88 éves Kaján Tibor
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. augusztus 24. szombat

Bertalan ünnepli névnapját.
Holnap Lajos napja lesz.
Főoldal Kultúra Interjú 88 éves Kaján Tibor
88 éves Kaján Tibor PDF Nyomtat Email

88 éves Kaján TiborKaján ( Kalász ) Tibor karikatuaművész. A Ludas Matyi, a Tükör, ill. az Új Tükör munkatársa, majd főmunkatársa. A Grotex című kiadványt illusztrálja.
Vigyázat ! című, az UNESCO rendelésére készített környezetvédelmi rajzfilmjét több országban mutatták be.
Kétszeres Munkácsi-díjas, Táncsics-díjas. Érdemes és Kiváló Művész. Önálló karikatúraalbumai jelentek meg: Kaján rajzok, Meglepő táblák, Kaján lexikon, Kaján képernyő, Zenit és radír.

Budapesten, Zugló egyik elegáns éttermében tisztelői, barátai azért jöttek össze, hogy köszöntsék a művészt születésnapján. A köszöntőt dr. Nagy Károly, a Borsod-Abaúj- Zemplén Megye Budapesti Baráti Kör elnöke mondta: Kedves barátunkat ünnepeljük, akinek műveit a világ számos országában megtalálhatjuk. Majd átadta a Kör ajándékát.
Ezt követően, dr. Némethi Lajos, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Európai Információs Központ igazgatója, Kormos Vilmos, Miskolc város polgármesteri hivatala közoktatási-és művelődési főosztályvezetője, Bernhardt Barnabás, Zugló polgármesteri hivatala társadalmi kapcsolatok referense gratuláltak a művésznek. Köszöntőt mondott Galambos Szilveszter író-humorista, Kaposi Miklós karikatúrista, Vízi László festőművész és mások, akik kedves szavakkal méltatták Kaján Tibor munkásságát, majd a felsoroltak valamennyien átadták ajándékaikat: művészeti albumokat, könyveket, virágcsokraikat.
Kaján Tibor Miskolcon az Arany János utcában látta meg a napvilágot. Egyéves volt amikor édesanyja elhunyt. A fiú miskolci rokonaihoz került. Itt kezdte iskolai tanulmányait Miskolcon a Deák utcai – most Déryné utca – Hunfalvi Reál Iskolában. Veszprémi Miklós rajztanár figyelt fel a fiú rajztehetségére. Felkarolta, bátorította, és arra ösztönözte, hogy vegye komolyan a rajzolást.
Édesapját foglalkozása a fővárosba szólította. A fiú a budapesti Vörösmarty Reál Iskolában folytatta tanulmányait, itt is érettségizett: „ Ötödikes voltam, amikor természetrajz órán tanáromról egy karikatúra-portrét készítettem. Ez találó lehetett, mert diáktársaim jót nevettek rajta. Igazgatói megrovást kaptam. De ez nem minden. A tanár sértésnek vette a rajzot és megbuktatott. Pótvizsgát nem tehettem mert egy másik tanáron is megbuktatott, így évismétlésre utasítottak.”
Kaján Tibort a rajzolás továbbra is fogva tartotta, diákpályázatokon kisebb díjakat nyert. Egyik rajzát a Müller tintagyár itatós papírjára nyomtatta. Ez akkor nagy dolog volt.
Édesapja később orvoscsaládba nősült. A rajzolás mellett a könyvtárukban a gyermek rajz művész sokat olvasott. Amíg barátai fociztak, ő a rajzolást gyakorolta. A 30-as évek jeles karikatúra-rajzolójának Gáspár Antalnak a Pesti Naplóban megjelent munkáit igyekezett utánozni. Pályaválasztását ez döntötte el.
Az 1938-as törvények a numerusz klauzusz, a zsidó vallásúak egyetemi felvételét szűkítő rendelet miatt arra nem gondolhatott, hogy főiskolára jelentkezzen. A Gutmann és Fekete Harisnyagyárban, Óbudán vállalt munkát, segédként. 1942-ben 21 évesen hívták be Galántára munkaszolgálatra. Túriaremetén - embertelen körülmények között – sorstársaival követ törtek. A sors iróniája – mondja interjúalanyunk, – hogy a szovjet csapatok azon az úton jöttek be, amelyet mi építettünk.
A csoportot Esztergomtáborba vezényelték vissza, majd 1944-ben Debrecenbe vitték őket. Egy napon őrzőik, főként a nyilas Hunyadi páncélosok eltűntek. Hirtelen szabadnak érezték magukat. Budapestre igyekeztek, azonban a szovjetek a főváros ostroma miatt nem engedték be őket. A jobb élet reményében Szegedre mentek. A főváros felszabadulása után szüleit már nem találta meg.
Kaján Tibor a Szabadság című újságban olvasta a hírt: A Képzőművészeti Főiskola ismét megnyitja kapuit. Ezzel egyidőben a Gyulai Pál utcában megalakult egy humoros-rajzos újság szerkesztősége, ahol alkalmazták. A szerkesztőség lehetővé tette, hogy Kaján Tibor munkája mellett a főiskolát elvégezze, ahol rajztanári diplomát szerzett! A lapnak nem találtak megfelelő címet, jóllehet a munkatársak legalább 100-150 címet javasoltak. 1945-ben érkezett haza az emigrációból Gábor Andor regényíró, költő. Átnézte a címeket majd azt kérdezte: köztük van-e a Ludas Matyi ? Nem volt. Ez került az újság címlapjára. Ő lett a lap főszerkesztője.
- Hol voltak kiállításai?
- Először a Műcsarnok Galériában. Majd Európa néhány országában, hazánk több városában és Miskolcon a Deák utcai Galériában. Budapesten a Borsodi Kör szervezésében a Centrál Kávéházban.
Az interjú befejezésekor azt kérdeztük Kaján Tibortól, miként vélekedik karikatúra albumairól?
– Lényeges, hogy a rajzok egymás mellett legyenek, így láthatók az összefüggések. A művész mondanivalója, társadalomkritikája, világnézete nyomon követető.
- Hogyan határozná meg ars-poétikáját?
- „ A karikatúra túlzást jelent. Célja, hogy az élet bonyodalmait, rejtett összefüggéseit, a gondolatokat szavak nélkül, vonalakkal fejezze ki. Ehhez járuljon hozzá a humor. A karikatúrista ismerje az életet, de az erkölcsöt, a jó ízlést ne lépje túl.”

Széplaki Kálmán
Rohamos fejlődés- Kaján Tibor
Kajan (Kalász) Tibor
blog comments powered by Disqus
 

Elhunyt volt kollégánk, Szepesi Sándor újságíró

2019 augusztus 23., péntek 19:20
 Elhunyt volt kollégánk, Szepesi Sándor újságíró

Türelemmel viselt súlyos betegség után augusztus 22-én elhunyt Szepesi Sándor újságíró, a minap.hu és a Miskolci Napló felelős szerkesztője.53 éves korában érte a halál.


Bővebben...

Kreatív pályaművek Lillafüreden

2019 augusztus 22., csütörtök 07:21
Kreatív pályaművek Lillafüreden

Lezárult a "Hulladékból hasznosat" címmel meghirdetett alkotói pályázat értékelése. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. általános iskolások fa, papír, textil vagy fém és egy szabadon választott alapanyag felhasználásáv...


Bővebben...

Augusztus 20. zarándoklat és műsor a Szent István Bazilikánál

2019 augusztus 21., szerda 19:43

A Mária Rádió Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, érsek úr megbízásából idén is műsort szervezett a Szent István Bazilika előtt, ahová közös gyalogos zarándoklattal invitálta az embereket.
Bővebben...

DK: Még lassabb lesz az ügyintézés a közhivatalokban a kormány létszámstopja miatt

2019 augusztus 21., szerda 18:40
Idén tavaszra már odáig fajult a létszámhiány a közszférában, hogy rövidültek a kormányablakok nyitvatartásai. Az elégedetlenség folyamatos: a létszámhiány miatt a közszolgák egyre többet dolgoznak...
Bővebben...

196. évadát kezdi a Miskolci Nemzeti Színház

2019 augusztus 21., szerda 16:31
196. évadát kezdi a Miskolci Nemzeti Színház

„A közösség tud színházat építeni” – 196. évadát kezdi a Miskolci Nemzeti Színház

Évadnyitó társulati ülést tartott a Miskolci Nemzeti Színház, ezzel megkezdődött a teátrum 2019-2020-as évada. Szeptemb...


Bővebben...

Hogyan rendeljünk fényképet?

2019 augusztus 18., vasárnap 16:32
Hogyan rendeljünk fényképet?

Így a nyár végén nem ritka, hogy az emberben felmerül a képek előhívatása. Ilyenkor a legjobb, ha szakértőhöz fordulunk. Lássuk is!

blog c...
Bővebben...

"A szétszóródás előtt"

2019 augusztus 16., péntek 19:28

Az idei, 47. Tokaji írótábor témája "A szétszóródás előtt", vagyis a magyar irodalom, művészet helyzete az 1918-20 közötti időszakban. Az ünnepélyes megnyitón részt vett Török Dezső, a megyei közgyűlé...


Bővebben...

Világítás megoldások a hobbi és a sport területén

2019 augusztus 16., péntek 13:00
Világítás megoldások a hobbi és a sport területén

A vízcsapból is a LED-ek előnyei folynak. Ha álmából felkeltik is el tudja mondani, hogy a LED-ek hosszú élettartamúak, és rendkívül alacsony energiafelhasználásból működtethetőek. A sablon válaszok u...


Bővebben...

Limuzin bérlés esküvőre

2019 augusztus 16., péntek 10:35
Limuzin bérlés esküvőre

Egy esküvőre ma már mindenképp majdnem kötelező elem egy limuzin bérlése. Igen ám, de miért is? Mi szükség van rá a felesleges rongyrázáson kívül? Nagyon sok oka van, hogy miért érdemes limuzint rende...


Bővebben...

Erőszakban fürdő Afrika

2019 augusztus 16., péntek 06:20
Erőszakban fürdő Afrika

Különleges és egyben megrázó élményben lehet részünk, ha kezünkbe vesszük és végig tudjuk olvasni A halálmegvetőt.. Nnedi Okofar érzelmileg és mentálisan is kimerítő könyve a jövőbeli posztapokaliptik...


Bővebben...

Az oktatás beruházásösztönző hatása

2019 augusztus 13., kedd 11:55
Az oktatás beruházásösztönző hatása

Szeptembertől elindul Miskolc első nemzetközi magániskolája -

Az új beruházások esetén egyre fontosabb döntési szempont, hogy az adott régió alkalmas-e a megfelelő szakemberek bevonzására és megtartásr...


Bővebben...

Kapcsolat társadalmi nyomásban

2019 augusztus 13., kedd 06:30
Kapcsolat társadalmi nyomásban

A Normális emberek témája mindennapi és rendkívül egyszerű, elsőre akár sablonosnak is tűnhet. De nem az, hiszen Sally Rooeny gondoskodott róla. Regénye rólunk és nekünk szól. Biztosan mindenki legalá...


Bővebben...

Közösségi összefogással újult meg két általános iskola épülete is

2019 augusztus 12., hétfő 12:14

A Let’s Colour idei pályázatán a gödi és nagykovácsi általános iskolák nyerték el a 800 négyzetméter felújításához elegendő falfestéket, dizájntervet és szakmai tanácsadást
Bővebben...

A matyó stílusikon

2019 augusztus 12., hétfő 07:54
A matyó stílusikon

A Hímezz magyarra program szervezői azért döntöttek úgy, hogy kisfilmmel indulnak az V. Kulturális Filmek Fesztiváljának versenyén, Szatmárcsekén, mert a Görgey Zsuzsa által elnökölt Magyarok Európába...


Bővebben...

Ingyenes fotós-videós tábor a Szigetközben - 2019.08.21-25.

2019 augusztus 09., péntek 20:54
Ingyenes fotós-videós tábor a Szigetközben - 2019.08.21-25.

Lehet még jelentkezni a Magyar-Szlovák Interreg Projektből megvalósuló, ezért ingyenes szigetközi fotós-videós táborra.

blog comments powe...
Bővebben...
Cikkek:

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások