Törvénybe és az SZMSZ-be ütközik
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. október 22. csütörtök

Előd ünnepli névnapját.
Holnap Gyöngyi napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Törvénybe és az SZMSZ-be ütközik
Törvénybe és az SZMSZ-be ütközik PDF Nyomtat Email
2011 június 11., szombat 06:07

Miskolc közgyűlése április 14-én döntött dr. Kriza Ákos polgármester összeférhetetlensége ügyében. A közgyűlési döntést jogszerűtlennek tartom, ezért április 21-én bejelentettem, hogy törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményeztem a megyei kormányhivatalnál, kérve, hogy a jogsértés tényét állapítsák meg. Akkor elmondtam, hogy beadványom „nagy próbája lesz a kormányhivatalnak”, mondta Simon Gábor MSZP-s képviselő sajtótájékoztatóján.


A kormányhivatal lefolytatta a vizsgálatát, ám a törvényességi próbán megbukott. A kormányhivatalt vezető kormánymegbízott tájékoztató levelében leírta:

„Megállapítható, hogy a polgármester úr esetében, az egyidejűleg betöltött tisztségek következtében megválasztásától a hozzájárulást tartalmazó közgyűlési határozat meghozataláig – 2011. április 14-éig – fennállt az összeférhetetlenség, azonban a polgármester által hozott intézkedések érvényessége – mivel azokat a Közgyűlés által alkotott rendeletek és határozatok végrehajtása érdekében tette – nem kérdőjelezhető meg.”

„Dr. Kriza Ákos polgármester összeférhetetlenségi ügyének napirendre vétele nem felelt meg a szervezeti és működési szabályzatról szóló 7/2011. (III. 16.) önkormányzati rendelet 19. §-ában foglalt szabályoknak.
Megállapítottam továbbá, hogy a polgármester úr személyét érintő összeférhetetlenségi ügyet nyílt ülésen tárgyalták, mely ellentétes az Ötv. 12.§ (4) bekezdés a) pontjában foglaltakkal.”
„Az SZMSZ-nek nem megfelelő eljárási rendben tett előterjesztés jogszerűtlen ugyan, de nem olyan súlyú szabálytalanság, amely a határozat érvényességét érdemben befolyásolná.”

A magyar jogrend ilyen megállapítást nem ismer. Ha valami törvénytelen, akkor annak az a következménye, hogy a döntés is érvénytelen. A kormányhivatal az általa is törvénytelennek minősített közgyűlési határozatot védi, ezzel nyilvánosan leleplezi önmagát.

Hasonló eset történt a közelmúltban Esztergom városában, ahol az ottani kormányhivatal megállapította, hogy a közgyűlési döntés szintén az önkormányzati törvénybe és az SZMSZ-be ütközik. Határozata szerint a döntés így alkotmányellenes és érvénytelen, a város képviselőtestületét pedig új döntés meghozatalára szólította fel.

Azt azért – s ez igazolja álláspontunkat – Miskolcon a megyei kormányhivatal vezetője levelében kénytelen volt rögzíteni: „Az említett eljárási hibák okán törvényességi észrevételt teszek Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése felé.”

 

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások