden a legendás találmányról szól majd, amelyről talán csak kevesen tudják, hogy mennyire sokoldalú.

Íme 10 érdekesség, amit biztosan nem tudtál a Rubik-kockáról:

1.     Bár Rubik Ernő 1975-ben találta fel a híres kockát, annak szabadalmát 1977. december 31-én kapta meg, így hivatalosan csak a 78-as évet kezdhette meg feltalálóként a magyar játéktervező.

Az ikonikussá vált játék eredeti neve Bűvös kocka volt, melyet csak évekkel később 1980-ban változtatott Rubik-kockára szülőatyja.

3.     A logikai játék bizony sokak számára okozhat fejtörést, ami nem véletlen, hiszen oldalainak elforgatásával szinte kimondhatatlan számú, 43.252.003.274.489.856.000 különböző helyzetbe hozható a kocka.

4.     Rubik Ernő eredetileg nem játék céljára fejlesztette ki találmányát, csupán egyetemi tanítványainak kívánta bemutatni vele a testek térbeli mozgását.

5.     A Rubik-kocka az évek alatt az egész világot meghódította, eddig több mint 350 millió darabot adtak el belőle.

6.     A Rubik-kocka kirakására már robotot is kifejlesztettek. A CUBESTORMER 3 névre hallgató robot mindössze 3.253 másodperc alatt képes kirakni a kockát.

Ehhez nagyon közel áll Feliks Zemdegs 4.22-es ideje, amellyel az ausztrál férfi a mai napig tartja a világrekordot.
Az egyik legnépszerűbb magyar zenekar, a Halott Pénz énekese, Járai Márk szintén a profi kockások táborát erősíti és korábban a magyar válogatott tagja is volt.
Donnie Darko, A gépész, Armageddon vagy a Boldogság nyomában csak néhány film azok közül, amelyben feltűnik a magyar kuriózumnak tartott játék.
Az első Red Bull Rubik-kocka Világbajnokság döntőjét idén szeptember 22-én Bostonban rendezik, ahova a május 27-i hazai bajnokságról győztesen kikerülő férfi és női játékos repülhet tovább.  A magyarországi selejtező időpontja: 2018. május 27. – a döntők várhatóan 17 órától kezdődnek

Helyszín: Tesla Loft Hall - 1075 Budapest, Kazinczy u. 21.

A versenyre az https://mindgamers.redbull.com/rubiks oldalon lehet regisztrálni.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások