• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. július 18. szerda

Frigyes ünnepli névnapját.
Holnap Emília napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Izotóp-szennyezés – tájékoztatást kér a Fenntartható fejlődés bizottsága
Izotóp-szennyezés – tájékoztatást kér a Fenntartható fejlődés bizottsága PDF Nyomtat Email
2011 november 23., szerda 23:20

Egy csillebérci izotópgyártó is hozzájárulhatott az Európa-szerte látványosan megemelkedett radioaktív sugárzáshoz, amelyről azonban a hazai illetékes szervektől nem érkezett időben tájékoztatás.

Jávor Benedek, a Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke szerint sok kérdés azóta is megválaszolatlanul maradt. Ilyen például az, hogy az érintett hatóságok tudtak-e az izotóp-szennyezés forrásáról, és ha igen, hol akadt el az erről szóló információ; valamint a közérdekű adatokról miért nem kapott megfelelő tájékoztatást a magyar és az európai közvélemény.

Jávor Benedek az ügyet a Fenntartható fejlődés bizottsága előtt tisztázná, ezért annak november 28-i ülésén napirendi pontként szerepel az Izotóp Intézet Kft. telephelyén történt izotóp-szennyezés és a felügyeleti szervek intézkedéseinek megvizsgálása. Az ülésen tájékoztatást ad az Országos Atomenergia Hivatal, az Országos Tisztiorvosi Hivatal, az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet, és a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség képviselője.

A bizottság LMP-s elnöke szerint világosan kell látni, hogy a magyar hatósági és felügyeleti rendszer – amely a paksi atomerőmű környezetbiztonsági felügyeletét is ellátja – alkalmas-e a hasonló vagy súlyosabb helyzetek kezelésére.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások