LMP: A kormány vitázni sem hajlandó Paksról
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. december 13. csütörtök

Luca ünnepli névnapját.
Holnap Szilárda napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva LMP: A kormány vitázni sem hajlandó Paksról
LMP: A kormány vitázni sem hajlandó Paksról PDF Nyomtat Email
2011 november 15., kedd 07:57

Az Országgyűlés kormányoldali többsége elutasította az LMP-s Jávor Benedek által benyújtott határozati javaslatot, amely adatnyilvánosságot, széleskörű társadalmi vitát és népszavazást írna elő a paksi két új atomerőművi blokk létesítése előtt. Az adófizetők nyúljanak mélyen a zsebükbe, de fogják be a szájukat?

A Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke szeptember közepén nyújtotta be a határozati javaslatot, amelynek akkor a Gazdasági bizottság még a tárgysorozatba vételét is elutasította. Most az LMP kérésére a parlamentnek kellett döntenie arról, megvitatja-e az előterjesztést. A javaslat többek között arra szólítja fel a kormányt, hogy „kormányzati honlapon tegye hozzáférhetővé a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos, a döntéshozatalt és a választók véleményalkotását megalapozó adatokat”. Ide értjük a két blokk megvalósíthatósági tanulmányát, üzleti tervét, és teljes beruházási költségét, a finanszírozási lehetőségek és konstrukciók részletes bemutatását, illetve az új blokkok létesítésének hatását a hazai foglalkoztatásra, és ezek összevetését azonos nagyságú pénzösszeg megújuló energiára, illetve energiahatékonysági beruházásokra fordításának többlet foglalkoztatási hatásaival. Egyben arra szólítja fel a kormányt, hogy a bővítéssel, annak előkészítésével kapcsolatos döntés kizárólag ezen információk nyilvánosságának megteremtése után szülessen. A szöveg a bővítést illetően népszavazás kiírását is előírja.

A vita során az előterjesztő Jávor Benedek arra kérte a parlamentet, hogy az atomenergiával kapcsolatos tartalmi viták ellenére a határozattervezet támogatásával járuljanak hozzá, hogy a bővítéssel kapcsolatos információk nyilvánosságra kerülhessenek, és ezek birtokában folyhasson le a paksi bővítéssel kapcsolatos nyilvános vita.

A kormánypártok a javaslat napirendre vételének elutasításával kinyilvánították, hogy nem áll szándékukban nyilvános vitát folytatni a több ezermilliárd forintos beruházás hasznairól és kárairól, és még arról sem hajlandók vitázni, joga van-e egyáltalán a társadalomnak megismerni ezeket az információkat, és részt venni az erről szóló döntésben.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Karácsonyi Üdvözlet

Hírdetés

mail.google.com

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások