Az ENSZ különmegbízottja teljes egészében megerősítette Szél Bernadett jelentését
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. január 26.

Vanda ünnepli névnapját.
Holnap Angelika napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Az ENSZ különmegbízottja teljes egészében megerősítette Szél Bernadett jelentését
Az ENSZ különmegbízottja teljes egészében megerősítette Szél Bernadett jelentését PDF Nyomtat Email
2019 július 19., péntek 20:27

Szél Bernadettnek a tranzitzónák negatív tapasztalatait szinte teljes egészében megerősítette Felipe González Morales, az ENSZ migránsok emberi jogaival foglalkozó különleges megbízottja.


Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő többször járt személyesen a röszkei és a tompai tranzitzónákban, ahol elképesztő körülményeket látott. Alkalmanként Szabó Szabolcs és Bősz Anett szintén független országgyűlési képviselőkkel látogatott el ezekbe az őrzött bázisokra, ahová újságírókat, de még segélyszervezeteket sem engednek be. A parlamenti képviselőknek – előzetes egyeztetés után viszont joguk van belépni ezekre a területekre is. A magyar képviselők elképedve látták, hogy szögesdrótokkal körülvéve élnek a menedékkérelemre várók a tranzitzónákban, ahol több a gyermek, mint a felnőtt. Arról is tudomást szereztek, hogy időnként egyes felnőtteknek nem adnak enni, ami mindenféle nemzetközi normával szembe megy. Továbbá az orvosi ellátás nem igazán megoldott, és a gyermekeknek is olyan körülmények között kell élniük, mintha fogvatartottak lennének. Rákos kislány, fogfájós kisfiú nem kap orvosi ellátást. A képviselők látogatása segített ezen is, de úgy látszik csak addig, míg a média egy részének reflektora megvilágította ezt a tarthatatlan helyzetet. Gyakorlatilag Felipe Gonzáles Morales, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) migránsok emberi jogaival foglalkozó különleges megbízottja is ezekről a visszásságokról tesz említést július 19-i jelentésében, amelyben beszámol a nyolc napos látogatásának a tapasztalatairól.

„Egy várandós nőt 17 őr kísérte a kórházba a terhességi orvosi vizsgálatra. A menedékkérők, beleértve a kisgyermekeket is, szinte kizárólag csak a számukra kijelölt szektorokban tartózkodhatnak. A szektorok közötti kapcsolattartás nagyon korlátozott. Más szektorok látogatása csak külön kérés alapján, napi egy órára engedélyezett. Nincs nőgyógyász és  gyermekorvos, annak ellenére, hogy a menedékkérők nagy része nő és gyermek. Súlyos krónikus betegségekben vagy rákban szenvedő nőket és gyermekeket hónapokig nem kezelnek. Az összegyűjtött információk szerint, amikor a menedékkérőknek végre sikerül eljutni az orvoshoz, a konzultációt gyakran tolmács jelenléte nélkül folytatják le, és többen arról számoltak be, hogy nehézkes volt az orvossal való kommunikáció. Más esetekben az orvos egyszerűen nem adott  diagnózist. A szakorvosi vagy kórházi vizsgálatokhoz való hozzáférés nagyon korlátozott. Az egyik menedékkérő nőt a közelmúltban műtötték a helyi kórházban, ahol öt napig az ágyhoz volt bilincselve elegendő táplálék nélkül” - áll  többek között ez is a jelentésben.

Felipe Gonzáles Morale elsődlegesen azt kéri az ország vezetésétől, hogy a gyermekekkel érkezők és a kísérő nélküli kiskorúak szabadabb mozgást biztosító helyen legyenek elhelyezve, például a Vámosszabadiban lévő nyílt befogadó-központban, ahol jelenleg több száz szabad férőhely van. Kitér arra is, hogy már rég nem indokolt a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzet fenntartása.  Felipe González Morales teljes jelentése az alábbi linken érhető el:

https://www.ohchr.org/…/EndOfVisitStatement_Hungary_17July2…Kertész Z István

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások