Csak munkába állás után kelljen törleszteni a diákhitelt!
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. szeptember 27.

Adalbert ünnepli névnapját.
Holnap Vencel napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Csak munkába állás után kelljen törleszteni a diákhitelt!
Csak munkába állás után kelljen törleszteni a diákhitelt! PDF Nyomtat Email
2012 január 05., csütörtök 13:51

A kormány a diákhitel új konstrukciójának bevezetésével beismerte a Jobbik által rég hangoztatott veszély igazságát, mely szerint a decemberben elfogadott felsőoktatási törvény és az ehhez párosuló kormányzati forráskivonási szándék tömegeket szorítana ki a felsőoktatásból. Az új konstrukcióval ennek korrigálása zajlik, hogy a kormányzati tervek a szegényebb sorsú fiatalok előtt ne zárják el a továbbtanulás lehetőségét.

A kormány ezt érzékelvén, cinikus válaszként a hitelt ajánlja ezen diákok figyelmébe, mintha hazánk nem is a történelmünk egyik legnagyobb hitelválsága közepén lenne, amikor százezrek veszíthetik el lakásukat a visszafizethetetlen hitel miatt. Egy rossz törvényre tehát a Fidesz veszélyes és cinikus választ ad ahelyett, hogy felülbírálná az ezt kiváltó okokat. Amíg ezt nem is teszi meg a kormány, addig is érdemes szélesebb körben megvizsgálni ezt a kérdést, ha már ennek a hitelformának az újragondolása zajlik.

A Jobbik nincs ellene a diákhitel intézményének, hisz több tízezer diák eddig is csak ennek segítségével tudott diplomához jutni. Ugyanakkor senki nem foglalkozik például azzal, hogy vajon tényleg csak a célzott diákok éltek-e a hitel lehetőségével. Egy felmérés tanúsága szerint ugyanis a már végzett, diákhitelt felvevő egykori diákok csak 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a hitel nélkül nem tudta volna megszerezni a diplomáját. Ez az adat és mindennapok tapasztalata is azt mutatja, hogy olyanok is széles körben veszik fel a diákhitelt, akik nincsenek rászorulva. Mindez köszönhető annak, hogy a Diákhitel Központ reklámjai kizárólag az előnyökre, a következményekre, hátrányokra azonban nem hívják fel a figyelmet. Így aztán sokan a pénzt felélve, a diploma megszerzése után több milliós hitellel szembesülnek döntésük következményével. Éppen ezért a Jobbik javasolja, hogy a diákhitel régi és új konstrukciónak reklámjánál, hirdetéseinél a hitellel járó hátrányok és nehézségek is legyenek kellőképpen hangsúlyozva, ezáltal felelős döntésre biztatva a hallgatókat, tényleg csak a legindokoltabb esetén biztatva őket arra, hogy éljenek a kölcsön lehetőségével. Az új diákhitel-konstrukció kapcsán az eljárásbeli hibák felülvizsgálata is elengedhetetlen, hisz ezek miatt is számos panasz érkezett, amelyek hátrányosan érintik a hitelt igénybe vevőt.

Az új törvény következtében az eddig költségtérítéses összegek többszörösére emelkedése is elképzelhető a Fidesz által bevezetett bújtatott tandíj formájában. Erről tanúskodik az új konstrukcióban szereplő 800 ezer forintos hitellehetőség is. Épp ezért minden eddiginél aktuálisabb a Jobbik diákhitelre vonatkozó javaslata, a hitel állami kamattámogatás alá helyezése, vagy épp az, hogy csak azoknak kelljen elkezdeni a törlesztést, akik a diplomájuk megszerzése után el is tudtak helyezkedni egy munkahelyen.

Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások