Földlakókból Marslakók?
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. augusztus 11. kedd

Zsuzsanna ünnepli névnapját.
Holnap Klára napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Földlakókból Marslakók?
Földlakókból Marslakók? PDF Nyomtat Email
2020 július 12., vasárnap 10:47

 Örökzöld téma az emberiség fennmaradásának kérdése. Nemcsak azért, mert bolygónk 4 és fél milliárd év múlva nem lesz többé, hanem mert addig is számtalan olyan veszély leselkedik rá, amely ellehetetlenítheti a földi életet – írja a Magyar Békekör tudományos megfigyelője.

A tudós világ legjava túltekint korunk politikai szembenállásain, és azt firtatja, hogyan maradhat fenn az emberi faj. Jövőbe tekintése visszahat magára a politikai szembenállásra is, hiszen a közös nevező fellelésére ösztönöz. Miközben óriási erők feszülnek egymásnak, hogy eldöntsék, melyikük határozza meg társadalmi jövőnket, nem feledkeznek meg arról sem, hogy a jövő közös. Ez biztató, mert arra utal, hogy ha elhalványult is, nem apadt ki a felelősségtudat, nem hagyott cserben a józan ész. Legalább is nem mindenkit.

Amerikai és orosz tudósok azt tervezik, hogy 2030-ban embereket küldenek a Marsra. A hírt Szergej Krikaljov, a Roszkozmosz emberi űrprogramjának igazgatója jelentette be. Azt mondta, hogy a küldetés a Vörös Bolygóra minden bizonnyal nemzetközi lesz, és közös Holdutazás fogja megelőzni.

A tudósok szerint a Mars kínálja a legelőnyösebb feltételeket a betelepítésre. A Nap tanulmányozásából ugyanis arra következtetnek, hogy a Naprendszer bolygói közül a Vénuszon és a Marson emelkedik a legkevésbé a hőmérséklet. A Mars ezért is alkalmasnak bizonyulhat a Földéhez hasonló életkörülmények kialakítására.

Hosszú távú kitekintésről van szó. Az az ember, amelyik majd benépesítheti a Marsot, minden bizonnyal a maitól eltérő genetikai állománnyal fog rendelkezni – vélik a tudósok.

Összehasonlításul a Békekör tudósítója adatokat idézett a Földről és a Marsról. A Marson egy nap 24 óra 37 percig tart, 687 nap alatt kerüli meg a Napot a földi 365 nap helyett. Lényegesen kisebb a Földnél: felszíne 144 millió 800 ezer négyzetkilométer, míg a Földé 510 millió 72 ezer km2. Sugara 3390 km, a földé 6373 km. Két holdja van: a Fobosz és a Dejmosz.+++

Kiadta: Magyar Békekör

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások