Idén Küllős Imola és Laza Dominika kapta a TINTA Könyvkiadó Arany Penna Díját
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. július 9. csütörtök

Lukrécia ünnepli névnapját.
Holnap Amália napja lesz.
Főoldal Kultúra Kultúra Idén Küllős Imola és Laza Dominika kapta a TINTA Könyvkiadó Arany Penna Díját
Idén Küllős Imola és Laza Dominika kapta a TINTA Könyvkiadó Arany Penna Díját PDF Nyomtat Email
2014 április 08., kedd 22:34

A Ferenciek terén lévő új Café Pióban 2014. április 8-án Küllős Imolának és Laza Dominikának átadták a TINTA Könyvkiadó Arany Penna Díját. Kiss Gábor kiadóvezető-főszerkesztő elmondta, hogy a Díjat 2000-ben alapították, és minden évben annak a szerzőnek ítélik oda, akinek az elmúlt időszakban szakmai és közönségsikert is aratott a Tinta Könyvkiadónál megjelent műve.


Eddigi díjazottak többek között Bárdosi Vilmos, Eőry Vilma, Makkai Ádám, Parapatics Andrea, Rácz János, Szathmári István, Tótfalusi István, Wacha Imre és Zaicz Gábor.
Idén Küllős Imola és Laza Dominika szerzőpáros a Népi mondókák című könyvükkel érdemelték ki a kitüntetést. A könyv alcíme, – amely így szól: Hagyományos dajkarímek, gyermekmondókák, dalok és köszöntőversikék – közelebb visz a díjazott könyv tartalmához. A válogatásban megtalálhatók a dajkarímek, a mondókák, a csúfolók, a kiszámoló versikék, a csalimesék mellett a nyelvtörők és a köszöntőversikék is.
A szerzők a díjátadást követően elmondták, hogy mai világunkban igen fontos a kisgyermekkori anyanyelvi nevelés, amelynek kiváló eszközei a mondókák. A magyar gyermekfolklór igen gazdag, és ebből a kincsből válogattak. A szájról szájra hagyományozódó gyermeknépköltészet szerves része anyanyelvi kultúránknak.
A Népi mondókák kötet születéséről elhangzott, hogy Laza Dominika, még egyetemista volt, mikor nyári gyakornokként összeállította a most díjazott kötet nyers változatát, majd Küllős Imola, az MTA doktora nyújtott szakmai segítséget a gyűjtés elrendezéséhez és írt bevezető tanulmányt az anyaghoz.


Fotó:
Laza Dominika és Küllős Imola szerzőpáros az Arany Penna Díjjalblog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások