88 éves Kaján Tibor
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. április 24. szerda

György ünnepli névnapját.
Holnap Márk napja lesz.
Főoldal Kultúra Interjú 88 éves Kaján Tibor
88 éves Kaján Tibor PDF Nyomtat Email

88 éves Kaján TiborKaján ( Kalász ) Tibor karikatuaművész. A Ludas Matyi, a Tükör, ill. az Új Tükör munkatársa, majd főmunkatársa. A Grotex című kiadványt illusztrálja.
Vigyázat ! című, az UNESCO rendelésére készített környezetvédelmi rajzfilmjét több országban mutatták be.
Kétszeres Munkácsi-díjas, Táncsics-díjas. Érdemes és Kiváló Művész. Önálló karikatúraalbumai jelentek meg: Kaján rajzok, Meglepő táblák, Kaján lexikon, Kaján képernyő, Zenit és radír.

Budapesten, Zugló egyik elegáns éttermében tisztelői, barátai azért jöttek össze, hogy köszöntsék a művészt születésnapján. A köszöntőt dr. Nagy Károly, a Borsod-Abaúj- Zemplén Megye Budapesti Baráti Kör elnöke mondta: Kedves barátunkat ünnepeljük, akinek műveit a világ számos országában megtalálhatjuk. Majd átadta a Kör ajándékát.
Ezt követően, dr. Némethi Lajos, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Európai Információs Központ igazgatója, Kormos Vilmos, Miskolc város polgármesteri hivatala közoktatási-és művelődési főosztályvezetője, Bernhardt Barnabás, Zugló polgármesteri hivatala társadalmi kapcsolatok referense gratuláltak a művésznek. Köszöntőt mondott Galambos Szilveszter író-humorista, Kaposi Miklós karikatúrista, Vízi László festőművész és mások, akik kedves szavakkal méltatták Kaján Tibor munkásságát, majd a felsoroltak valamennyien átadták ajándékaikat: művészeti albumokat, könyveket, virágcsokraikat.
Kaján Tibor Miskolcon az Arany János utcában látta meg a napvilágot. Egyéves volt amikor édesanyja elhunyt. A fiú miskolci rokonaihoz került. Itt kezdte iskolai tanulmányait Miskolcon a Deák utcai – most Déryné utca – Hunfalvi Reál Iskolában. Veszprémi Miklós rajztanár figyelt fel a fiú rajztehetségére. Felkarolta, bátorította, és arra ösztönözte, hogy vegye komolyan a rajzolást.
Édesapját foglalkozása a fővárosba szólította. A fiú a budapesti Vörösmarty Reál Iskolában folytatta tanulmányait, itt is érettségizett: „ Ötödikes voltam, amikor természetrajz órán tanáromról egy karikatúra-portrét készítettem. Ez találó lehetett, mert diáktársaim jót nevettek rajta. Igazgatói megrovást kaptam. De ez nem minden. A tanár sértésnek vette a rajzot és megbuktatott. Pótvizsgát nem tehettem mert egy másik tanáron is megbuktatott, így évismétlésre utasítottak.”
Kaján Tibort a rajzolás továbbra is fogva tartotta, diákpályázatokon kisebb díjakat nyert. Egyik rajzát a Müller tintagyár itatós papírjára nyomtatta. Ez akkor nagy dolog volt.
Édesapja később orvoscsaládba nősült. A rajzolás mellett a könyvtárukban a gyermek rajz művész sokat olvasott. Amíg barátai fociztak, ő a rajzolást gyakorolta. A 30-as évek jeles karikatúra-rajzolójának Gáspár Antalnak a Pesti Naplóban megjelent munkáit igyekezett utánozni. Pályaválasztását ez döntötte el.
Az 1938-as törvények a numerusz klauzusz, a zsidó vallásúak egyetemi felvételét szűkítő rendelet miatt arra nem gondolhatott, hogy főiskolára jelentkezzen. A Gutmann és Fekete Harisnyagyárban, Óbudán vállalt munkát, segédként. 1942-ben 21 évesen hívták be Galántára munkaszolgálatra. Túriaremetén - embertelen körülmények között – sorstársaival követ törtek. A sors iróniája – mondja interjúalanyunk, – hogy a szovjet csapatok azon az úton jöttek be, amelyet mi építettünk.
A csoportot Esztergomtáborba vezényelték vissza, majd 1944-ben Debrecenbe vitték őket. Egy napon őrzőik, főként a nyilas Hunyadi páncélosok eltűntek. Hirtelen szabadnak érezték magukat. Budapestre igyekeztek, azonban a szovjetek a főváros ostroma miatt nem engedték be őket. A jobb élet reményében Szegedre mentek. A főváros felszabadulása után szüleit már nem találta meg.
Kaján Tibor a Szabadság című újságban olvasta a hírt: A Képzőművészeti Főiskola ismét megnyitja kapuit. Ezzel egyidőben a Gyulai Pál utcában megalakult egy humoros-rajzos újság szerkesztősége, ahol alkalmazták. A szerkesztőség lehetővé tette, hogy Kaján Tibor munkája mellett a főiskolát elvégezze, ahol rajztanári diplomát szerzett! A lapnak nem találtak megfelelő címet, jóllehet a munkatársak legalább 100-150 címet javasoltak. 1945-ben érkezett haza az emigrációból Gábor Andor regényíró, költő. Átnézte a címeket majd azt kérdezte: köztük van-e a Ludas Matyi ? Nem volt. Ez került az újság címlapjára. Ő lett a lap főszerkesztője.
- Hol voltak kiállításai?
- Először a Műcsarnok Galériában. Majd Európa néhány országában, hazánk több városában és Miskolcon a Deák utcai Galériában. Budapesten a Borsodi Kör szervezésében a Centrál Kávéházban.
Az interjú befejezésekor azt kérdeztük Kaján Tibortól, miként vélekedik karikatúra albumairól?
– Lényeges, hogy a rajzok egymás mellett legyenek, így láthatók az összefüggések. A művész mondanivalója, társadalomkritikája, világnézete nyomon követető.
- Hogyan határozná meg ars-poétikáját?
- „ A karikatúra túlzást jelent. Célja, hogy az élet bonyodalmait, rejtett összefüggéseit, a gondolatokat szavak nélkül, vonalakkal fejezze ki. Ehhez járuljon hozzá a humor. A karikatúrista ismerje az életet, de az erkölcsöt, a jó ízlést ne lépje túl.”

Széplaki Kálmán
Rohamos fejlődés- Kaján Tibor
Kajan (Kalász) Tibor
blog comments powered by Disqus
 

Bíróságra ment a Pride és a TASZ, hogy szabad lehessen az idei felvonulás

2019 április 23., kedd 15:43

 Az idei Budapest Pride Felvonulás megrendezéséhez előírt szélsőségesen szigorú rendőri követelményeket a szervezők a Társaság a Szabadságjogok (TASZ) segítségével támadták meg a bíróságon. A ...
Bővebben...

Négy nap, hat ország, tíz táncelőadás – Jön a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál!

2019 április 23., kedd 13:29
Négy nap, hat ország, tíz táncelőadás – Jön a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál!

Harmadik alkalommal várja a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál a tánc szerelmeseit a Miskolci Nemzeti Színházban. Az április 24-27. között zajló találkozóra a Miskolci Balett neves külföldi és ...


Bővebben...

Jóóóóókk!

2019 április 22., hétfő 07:36

- Itt a villamosszékben mi az utolsó kívánsága?
- Mikor rám ereszti az áramot, bátorítóan fogja meg a jobb kezemet!
-----------------
- Képzeld, Petra, azt olvastam, hogy a túlvilágon újjászületünk valami...


Bővebben...

Naprendszerhódítók jönnek

2019 április 20., szombat 20:52
Naprendszerhódítók jönnek

Talán soha nem volt olyan aktuális, mint ma az a közhellyé vált mondás, hogy az információ, illetve tudás hatalom. Tudta ezt Orwell, és tudja ezt Liu Cixin is. Nála ez az ihlet más irányt vett, és tot...


Bővebben...

Az Avasi Templom felújításáért

2019 április 20., szombat 20:48
Az Avasi Templom felújításáért


blog comments powered by Disqus
Bővebben...

Ünnepi programokkal készül a Gödöllői Királyi Kastély

2019 április 20., szombat 18:40

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolya Nap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban...
Bővebben...

Ezen a napon az oltár üres – Jézus kereszthalálára emlékeznek a keresztények nagypénteken

2019 április 19., péntek 06:32
Ezen a napon az oltár üres – Jézus kereszthalálára emlékeznek a keresztények nagypénteken

Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja, amikor Jézus elítélésére, megkínzására, halálára és temetésére emlékeznek a keresztények – olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) által a...


Bővebben...

Az Air France-KLM ingyenes utazási lehetőséget biztosít a Notre Dame rekonstrukciójában résztvevőknek

2019 április 17., szerda 17:09

A párizsi Notre Dame székesegyházat részben elpusztító tűzeset mélyen megérintette az Air France-KLM munkatársait világszerte. blog commen...
Bővebben...

Rangos nemzetközi díjat nyert a Műszaki Földtudományi Kar „Grow Observatory” projektje

2019 április 17., szerda 08:44
Rangos nemzetközi díjat nyert a Műszaki Földtudományi Kar „Grow Observatory” projektje

Jelentős elismerést kapott a Miskolci Egyetem részvételével futó nemzetközi Horizon 2020 kutatási pályázat, az Európai Földtulajdonosok Szövetsége (European Landowner’ Organization) „Land and soil man...


Bővebben...

…sosem kerül pont a végére

2019 április 16., kedd 06:47
…sosem kerül pont a végére

Bálint Andrással a felújított Radnóti-estje apropóján beszélgettünk a miértekről, az identitáskeresésről és mai befogadó attitűdről.

blog ...
Bővebben...

Négy nap, hat ország, tíz táncelőadás – Jön a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál!

2019 április 15., hétfő 13:27

Harmadik alkalommal várja a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál a tánc szerelmeseit a Miskolci Nemzeti Színházban. Az április 24-27. között zajló találkozóra a Miskolci Balett neves külföldi és ...
Bővebben...

Határon innen, s túl

2019 április 13., szombat 21:13
Határon innen, s túl

Sadness Springs – azon túl, hogy jól e városnév jól cseng, s még alliterál is, érdekes lehet elgondolkodni a két angol szó jelentésén: a sadness mint szomorúság nem ad töprengenivalót, ám a springs ki...


Bővebben...

A fiatalok 40%-a influencer akar lenni!

2019 április 11., csütörtök 19:30

A Follow Me Influencer Marketing Agency és az ArvaliCom első alkalommal készítette el nem reprezentatív, online kutatását 727, meghatározó mértékben Y és Z generációs válaszadó körében. Ebből kiderül,...
Bővebben...

Az internetezők több mint fele gondolja magát halogatónak

2019 április 10., szerda 16:09

Bármilyen meglepő, a tettvágy a korral jön meg blog comments powered by Disqus
Bővebben...

Költészet Napja Miskolcon

2019 április 10., szerda 14:59
Költészet Napja Miskolcon


blog comments powered by Disqus
Bővebben...
Cikkek:

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások