A Fazekas Gyermekkórusa kapja az idei Múzsa -díjat
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. augusztus 24. szombat

Bertalan ünnepli névnapját.
Holnap Lajos napja lesz.
Főoldal Kultúra Kultúra A Fazekas Gyermekkórusa kapja az idei Múzsa -díjat
A Fazekas Gyermekkórusa kapja az idei Múzsa -díjat PDF Nyomtat Email
2011 szeptember 17., szombat 09:32

A miskolci Fazekas Általános Iskola gyermekkara érdemelte ki 2011-ben a borsodi megyeszékhely legrangosabb kulturális elismerését, a Múzsa-díjat, amelyet a magyar kultúra napja alkalmából 2012. január 20-án adnak át - jelentette be Patkó Gyula, a Miskolci Múzsa Díj Alapítvány kuratóriumának elnöke pénteki sajtótájékoztatóján.


A Miskolci Múzsa Díj egy évtizede Miskolc legrangosabb kulturális elismerése, a borsodi megyeszékhely sikeres vállalkozásai által támogatott, a város kulturális és gazdasági életének meghatározó képviselői alkotta alapítványi kuratórium választja minden évben a díjra érdemest.

Patkó Gyula közlése szerint a kuratórium egyhangúan döntött arról, hogy 2011-ben a Fazekas Gyermekkarnak ítéljék oda a 2 millió forinttal járó díjat.

Az eddigi díjazottak sora is jól mutatja az alapító okiratban megfogalmazott célt, amely szerint az elismeréssel azokat kívánják kitüntetni, akik Miskolc hírnevét országosan és külföldön is növelik alkotásaikkal, művészi produkciójukkal, munkásságukkal.

Vinnai János, a díjat alapító informatikai cég, a Szinva Net Kft. ügyvezetője arról szólt: szándékuk az volt, és ma is az, hogy Miskolc kulturális értékeit megőrizzék az utókornak.
Fazekas Gyermekkar
A Fazekas Gyermekkar 1970-től működik. Reményi János karnagy 1985-ig vezette, a karmesteri pálcát 1986-ban Halmainé Újvári Mária vette át, jelenleg pedig Balázsné Molnár Ildikó áll a kórus élén. A repertoáron a gregorián zenétől a kortárs zeneszerzők művéig számtalan dal szerepel, miként Kodály és Bartók művei is.

A kórus számos elismerést kapott az elmúlt évtizedek alatt, 2004-ben megnyerte a kórusolimpiát, 1977-ben a BBC Énekeljenek a népek című rádióversenyéről elhozta az első díjat, 1998-ben Belgiumban a nemzetközi kórusfesztivál első helyét szerezte meg.

A Miskolci Múzsa Díjat korábban Müller Péter Sziámi, a Miskolci Operafesztivál ötletgazdája, Kovács László, a Miskolci Szimfonikus Zenekar karnagya, Marton Éva világhírű operaénekes, a Miskolc Dixieland Band, a Szinvavölgyi Táncegyüttes és Táncműhely, a Miskolci Nemzeti Színház, a Miskolci Galéria, Kamarás Máté musicalénekes és Máger Ágnes festőművész kapta meg.

MTI

 

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások