Bárczay emlékszoba a kúriában
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. március 24.

Gábor ünnepli névnapját.
Holnap Irén napja lesz.
Főoldal Kultúra Kultúra Bárczay emlékszoba a kúriában
Bárczay emlékszoba a kúriában PDF Nyomtat Email
2017 május 19., péntek 21:19

Megérinti a történelem szele azt, aki ma belép a hejőcsabai Gárdonyi Művelődési Házba, illetve ma már újra Bárczay kúriába, ahová ma délután a Bárczay Emlékszoba megnyitójára, valamint a jelenleg művelődési házként funkcionáló kúria folyosóján és előterében kialakított állandó Bárczay portré kiállítás ünnepélyes átadására invitált Kiss Ákosné Gonda Erika, a ház vezetője.


Mondhatjuk, szinte mindenki összefogott azért, hogy ilyen módon is régi fényében tündököljön a kúria. A kiállítás létrehozója: A Bárczay Alapítvány Miskolc és Környéke Fejlesztéséért de támogatta Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft.,Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, valamint a Bárcay család egyik ma is élő sarja Ágnes, aki jelenlétével megtisztelte a rendezvényt. Mint azt a ház vezetőjétől hallottuk a megnyitón, nagyon sok anyagi és egyéb segítséget kapott Barta Gábor képviselőtől, akitől megtudtuk, hogy személyes indíttatása is volt ez ügyben, hiszen nagyapja volt Bárczay Miklós egykori kovácsa.

- A nagy múltú Bárczay família egyike az ország legrégibb nemesi családjainak, eredetüket a XIII. század elejére vezetik vissza. Ősi fészkük a Felvidéken lévő Abaúj vármegyei (Kassa melletti) Bárca (régiesen Bárcza) település volt, de már több évszázada volt birtokuk Hejőcsabán is.  A Bárczayak az elmúlt nyolcszáz évben több községben birtokosok voltak Borsod és Abaúj vármegyében, e kastélyon kívül több Észak-Magyarországon és az ország más részén általuk építtetett kastélyt és kúriát ismerünk. Templomokat, malmokat építettek, munkát adva a helyi embereknek, példát mutattak segítségnyújtásból, legfőképpen nemzetünk iránti odaadásból és hazaszeretetből.

A Bárczayak nem csak nevükben, de lélekben is nemes emberek voltak, maradandót alkottak az országban, mindig a haza javát szolgálták. 2010 óta június 4-én minden évben megemlékezünk a Nemzeti Összetartozás napjára - ehhez közeledvén - az ősök tiszteletére hoztuk létre Miskolc egyik legszebb nemesi kúriájában a most átadandó emlékszobát és kiállítást.- mondta Gonda Erika  megnyitóbeszédében.A vendégeket  Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, és Pfliegler Péter Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntötte.

Bárczay Ágnes a következőket mondta:" Nagy megtiszteltetés számomra, hogy újra jókat mondanak a családunkról, s köszönöm mindenkinek aki tett azért, hogy az emlékek méltó helyükre kerüljenek."

Majd minden portréról, fotóról mesélni kezdett, amit kiállítottak, s megelevenedett hazán múltjából közel hétszáz esztendő elbeszélése során. Azt is megtudtuk, hogy a kúria egykori tulajdonosa, aki az 1848-as forradalom után helyrehozatta az épületet, amely akkor leégett, itt van eltemetve a hejőcsabai temetőben, bilincsel a kezén, ahogy meghalt.

A folyosókon végig híres Bárczay-ak portréit, s az emlékszobában a családfát, - amely 1429-ig nyúlik vissza, amikor is Zsigmond királytól kapta a család a nemesi címert - és korabeli használati tárgyakat láthatnak a vendégek.

-obe-


blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások