Augusztusra várható a Covid-19 elleni védettség
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. április 11.

Zsolt, Leó ünnepli névnapját.
Holnap Gyula napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Augusztusra várható a Covid-19 elleni védettség
Augusztusra várható a Covid-19 elleni védettség PDF Nyomtat Email
2021 március 02., kedd 16:17

Kínai, orosz és amerikai járványügyi szakemberek augusztusra számítanak arra, hogy a lakosság nagy része immunissá válik a koronavírussal szemben, és feloldhatják az utazási korlátozásokat – tudatta a Magyar Szociális Fórum kedden.

A csaknem 1,4 milliárd lelket számláló Kínában „mindössze” 50 millió embert oltottak be ugyan, de a szigorú tesztelések, korlátozó intézkedések és az emberek fegyelmezettsége eredményeként túljutottak a nehezén, és megszűntek a tömeges fertőző gócok. Ennek köszönhetően exportálhatják a vakcinát, mellyel Magyarországon is elkezdődhetett a tömeges oltás (Sinopharm).

Noha Oroszországban is nagy léptekben halad előre a „nyáj immunizálása”, a kormány nem csak az orosz lakosság beoltását tartja szem előtt, hanem bőkezűen enged exportálni is a Szputnyik V-ből. Márciusig kb. 100 millió dózist adtak el belőle. Egyedül India 300 millió adag Szputnyik oltást gyárt az idén.

A Föld 7,8 milliárd lakosa közül eddig kevesebb, mint félmilliárdnyi, a világnépesség kb. 15 százaléka kapott védőoltást a koronavírus ellen. Az oltóanyag iránti kereslet messze meghaladja a kínálatot, több tucatnyi országba még el sem jutott a vakcina. Ezen a téren is kirívó a szakadék gazdag és szegény országok között.

Diszkriminatív jelenségeknek is tanúi lehetünk: a kevés vakcinából az elitet oltják be, a köznép viszont nem kap. Az AP amerikai hírügynökség hasonló jelenségre hívta fel a figyelmet Amerikában is, ahol a városi lakosság előnyt élvez a vidéki emberekkel szemben, egyes helyeken pedig bőrszínük alapján is döntenek az elsőbbségről.

Az ENSZ főtitkára és az ENSZ szakosított intézményei, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) „igazságos elosztásra”, a gyártási ismeretek (know-how) megosztására és a technológia átadására szólítottak fel, de a nyugati cégek eddig nem mutattak hajlandóságot rá. Meg akarják őrizni piacaikat a keleti vakcinákkal szemben, anélkül, hogy képesek volnának kielégíteni a keresletet.

Oroszország és Kína viszont kezdettől fogva felajánlotta ismereteinek megosztását másokkal gyártási licencszerződések keretében. (A magyar kormány mindmáig kitért ez elől.) A kialakult helyzetben óriásira nőtt az igény a kínai és az orosz vakcina iránt. Növekszik azoknak az országoknak a száma, amelyek gyártani is szeretnék a keleti oltóanyagot. A Szputnyik V és a Sinopharm minden valószínűség szerint át fogja törni az Európai Unió politikai ellenállását is, hiszen Magyarország és Szlovákia után egyre több tagállam jelenti be, hogy nem vár az Európai Gyógyszer Ügynökség engedélyére, hanem importál belőlük, sőt Ausztria, Finnország és Olaszország gyártási szándékát is jelezte.

A Szputnyik V-t 2021. márciusáig 39 országban jegyezték be – írta meg a Magyar Szociális Fórum.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások