• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. július 18. szerda

Frigyes ünnepli névnapját.
Holnap Emília napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva LMP: Veszélyben a Balaton és a fürdőzők
LMP: Veszélyben a Balaton és a fürdőzők PDF Nyomtat Email
2011 július 22., péntek 10:06

A jogszabályi kiskapukon a Balaton vízére olyan motoros hajók szivárogtak be, amelyeknek semmi keresnivalójuk a fürdőzők, vízi biciklik és vitorlások között. Az LMP Pintér Sándor belügyminisztertől már hetekkel ezelőtt, a bizottsági meghallgatásán kérte a helyzet azonnali megoldását.

Ugyan kormányrendelet tiltja, hogy a nyaralók a Balatonon hobbicélra motoros meghajtású hajókat használjanak, a jogszabály mégis lehetőséget teremt arra, hogy a vízitaxi-szolgáltatás, a mentést végző hajók, illetve a vitorlásegyesületek kísérőhajó-szolgáltatást végző hajói a tiltás alól felmentést kapjanak. Ezzel a jogalkotó annak idején olyan kiskapukat nyitott meg, amelyek lehetővé teszik, hogy ügyeskedők egyre nagyobb számban játsszák ki a tilalmat. A leggyakoribb trükk az, hogy a tulajdonos létrehoz egy csak papíron működő vízi közforgalmú személyszállítással foglalkozó céget, és járművét vízitaxi-szolgáltatást végző hajóként regisztráltatja. Gyakori az
olyan kreatív megoldás is, amikor a tulajdonosok vitorlásegyesület bejegyeztetésével szereznek jogosultságot arra, hogy motoros jachtjaikat kísérőhajóként használják.

Amennyiben a motoros hajók, jachtok elterjedése a jelenlegi ütemben folytatódik, ez az LMP szerint végzetes hatással lehet a Balatonra. Még a legmodernebb belső motoros hajók szervizelése, karbantartása is olajszennyezéssel jár. A biztonságos tankolás, fenékvíz-szivattyúzás, ártalmatlanítás infrastruktúrája teljesen hiányzik. Nincsenek eszközök az olcsóbb, hanyagul karbantartott motoros hajók használatával szemben sem. A jelenleg a vízen közlekedő járművek hatása már így is a tó környezeti terhelhetőségének határát súrolja, és akkor még nem beszéltünk a zajterhelésről, illetve a fürdőzőket fenyegető balesetveszélyről.Az LMP szerint nem a rendelet szigorával, hanem a betartatásával van a baj. A hatóságok feladata az engedélyeztetéssel kapcsolatos feltételek "papír szerinti" teljesítésénél még messze nem ér véget. Az erre kijelölt szerveknek kutya kötelessége a Balaton védelmét szigorú ellenőrzéssel biztosítani. Ezért kulcsfontosságú a cégek, egyesületek bejegyzéséhez szükséges feltételek tényleges teljesítésének, az engedélyt szerzett hajók rendeltetésszerű használatának, illetve a legális szolgáltatások tényleges működtetésének rendszeres vizsgálata. Ha a hatóságok rosszul végzik a dolgokat, akkor nyugodt szívvel bűnrészesnek tekinthetjük őket legfontosabb
természeti és turisztikai kincsünk tönkretételében.Ezért az LMP azt kéri Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy haladéktalanul gondoskodjon az ellenőrzések szigorításáról. Közös érdekünk, hogy a Balaton vize tiszta maradjon, és a nyaralók ne száguldozó motorcsónakok között legyenek kénytelenek szabadságukat eltölteni. 

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások