88 éves Kaján Tibor
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. február 21. csütörtök

Eleonóra ünnepli névnapját.
Holnap Gerzson napja lesz.
Főoldal Kultúra Interjú 88 éves Kaján Tibor
88 éves Kaján Tibor PDF Nyomtat Email

88 éves Kaján TiborKaján ( Kalász ) Tibor karikatuaművész. A Ludas Matyi, a Tükör, ill. az Új Tükör munkatársa, majd főmunkatársa. A Grotex című kiadványt illusztrálja.
Vigyázat ! című, az UNESCO rendelésére készített környezetvédelmi rajzfilmjét több országban mutatták be.
Kétszeres Munkácsi-díjas, Táncsics-díjas. Érdemes és Kiváló Művész. Önálló karikatúraalbumai jelentek meg: Kaján rajzok, Meglepő táblák, Kaján lexikon, Kaján képernyő, Zenit és radír.

Budapesten, Zugló egyik elegáns éttermében tisztelői, barátai azért jöttek össze, hogy köszöntsék a művészt születésnapján. A köszöntőt dr. Nagy Károly, a Borsod-Abaúj- Zemplén Megye Budapesti Baráti Kör elnöke mondta: Kedves barátunkat ünnepeljük, akinek műveit a világ számos országában megtalálhatjuk. Majd átadta a Kör ajándékát.
Ezt követően, dr. Némethi Lajos, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Európai Információs Központ igazgatója, Kormos Vilmos, Miskolc város polgármesteri hivatala közoktatási-és művelődési főosztályvezetője, Bernhardt Barnabás, Zugló polgármesteri hivatala társadalmi kapcsolatok referense gratuláltak a művésznek. Köszöntőt mondott Galambos Szilveszter író-humorista, Kaposi Miklós karikatúrista, Vízi László festőművész és mások, akik kedves szavakkal méltatták Kaján Tibor munkásságát, majd a felsoroltak valamennyien átadták ajándékaikat: művészeti albumokat, könyveket, virágcsokraikat.
Kaján Tibor Miskolcon az Arany János utcában látta meg a napvilágot. Egyéves volt amikor édesanyja elhunyt. A fiú miskolci rokonaihoz került. Itt kezdte iskolai tanulmányait Miskolcon a Deák utcai – most Déryné utca – Hunfalvi Reál Iskolában. Veszprémi Miklós rajztanár figyelt fel a fiú rajztehetségére. Felkarolta, bátorította, és arra ösztönözte, hogy vegye komolyan a rajzolást.
Édesapját foglalkozása a fővárosba szólította. A fiú a budapesti Vörösmarty Reál Iskolában folytatta tanulmányait, itt is érettségizett: „ Ötödikes voltam, amikor természetrajz órán tanáromról egy karikatúra-portrét készítettem. Ez találó lehetett, mert diáktársaim jót nevettek rajta. Igazgatói megrovást kaptam. De ez nem minden. A tanár sértésnek vette a rajzot és megbuktatott. Pótvizsgát nem tehettem mert egy másik tanáron is megbuktatott, így évismétlésre utasítottak.”
Kaján Tibort a rajzolás továbbra is fogva tartotta, diákpályázatokon kisebb díjakat nyert. Egyik rajzát a Müller tintagyár itatós papírjára nyomtatta. Ez akkor nagy dolog volt.
Édesapja később orvoscsaládba nősült. A rajzolás mellett a könyvtárukban a gyermek rajz művész sokat olvasott. Amíg barátai fociztak, ő a rajzolást gyakorolta. A 30-as évek jeles karikatúra-rajzolójának Gáspár Antalnak a Pesti Naplóban megjelent munkáit igyekezett utánozni. Pályaválasztását ez döntötte el.
Az 1938-as törvények a numerusz klauzusz, a zsidó vallásúak egyetemi felvételét szűkítő rendelet miatt arra nem gondolhatott, hogy főiskolára jelentkezzen. A Gutmann és Fekete Harisnyagyárban, Óbudán vállalt munkát, segédként. 1942-ben 21 évesen hívták be Galántára munkaszolgálatra. Túriaremetén - embertelen körülmények között – sorstársaival követ törtek. A sors iróniája – mondja interjúalanyunk, – hogy a szovjet csapatok azon az úton jöttek be, amelyet mi építettünk.
A csoportot Esztergomtáborba vezényelték vissza, majd 1944-ben Debrecenbe vitték őket. Egy napon őrzőik, főként a nyilas Hunyadi páncélosok eltűntek. Hirtelen szabadnak érezték magukat. Budapestre igyekeztek, azonban a szovjetek a főváros ostroma miatt nem engedték be őket. A jobb élet reményében Szegedre mentek. A főváros felszabadulása után szüleit már nem találta meg.
Kaján Tibor a Szabadság című újságban olvasta a hírt: A Képzőművészeti Főiskola ismét megnyitja kapuit. Ezzel egyidőben a Gyulai Pál utcában megalakult egy humoros-rajzos újság szerkesztősége, ahol alkalmazták. A szerkesztőség lehetővé tette, hogy Kaján Tibor munkája mellett a főiskolát elvégezze, ahol rajztanári diplomát szerzett! A lapnak nem találtak megfelelő címet, jóllehet a munkatársak legalább 100-150 címet javasoltak. 1945-ben érkezett haza az emigrációból Gábor Andor regényíró, költő. Átnézte a címeket majd azt kérdezte: köztük van-e a Ludas Matyi ? Nem volt. Ez került az újság címlapjára. Ő lett a lap főszerkesztője.
- Hol voltak kiállításai?
- Először a Műcsarnok Galériában. Majd Európa néhány országában, hazánk több városában és Miskolcon a Deák utcai Galériában. Budapesten a Borsodi Kör szervezésében a Centrál Kávéházban.
Az interjú befejezésekor azt kérdeztük Kaján Tibortól, miként vélekedik karikatúra albumairól?
– Lényeges, hogy a rajzok egymás mellett legyenek, így láthatók az összefüggések. A művész mondanivalója, társadalomkritikája, világnézete nyomon követető.
- Hogyan határozná meg ars-poétikáját?
- „ A karikatúra túlzást jelent. Célja, hogy az élet bonyodalmait, rejtett összefüggéseit, a gondolatokat szavak nélkül, vonalakkal fejezze ki. Ehhez járuljon hozzá a humor. A karikatúrista ismerje az életet, de az erkölcsöt, a jó ízlést ne lépje túl.”

Széplaki Kálmán
Rohamos fejlődés- Kaján Tibor
Kajan (Kalász) Tibor
blog comments powered by Disqus
 

Lőrincze Lajos könyvtárbővítési pályázat, 2019

2019 február 20., szerda 18:48

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Lőrincze Lajos könyvtárbővítési pályázat, 2019
A TINTA Könyvkiadó pályázatot ír ki könyvtárak bővítésére, könyv- és szótárállományuk gyarapítására 50%-os kedvezményes pályázati áron
Bővebben...

Putnok 30 év távlatábó - Pályázat

2019 február 19., kedd 06:26
Putnok 30 év távlatábó - Pályázat


blog comments powered by Disqus
Bővebben...

Nyurgaszomszédok

2019 február 18., hétfő 10:36
Nyurgaszomszédok

Nem sok maradt a Földből: csupán néhány kolónia található elszórtan. A Felderítőkben Graysont, valamint a flotta személyzetéből összerakott különítményt és a száműzött katonákat szépen magukra hagyták...


Bővebben...

Mutáns a világélen

2019 február 15., péntek 12:34
Mutáns a világélen

Philip K. Dick 28 éves volt, amikor az olvasóközönség kezében tarthatta új regényét, csakúgy, mint Jones a világot. A regény tele van a tőle megszokott, illetve az őt fémjelző sci-fi „őrületekkel”. Ma...


Bővebben...

Aktuális kérdések é válaszok az EU pénzügyi érdekei büntetőjogi védelméről

2019 február 15., péntek 12:09

„AKTUÁLIS KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK AZ EURÓPAI UNIÓ PÉNZÜGYI ÉRDEKEI BÜNTETŐJOGI VÉDELMÉRŐL”
c. Téli Akadémia
Időpont: 2019. február 14-16. (helyszín: OBH Magyar Igazságügyi Akadémia)
Bővebben...

Naturally 7 koncert Budapesten

2019 február 15., péntek 09:25

A világ egyik legjobb a capella „Vocal Play” produkciója érkezik Budapestre 2019. március 27-én. Hamarosan mindenki meghallhatja, hogyan énekelnek "hangszerekké válva".
Bővebben...

Közel kétezer diák élvezte a színház ifjúsági programjait az évad első felében!

2019 február 15., péntek 09:06
Közel kétezer diák élvezte a színház ifjúsági programjait az évad első felében!

Tavaly közel 2100 diákhoz jutottak el ifjúsági programjaink, idei évadunk feléhez érve a tantermi és beavató előadásaink pedig már most megközelítik ezt a számot.


Bővebben...

Felújított mosdókkal kezdheti az idei szeptemberi tanévet több kisiskola

2019 február 14., csütörtök 08:38

Tavalyi évben négy hátrányos helyzetű vidéki általános iskola elavult vizesblokkjának teljes felújítására került sor az Iskolamosdó Felújítási Programban. 2015-ös indulása óta 19 iskola mosdóblokkja ú...
Bővebben...

Könyvajánló: Cégalapítás fiatalon

2019 február 12., kedd 09:18

 Mit csinálj, ha édesanyád, vagy egy barát le akar beszélni a vállalkozásról? Egyáltalán ki alkalmas vállalkozónak? Miben van a nagy biznisz? És honnan lesz kezdőtőke? Többek között ezekre a k...
Bővebben...

Energiakövetek 2019

2019 február 12., kedd 09:10

Idén is meghirdeti pályázatát a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal blog comments powered by Disqus
Bővebben...

Kiderült, hogy ki lép fel David Duchovny előtt Budapesten

2019 február 08., péntek 13:10

Az X-akták Mulder ügynökeként megismert David Duchovny hétfőn a MoM Sportban ad koncertet. A színész-énekes előtt a fiatal, vérbő rockzenét játszó magyar DLRM lép majd fel.
Bővebben...

Valentin-napon ne csak a párodat, a Földet is szeresd!

2019 február 08., péntek 10:58

 Nyakunkon a Valentin-nap, az üzletek és a virágboltok már felkészültek a rohamra. Február 14-én és az azt megelőző napokban csak az Egyesült Államokban mintegy 400 millió szál rózsát és 25 milli...
Bővebben...

Belépős lesz Velence

2019 február 07., csütörtök 19:17

A velencei polgármesteri hivatal még tanulmányozza a belépési díj bevezetésének módozatait, de a tervek szerint az önkormányzati testület májusra megszavazza az intézkedést, amelytől kisebb tömeget és...
Bővebben...

Megújul a miskolci József Attila Könyvtár is

2019 február 07., csütörtök 10:33
Megújul a miskolci József Attila Könyvtár is

Március végéig megújul a Szentpéteri kapui József Attila Könyvtár belső tere. A munka ideje alatt a könyvtár továbbra is várja olvasóit és a klubok is folyamatosan működnek.


Bővebben...

Kökény Attila imádja Kazincbarcikát

2019 február 06., szerda 13:41

Több ezer ember könnyes szemmel hallgatta végig Kökény Attilát és a helyi gyermekkórust Kazincbarcikán, a Don Bosco Sportközpontban, amikor az énekes koncertjén közösen elénekelték a Nincs semmi másom...


Bővebben...
Cikkek:

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások